To main content
Gamla stan i Stockholm. Tidig morgon. Dimma ligger över vattnet.

Photo: Jeppe Wikström

Categories: Sevärdheter

Sevärdheter i Gamla Stan

Publish date: 23 november 2023

Gamla stan är en stadsdel full av kontraster. Det är Stockholms äldsta stadsdel, med byggnader, museer och sevärdheter stöpta i historia.

Beläget på en ö, mitt i Stockholm, dateras Gamla stan till medeltiden vilket gör det till Stockholms äldsta distrikt. De mesta av den nuvarande bebyggelsen är dock något yngre än så, från 17-18-talen. De smala, kullerstensbelagda gatorna, kantade av olikfärgade byggnader, ger Gamla stan dess unika karaktär.

Västerlånggatan och Österlånggatan utgör huvudstråken, Stortorget är stadsdelens naturliga mötesplats där det årligen slår upp en populär julmarknad. Missa dock inte att också vika in på någon sidogata för att verkligen uppleva Gamla stans själ.

På den lilla ön hittar du flera populära museer och sevärdheter, varav många har en historisk infallsvinkel. Kungliga Slottet har varit kungahusets officiella residens sedan 1697, men är också ett populärt museum som berättar om monarkins historia i Sverige. I slottets källarvalv hittar du också Livrustkammaren som visar kläder, rustningar och uniformer ur kungahusets samlingar.

Judiska museet berättar om judisk kultur, religion och vardagsliv och hur den sett ut i Sverige genom århundradena, och Medeltidsmuseet visar upp arkeologiska fynd och modeller över hur Gamla Stan såg ut när det fortfarande var en relativt ung stadsdel.

Vill du gå historiska vandringar och guidade turer är Gamla Stan också en bra utgångspunkt. Här hittar du till exempel Gamla Stans Cykel. Förutom reparationer och köp kan du hyra cyklar här, i en av Stockholms äldsta cykelaffärer.

En något kusligare upplevelse får den som går på spökvandring med Stockholm Ghost Walk. Under turen får du veta allt om de gastar och spöken som sägs hemsöka Gamla Stans många källarvalv och hundraåriga vindsutrymmen. Vill du istället ta en vandring i egen takt rekommenderas Stockholms Stadsmuseums självguidade turer. Till exempel Stockholm 1793, en vandring som tar avstamp i Niklas Natt och Dags historiska kriminalromaner.

Vill du ha fler tips i Gamla stan? Se vår undersida för stadsdelen med fler guider och inspiration.