Visit Stockholm använder cookies för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse.

Public art in Stockholm Vårbergs jättar by Xavier Veilhan in Vårberg. Pictured is a large statue of a man, lying on his back and resting.
Photo: Andreas Nur
Categories: Sevärdheter

Utomhuskonst i Stockholm

Publish date: 3 december 2020

I Sverige har offentlig konst länge varit en demokratisk fråga, och det finns en syn på att konst har en viktig roll att spela i samhället och därför bör vara tillgänglig för alla.

Detta syns tydligt i hela Stockholm, där olika typer av moderna och klassiska konstverk syns på gator, i parker och på torg – till och med i tunnelbanan!

Här är vårt urval av offentliga utomhuskonstverk att titta närmare på när du utforskar Stockholm. Se även vår guide till stadens skulpturparker här.

  • Statyn av Margareta Krook står vid ena hörnet av Kungliga Dramaten, precis där hon brukade ta en snabb rökpaus mellan repetitionerna. Den älskade skådespelaren är avbildad i sin favoritklädsel, och faktum är att statyn alltid är uppvärmd till behagliga 37 grader vilket gör den extra behaglig att röra vid. Konstverket ägs/förvaltas av Statens Fastighetsverk och skapades av Marie-Louise Ekman år 2002. Se var statyn står här.
  • Art Made This är ett urbant konstprojekt där kvinnliga kreatörer i samarbete fastighetsbolag sätter sin prägel på offentliga byggnader och dörrar runtom i staden. Lär dig mer om de fantastiska konstverken på projektets Instagramkonto.
  • “Vårbergs Jättar” är två gigantiska, himmelsblå betongskulpturer skapade av konstnären Xavier Veilhan. De vilar bekvämt i gräset i Vårberg, södra Stockholm. Den största jätten är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög! Läs mer här.
  • Konstnären Yash's väggmålning på Luthens Gränd på Södermalm är 42 kvadratmeter stor och försöknar en tidigare grå betongvägg. Du hittar konstverket här.
  • Hoop-La av Alice Aycock. Det finns massvis med spännande utomhuskonst på den vackra, gröna ön Kungliga Djurgården i centrala Stockholm. Det senaste permanenta konstverket är ‘Hoop-La’ av konstnären Alice Aycock, förvärvad av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som ett första steg i planerna att skapa en Kunglig skulpturpark. Se var konstverket står här.
  • Subtopia är ett center för konst, kultur och socialt engagemang i Alby i södra Stockholm. I det växande utomhusgalleriet finns spännande konst skapad av konstnärer från hela världen. Gå en egenguidad konstvandring med hjälp av deras digitala karta, som du hittar här.
  • Järnpojke/Pojke som tittar på månen. Du hittar Sveriges minsta offentliga staty, och Stockholms kanske mest omtyckta konstverk, på Storkyrkans innergård i Gamla Stan. 'Pojke som tittar på månen' är endast 15 cm hög och skapades av konstnären Liss Eriksson år 1967. Idag kallas han oftast bara för 'Järnpojke', och hans besökare lämnar ofta gåvor vid hans fötter, eller klär honom i små kläder. Se var statyn finns här.
  • Ljuskonst i Rinkeby. Under vintern 2019 skapade samtliga sjundeklassare på Rinkebyskolan konst under ledning av ljusdesignern Marianne Lind och konstnären Stina Wollter. Resultatet blev sex stycken fantastiska, lysande konstverk som pryder ett antal fasader på gatan Rinkebystråket. Läs mer om projektet här.

Enprocentsregeln

Enprocentsregeln klubbades igenom av Stockholms politiker år 1963, och innebär i korta drag att 1% av varje byggbudget skall gå till någon form av offentlig utsmyckning. Detta för att alla stockholmare, oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö.

Stockholm Konsts uppdrag är bl.a. att genom den offentliga konsten berika våra gemensamma miljöer, väcka känslor samt uppmuntra till samtal och eftertanke.

Läs mer om Stockholm Konst och enprocentsregeln här.