To main content
Sevärdheter i Stockholm. Gyllene salen i Stockholms stadshus. Ett gyllene rum med högt tak. På bakre väggen syns en stor mosaik av St. Erik.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Så blir jubileumsåret 2023 i Stockholm

Publish date: 11 maj 2023

Kunglig prakt och klassisk arkitektur. Flera museer, sevärdheter, institutioner och evenemang firar jubileum under 2023. Det kommer såklart firas med pompa och ståt. Här är några av höjdpunkterna!

Stockholms stadshus 100 år

1908 beslutade Stockholms stadsfullmäktige att ett stadshus skulle byggas på Kungsholmen. Uppdraget gick till Ragnar Östberg och 15 år senare, 1923, stod det klart. Östberg inspirerades främst av Dogepalatset och Markuskyrkan i Venedig, men också av italiensk renässans, islamisk konst och nordisk gotik. Sedan dess har Stadshuset haft en självklar plats i Stockholms siluett, och anses vara ett av de främsta exemplen på Svensk nationalromantisk arkitektur. Stadshusets 100-års jubileum firas på flera sätt. Firandet når sin kulm under födelsedagsveckan i juni. Men hela året pågår det jubileumsvisningar, evenemang och utställningar. Men det uppmärksammas även på andra håll som Stadsmuseet där du kan se utställningen Vi som byggde Stadshuset från den 21 januari.

Kungliga Operan 250 år

Kungliga Operans magnifika byggnad på Gustav Adolfs torg, även känd som det oskarianska operahuset, stod klar 1898. Själva institutionen är dock mycket äldre än så; den grundades av Gustav III redan 1773. Operakören har varit kontinuerligt verksam sedan dess, vilket gör den till en av världens äldsta professionella körensembler. Jubiléet startar på allvar redan i januari med Jubileumsgalan - Kungliga Operan 250 år. Men firandet fortsätter hela 2023 med unika föreställningar, evenemang och guidade turer.

Stockholm Pride 25 år

Stockholm Pride hölls för första gången 1998, för 25 år sedan, och har sedan dess vuxit till att bli Nordens största Pride-festival, och en av sommarens höjdpunkter. Stående inslag har varit festivalens huvudområde Pride Park (sedan 2013 på Östermalms IP), Pride House som är ett plats för debatt, workshops och seminarier, och den avslutande Pride-paraden. Årets festival går av stapeln 31 juli och exakt hur jubileet kommer att firas kommer att avslöjas när sommaren närmar sig.

Kungligt jubileum x 2

2023 är ett kungligt jubileumsår i två bemärkelser. Dels är det 500 år sedan Gustav Vasa kröntes. Det är även 50 år sedan Carl XVI Gustaf tillträdde som statschef. Detta uppmärksammas på flera slott i Stockholmstrakten. På Gripsholms Slott, byggt 1527, fokuserar man på just Gustav Vasa i en särskild utställning. Slottsbacken i Gamla Stan kommer att vara plats för en fotoutställning om Carl XVI Gustafs tid som regent. Och 10:e mars inviger Kungliga Slottet sin stora jubileumsutställning Från Vasa till Bernadotte – Kultur i rikets tjänst 1523 – 1973.

Jubilarer på Djurgården

På Djurgården hittar du kanske flest populära sevärdheter och museer per kvadratkilometer i Stockholm. Så det är kanske ingen slump att flera av dem firar jubileum samma år. Äldst är Nordiska Museet, som grundades av Artur Hazelius 1873 och alltså fyller 150 år. Det uppmärksammas med en omfattande utställning som spänner över 500 år av Nordisk kultur. Gröna Lund, Sveriges äldsta tivoli, fyller 140 år, och yngst i skaran är ABBA The Museum som i år har berättat historien om ett av Sveriges mest älskade band i 10 år.

Dansmuseet 70 år

Dansmuseet grundades 1953 av entrepenören och konstsamlaren Rolf de Maré. Socitetsmannen de Maré var under en tid chef för Svenska Baletten och räknas med sina bidrag till svensk konst -och kultur som en av 1900-talest viktigaste kulturpersonligheter. De första 60 åren låg museet in anslutning till Kungliga Operan, men har sedan 2013 egna lokaler på Drottninggatan. 70 års-jubileet firas hela våren med ett utökat program av visningar, föreställningar och dans workshops. Själva bemärkelsedagen firas den 3 juni, med pompa och ståt.

Sthlm Bike 10 år

I september går cykelloppet Sthlm Bike av stapeln för 10 gången. Som tidigare år är det en 50 lång bansträckning som tar dig genom stadsmiljö såväl som urban natur. För att fira jubileet kommer ungefär hälften av banan läggas om och vara helt ny!

Köpmannagatan 700 år

Mindre känt i sammanhanget, men i särklass äldst, är Köpmannagatan i Gamla stan som fyller hela 700 år. Gatan fick sitt namn 1323 och är Stockholms äldsta namngivna gata. Bara drygt 100 meter lång sträcker sig Köpmannagatan mellan Stortorget i väst och Köpmannabrinken i öst. Det sägs att den fick sitt namn efter de många köpmannabodar som stod här. Byggnaderna är dock från 1600-talet eller yngre.