To main content
Sevärdheter i Stockholm. Nordiska museet, Junibacken och Vasamuseet, sedda från vattnen utanför Djurgården.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Sevärdheter på Djurgården

Publish date: 20 november 2023

Djurgården kallas ibland museiön, och det med rätta. Många av Stockholms allra populäraste museer och sevärdheter finns på denna gröna stadsdel.

Djurgården har länge förknippats med nöje, rekreation och sevärdheter. Ön tros ha fått sitt nuvarande namn från den djurgård – med älg, björn och ren – som Johan III byggde på 1500-talet. Idag är ön hem åt några av Stockholms populäraste turistattraktioner.

Museer i Stockholm. Liljevalchs+ på Djurgården.
Liljevalchs+ invigdes 2021 och är en tillbyggnad till konsthallens huvudbyggnad med fler utställningshallar och en ny museirestaurang.Photo: Visit Stockholm

Här hittar du bland annat Skansen med Skansenakvariet och Baltic Sea Science Center, Junibacken och Gröna Lunds Tivoli, alla inom gångavstånd av varandra. Dessutom finns här många välbesökta museer, för alla intressen. Vasamuseet och VRAK, båda om arkeologiska fynd under havets yta.

Abba - The Museum om det svenska musikundret. Nordiska museet om svenska traditioner och vardagsliv. The Viking Museum om nordens ökända sjöfarare. Spritmuseum & The Absolut Collection of art om dryckeshistoria och alkoholvanor.

Liljevalchs konsthall med sitt program av utställningar av modern och samtida konst. Mer konst hittar du längre ut på Djurgården, dels på Prins Eugens Waldemarsudde men också på Thielska Galleriet.

Oavsett årstid är en promenad längs Djurgården en härlig upplevelse. Djurgården är en del av Nationalstadsparken och har stora skogspartier och öppna ängar som är lika fina en strålande sommareftermiddag som en krispig vintermorgon.

Vid Djurgårdsbrons brofäste ligger ett besökscenter med turistinformation och kanoter och cyklar för uthyrning, för dig som vill utforska ön med alternativa färdmedel. Att ta sig till Djurgården är lätt. Ta en promenad från city, SL buss eller spårvagn, eller en trevlig båttur med Djugårdsfärjan Slussen.

Parker i Stockholm. En sommardag på Djurgården.
Kungliga nationalstadsparken sträcker sig från Djurgården och Fjäderholmarna i söder till Frescati-området i Solna i norr. Parken är den första av sitt slag i världen.Photo: Visit Stockholm

Fler museer hittar du på den del av Gärdet som kallas för Museiparken. Här hittar du fem museer precis bredvid varandra; Tekniska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet, Sjöhistoriska museet och Etnografiska museet. Museiparken ligger egentligen inte på ön Djurgården, utan tekniskt sett på Östermalm. Men eftersom delar av Nationalstadsparken går genom Gärdet räknas museerna här till Djurgården.

Eftersom Djurgården är ett nav med några av Stockholms mest älskade sevärdheter och museer innebär det också att det är ett av de mest välbesökta områdena i stan. Därför har öns olika aktörer sedan flera år arbetat med att göra Djurgården till en långsiktigt hållbar destination. Du kan läsa mer om deras arbete här.

Hitta fler tips om Djurgården på vår stadsdelsundersida.