To main content
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs Konsthall, 2008-2023. Mårten står med händerna i kors i en av konsthallens utställningssalar.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Mårten Castenfors: Mina 5 bästa stockholmsupplevelser

Publish date: 24 februari 2023

Samtidigt som Liljevalchs öppnar för sin 102:a vårsalong gör Mårten Castenfors sitt sista år som museidirektör. Vi frågade honom om hans bästa upplevelser i Stockholm.

Liljevalchs Vårsalong är en av Sveriges äldsta återkommande utställningar, och tveklöst den största där deltagarna utses av en jury. Varje år sedan 1921 har konsthallen på Djurgården tagit emot anonyma ansökningar – på tavlor, skulpturer, videoinstallationer med mera – som sedan en jury gått igenom. Ett vanligt år skickas upp mot 20 000 bidrag in, och av dem väljs 200-300 ut till utställningen.

Mårten Castenfors har varit Liljevalchs chef sedan 2008, men 2023 års utställning blir hans sista då han avgår för att fokusera på nya utmaningar. Innan han lämnar över stafettpinnen frågade vi honom om hans fem bästa tips i Stockholm.

Liljevalchs+
”Nu kanske jag kastar sten i glashus, men Liljevalchs+ är ett måste. Det är vår tillbyggnad, ritad av Gert Wingårdh och Ingegerd Råman. I skrivande stund har vi en utställning av Jockum Nordström som är fantastisk”.

Skogskyrkogården
”Har man väl upplevt lite konst tycker jag att man ska uppleva svenskt vemod och fantastisk arkitektur. Det gör man bäst på Skogskyrkogården med fina anläggningar av Sigurd Lewrentz och Gunnar Asplund”.

Södermalm
”Jag tycker man ska passa på att uppleva lite urban natur också, och då är mitt tips Södermalm. Ta en promenad längs med vattnet runt hela ön, det tar ungefär två timmar och känn dig fräsch och full av energi”.

Bak
”Är man hungrig och vill ha en bit mat skulle jag tipsa om ett bageri som heter Bak. Det ligger i Hökarängen, en bit utanför tullarna. Har du möjlighet ska du smaka deras semlor”

Skansen
”Avslutningsvis, om man har fått konst, mat, vemod och natur tycker jag att Skansen på Djurgården är ett måste. Bege dig dit och promenera bland de vackra gamla husen och nordiska djur”.