To main content
En man som går med cykel genom gamla stan

Photo: Tove Freij

Categories: Sevärdheter

Guide till Gamla stan

Publish date: 6 juli 2022

Gamla stan är en stadsdel full av kontraster. Det är Stockholms äldsta stadsdel, med byggnader, museer och sevärdheter stöpta i historia. Men det är även ett område känt för gastronomiska innovationer och unik shopping.

Beläget på en ö, mitt i Stockholm, dateras Gamla stan till medeltiden vilket gör det till Stockholms äldsta distrikt. De mesta av den nuvarande bebyggelsen är dock något yngre än så, från 17-18-talen. De smala, kullerstensbelagda gatorna, kantade av olikfärgade byggnader, ger Gamla stan dess unika karaktär. Stadsdelen kallas ofta för ett livligt, fotgängarvänligt museum.

Västerlånggatan och Österlånggatan utgör huvudstråken, men missa inte att också vika in på någon sidogata för att verkligen uppleva Gamla stans själ. På den lilla ön hittar du flera vackra museer och sevärdheter som till exempel Kungliga slottet, Livrustkammaren, Storkyrkan, Medeltidsmuseet och The Nobel Prize Museum. Klädsamt nog för Stockholms äldsta stadsdel hittar du många historiska butiker och restauranger. Den Gyldene Freden, till exempel, har huserat på samma adress sedan 1722.

I kontrast mot den historiska atmosfären och arkitekturen står den restaurang –och barscen som lockar innovativa kockar och bartenders. Pharmarium, Corner Club, Djuret, Bistro Marie och Kagges Sillcafé för att nämna några. I Gamla stan hittar du också många små hantverksbutiker och gallerier där du hitta unika kläder, smycken, porslin och accessoarer.