Visit Stockholm använder cookies för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse.

Traditioner i Stockholm. Målade ägg ligger på ett bord.
Photo: Visit Stockholm
Categories: Sevärdheter

Påsk i Stockholm

Publish date: 1 april 2021

Påsken i Stockholm brukar bestå av dignande påskbufféer på restauranger och mängder med familjeaktiviteter på stadens museer. I år är det annorlunda. Men det finns fortfarande gott om saker att göra!

Vi har samlat några förslag på saker att göra, antingen ute i friska luften eller utan att behöva lämna ditt hem. Följ Folkhälsomyndighetens uppmaning att stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk.

En sak är säker – hur du än väljer att fira påsk i Stockholm så behöver du inte ha långtråkigt.

Påskmat i Stockholm

Restaurangerna i Stockholm håller öppet men på grund av restriktioner håller de bara öppet till 20.30 och bara med bordsservering. Många restauranger som är kända för sin traditionella påskmat erbjuder dock påskpåsar för avhämtning eller hemkörning. Kom ihåg att beställa i god tid, de flesta kräver flera dagars förbeställning. Här är några exempel:

  • Ulla Winbladh på Djurgården erbjuder påskbord för en portion och uppåt med avhämtning på skärtorsdagen eller långfredagen.
  • Lux Dag för Dag på Lilla Essingen säljer påskpåsar packade för två personer som kan hämtas i restaurangens walk through på långfredagen eller påskafton.
  • Stockholms matmarknad kan du beställa en hel påskmeny eller välja att plocka ihop din egen påskbuffé. Hämta ut i butiken på Stureplan eller få levererad hem på onsdagen, skärtorsdagen eller påskafton.
  • Melanders erbjuder en påskpåse för två personer som kan hämtas upp i alla deras butiker (bland annat i Östermalmshallen, NK och Söderhallarna) från skärtorsdagen.
  • Spritmuseum kan du köpa en trerätters påskkasse full av självklara påsksmaker, Bokas senast på Skärtorsdagen.
  • Enskede värdshus har förberätt en festmåltid för två som hämtas på Skärtorsdagen. Förrättsbuffé, lamrostbiff till varmrätt och ostbricka till efterrätt.
  • Hos Matsällskapet i Bergshamra kan du välja mellan antingen en färdig påskmeny eller läcker buffé på låda. Finns för både avhämtning och hemkörning.

Saker att göra i Stockholm påsken 2021

Skansen är ett klassiskt besöksmål för familjer som firar påsk i Stockholm. Museet öppnar igen 1/4, efter att ha varit stängt en längre tid. Med en yta lika stor som Gamla stan har man bra förutsättningar för att undvika trängsel. Andra musser och sevärdheter med stora utomhusdelar som håller öppet är Skogskyrkogården, Artipelag och Bergianska trädgården.

Vissa inomhusmuseer har börjat öppna upp igen, men under begränsade former. Antalet samtida besökare ä'r begränsat, guidade turer är inställda och besöken måste bokas i förväg. De museeum som håller öppet under påskveckan är:

Besök deras respektive hemsida för mer info om öppettider och biljettbokning.

Längtar du efter en aktiv ledighet ute i det fria? Stockholm med omnejd har många fina vandringsleder genom orörd natur och med spektakulära vyer. De tre största vandringslederna är Sörmlandsleden, Upplandsleden och Roslagsleden. Här kan du vandra i timmar – eller flera dagar. Tyresta Nationalpark har påsken till ära äggtema. Upptäck vilka fler djur som lägger ägg tillsammans med äventyrliga klubben!

Gillar du att jogga och gymma – klicka dig in på Stockholm stads officiella kartor över utegym och motionsspår. Kanske hittar du en ny favoritrunda i påsk?

Fira påsk i Stockholm – utan att lämna hemmet

För dig som inte kan eller vill röra dig ute finns det fler sätt än någonsin att ta del av Stockholms kulturutbud. Museer gör livesändningar och digitala visningar, artister arrangerar spontanspelningar i sociala medier och såväl Operan som Dramaten erbjuder inspelade föreställningar online. Här är tre guldkorn som vi plockat ur våra nya guider Upptäck Stockholms museer online och Shower & konserter online.

Påsken är ju dessutom en pysslmysets högtid. Både The Nobel Prize Museum och Nationalmuseum har tips på trevliga pyssel och experiment du kan göra hemma!