To main content
Lakis Psomas, Barista i Stockholm.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Caféer

Lakis Psomas: Mina 5 kaffeupplevelser i Stockholm

Publish date: 9 november 2023

Var dricker svenske kaffemästaren helst kaffe? Lakis Psomas som vann SM 2023 tipsar om sina Stockholmsfavoriter.

Lakis Psomas har drivit flera caféer och fikabarer, bland annat Tro Hopp och Kaffe x Salong Betong på Arlanda och Fikabaren på Södermalm. Idag arbetar han som kaffeexpert och kundansvarig på Zoégas.

Men det betyder inte att han slutat brygga kaffe till vardags. Våren 2023 korades han till Sveriges bästa barista vid Kaffe-SM i Göteborg, och fick under sommaren representera Sverige vid Kaffe-VM i Aten.

Vi frågade Lakis om hans 5 bästa tips för en god kaffe i Stockholm:

A.B. Café
"Har en unik atmosfär som andas passion för kvalitet i varje hörn. Det som verkligen sätter detta café i en klass för sig är deras kompromisslösa inställning till kaffe. Här mals det endast tävlingskaffe i kaffekvarnarna – kaffe som skulle kunna vinna ett kaffemästerskap. Jag rekommenderar att prova deras espresso, som verkligen utmärker sig med unika smaker. Förbered dig på en kaffeupplevelse, säger jag bara!".

Gast
"Imponerar inte bara med sin moderna atmosfär utan också med sin kaffemeny. Det jag gillar mest är deras varierande bryggkaffe, som presenterar olika sorter och ursprung vid varje besök. Detta gör att du upptäcker att kaffe är så mycket mer än bara kaffe, och hur smaken varierar beroende på var det har odlats. Om du letar efter en trendig och modern kaffeupplevelse, kan du förvänta dig att Gast levererar".

Komet Café
"Levererar service på en nivå du sent glömmer. Här är det uppenbart att de har ett skarpt öga för detaljer. Varje besök är en upplevelse som känns som en resa till Paris. När du sitter där med en krämig cappuccino i handen, tillsammans med något nybakat från deras ugn, kommer du snabbt att önska att du kunde återvända. Komet är definitivt ett café som gör ett starkt intryck med sin elegans och kärlek till det lilla extra".

Oma
"Oma är ett nyligen öppnat café precis intill Kungsträdgården och erbjuder ett imponerande utbud av kaffe. Det är verkligen ett utmärkt ställe att beställa en handbryggning från baristan, som alltid är redo att rekommendera något utöver det vanliga".

Svedjan Bageri
"Känt för sina otroligt goda kanelbullar och deras djupa kaffekunskap. Det som verkligen utmärker Svedjans Bageri är deras förmåga att kombinera bageri -och kaffekonst på ett unikt sätt. Det här stället är en perfekt representation av den moderna svenska fikakulturen, där fokus ligger på både smak och hantverk".