To main content
Solnedgång över vatten och orangea hus i centrala Stockholm

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Att se och göra i Vasastan

Publish date: 21 december 2022

I Vasastan hittar du kultur på konstmuseer, mysiga kvartersbiografer och moderna gaminghallar. Här är några av stadsdelens höjdpunkter.

Fram till 1800-talets andra hälft var Vasastan i princip fortfarande obebyggt. Stockholm växte dock dramatiskt i industrialiseringens spår och behovet av nya bostäder var akut. Därför planerade man för nya bostadsområden på de ängar och åkermark som låg norr om Norrmalm. Under 1880-talet sattes så spaden i marken på det som idag heter Vasastan, och kvarter som Sibirien, Atlasområdet och Birkastan började växa fram.

Många av Vasastans byggnader är därför från sent 1800-tal, tidigt 1900-tal. Men du hittar också modernare arkitektur, exempelvis Norra tornen som stod klara 2020. Till mångt och mycket är Vasastan ett bostadsområde. Läget i innerstan gör dock att du hittar många butiker, restauranger, barer och caféer här. Och den som är intresserad av kultur och arkitektur har mycket att se och göra i stadsdelen.

Museer i Stockholm. Carl Eldhs studio. Statyer står i, vad som en gång var, den berömde skulptörens hem och studio.
Skulptören Carl Eldh gick bort 1954. Efter hans död har hans studio och hem i Vasastan blivit ett intimt museum där besökare ges inblick i hans konstnärliga process.Photo: Visit Stockholm

Först och främst hittar du Stadsbiblioteket här, med sin karaktäristiska rotunda ritad av Gunnar Asplund. Du hittar även flera muséer och konsthallar i Vasastan; Bonniers konsthall, Sven-Harrys Konstmuseum, Carl Eldhs ateljémuseum och Strindbergsmuseet Blå Tornet. Astrid Lindgren hade sitt hem i Vasastan under 60 år, på Dalagatan 46, och stadsdelens tinnar och torn känner alla som har sett Karlsson på taket igen. Bara några portar från Astrid Lindgrens hem hittar du en annan litterär adress, Dalagatan 34. Det är här Åke Eriksson gömmer sig i Sjöwall-Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle samt filmatiseringen Mannen på taket. På tal om bio så hittar du en av Stockholms populäraste i kvartersbiografer i Vasastan, Bio Capitol, där besökare kan äta och drick något gott under filmvisningen.

Annan inomhuskultur, i form av konsol -och datorspel, kan du ta del av på Inferno Online ett av Stockholms största gaming-center. Bredvid Inferno ligger Red Bull Gaming Sphere, också det en spelhall men anpassad för en äldre målgrupp som gärna tar en öl eller dog drink till spelandet. Ett stenkast härifrån, inne på biljardhallen RoQ ligger också Hey STHLM! där arkad -och flippermaskiner står redo att utmana dina tummar.

Utsikt från Observatorielunden, en molnig dag.
Observatorielunden ligger runt Stockholms Gamla Observatorium. Mätstationen i parken har mätt temperatur och nederbörd sedan 1756, vilket gör den till den äldsta anläggningen i sitt slag i världen.Photo: Visit Stockholm

I Vasastan hittar du också flera populära parker. Vasaparken är den största och hit lockas picknickande soldyrkare på sommaren och skridskoåkare under vintern. Fin utsikt över hela Stockholm får du i Vanadislunden och Observatorielunden. Och lilla lummiga Tegnérlunden är en picknickfavorit för innerstadsarbetare som vill ta en utelunch på sommaren.

Fler tips i Vasastan? Se våra guider om de bästa restaurangerna och caféerna i stadsdelen för fler tips!