To main content
Det svart-vit-mönstrade Sergels Torg i motljus

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Sevärdheter i City och Norrmalm

Publish date: 23 november 2023

Stockholms mest centrala stadsdel är också den med flest människor i rörelse varje dag. På Norrmalm hittar du även många av stadens mest välrenommerade museer och kulturinstitutioner.

En stor del av det vi idag förknippar med Norrmalm och City växte fram under 50-70-talen. De gamla Klara-kvarteren revs för att ge plats åt nya moderna byggnader, Sergels torg sänktes under gatunivå och T-centralens tunnelbanestation konstruerades. Det var också under denna tid som ett av Stockholms främsta kulturnav, Kulturhuset, byggdes och den 37 meter höga glasobelisken restes.

I stadskärnan hittar du mer kultur. Här finns flera biografer som Rigoletto, Skandia och Grand. Vid Hötorget ligger också Konserthuset som stod klart 1926 och då alltså inte var en del av Citys omfattande rivningar och ombyggnationer.

Förutom att vara en av Sveriges främsta scener för klassisk musik, är det också platsen där Nobelpriset delas ut varje år. Några kvarter närmare Gamla stan ligger Kungliga Operan som 2023 firar 250 år som institution.

Museiutbudet i City är varierat. Här ligger bland annat Nationalmuseum med sin 700 000-föremål stora samling av konst, porslin, möbler och andra designobjekt. Besökare på Hallwylska museet får göra en tidsresa till tidigt 1900-tal och uppleva dåtidens lyx och flärd i greveparets paradvåning.

Promenerar du istället till Skeppsholmen hittar du såväl modern konst och arkitektur på Moderna Museet och ArkDes, världskultur på Östasiatiska Museet och barndomsminnen på Stockholm Toy Museum.

En installation på Paradox Museum i Stockholm.
Upplevelsemuseet Paradox är en av de nyaste attraktionerna i Stockholm. Här luras dina sinnen av finurliga installationer och föremål som utmanar syn, hörsel och känsel.Photo: Visit Stockholm

Utvecklingen av City har fortsatt in på 2020-talet också. Delar av de kontorsbyggnader som stod på Malmskillnadsgatan har rivits eller byggts om, till förmån för en ny trappa upp från Sergels Torg.

Malmskillnadsgatan rustas också upp, tillsammans med Sergelgången och Hötorgsskraporna, i vad som har börjat kallas för Sergelstaden. I Sergelstaden hittar du bland annat Space, en slags kulturhus för digital kultur och gaming, den permanenta utställningen Avicii Experience och upplevelsemuseet Paradox.

Vill du ha fler tips på Norrmalm? Se vår undersida för stadsdelen med fler guider och inspiration.