To main content
En gammaldags röd karusell med dekorativa målningar på, omringad av höbalar och orangea pumpor

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Höstlov i Stockholm

Publish date: 17 oktober 2023

Trost nypigare höstväder finns det gott om aktiviteter under Höstlovet i Stockholm, för både stora och små.

Vecka 44 får Stockholms skolbarn en välförtjänt paus från skolan för en veckas härligt lov. Och som i många andra städer har Stockholms museer och attraktioner förberett med kul, spännande eller pyssliga aktiviteter under höstlovsveckan.

Många passar på att rysa till det i oktober, och i år är inget undantag. Tisdagen 31/10 kan du fira på till exempel Gröna Lund där den läskiga Halloween-festivalen är tillbaka – både med en riktigt ruskig del för större barn och vuxna – och en mysryslig del för de minsta och Stockholm Ghost Walks anordnar spökvandringar i Gamla Stan, för den som vill veta mer om hemsökta hus och legendariska gastar. För den som vågar finns fler läskiga tips i vår Halloween-guide.

Halloween i Stockholm. En skådespelare utklädd till sektpräst under Gröna Lunds årliga Halloween-firande.
Halloween på Gröna Lund är perfekt för den som tycker att spökhus är det bästa med nöjesparker. Men i parken finns även en höstmysig del för de allra minsta, utan rysligheter som ger mardrömmar.Photo: Visit Stockholm

Under veckan hittar du även flera kul höstlovsaktiviteter på Stockholms museer och sevärdheter. The Viking Museum och Stockholms stadsmuseum hakar på rysligheterna med särskilda visningar och aktiviteter, och på Medeltidsmuseet kan du lära dig om den mytomspunna basilisken. Slipper du helst skräck anordnar till exempel Nationalmuseum en workshop i animation.

Om vädret tillåter är såklart en dag i naturen ett härligt alternativ. Hammarbybackens SummerSki som håller öppet tills efter lovet. Oavsett om det hinner falla snö eller ej kan du ge dig ut i pisterna, på särskilt konstgräs. Runt om i Stockholm hittar du fler stora grönområden, som Nackareservatet med Hellasgården och Lida i Söder, Järvafältet i norr och Kungliga Nationalstadsparken mitt i stan. Se vår guide om naturreservat och nationalparker för fler friska frilufttips, eller läs på om Stockholms innerstadsparker ifall det vankas parkhäng med fika. Och för den som är redo för en längre dagsutflykt anordnas det lovaktiviteter på bland annat Tyresta nationalpark, skärgårdsön Grinda och Skokloster slott.

Och skulle lovveckan bli höstruskig finns det gott om kul inomhusaktiviteter! Förutom museerna har du flera äventyrsbad (till exempel Eriksdalsbadet) att välja på, ett dussintal mysiga biografer, datorhallar som Space och Inferno Online att spela i, och mycket annat som håller dig varm och torr. Läs guiden om regniga dagar för fler tips!

Glöm inte också att höstlovet är ett läslov också! I innerstaden hittar du vackra bibliotek med mängder av spännande och lärorika böcker att låna, men även flera mysiga bokaffärer. Att hitta din nästa favoritbok är en småsak, med andra ord. Fler tips finns i vår guide om var du kan hitta läslust i Stockholm!