To main content
Arkitektur i Stockholm. Ericssons kontor i Kista Science Park, fasad.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Gå på arkitekturvandring i Järva

Publish date: 6 mars 2023

Järvafältet, och bostadsområdena som omringar det, är fullt av intressant arkitektur med olika form och funktion. Inom loppet av en halvtimme promenerar du från Kista Science Parks moderna kontorskomplex, genom familjevänliga bostadsområden och till historisk bebyggelse – med massor av grönska på vägen.

För gemene man låter det kanske märkligt att lyfta fram arkitekturen runt Järvafältet som en sevärdhet. Området är bäst känt som ett av landets alla miljonprogram från 60- och 70-talen, en arkitektonisk standard som ofta kritiserats för sin brist på fantasi.

Arkitektur i Stockholm. Akalla torg i norra Stockholm.
Akalla är ett av de miljonprogramsområden som byggdes runt Järvafältet under 60- och 70-talen. Fältet var i stort sett obebott, vilket gav stadsplanerare fria händer att rita upp gator och torg från grunden.Photo: Visit Stockholm

Men det är att göra den stadsplanering som faktiskt lagts ner i dessa områden en otjänst. Dessa norra Stockholmsförorter växte fram på mark som tidigare mest användes i olika militärövningar, och var i stort sett obebyggd. Stadsplanerare fick alltså friheten att projektera områden från grunden; perfekta för barnfamiljer, med många gångvägar, lekparker och mötesplatser mellan byggnaderna.

Det är inte helt lätt att välja ut en höjdpunkt ur denna skola av stadsplanering. Många av dessa bostadshus togs fram med funktion främst i åtanke, och turistattraktion hamnade långt ned på priolistan. Men ska jag välja ett område värt en omväg blir det gatorna runt Triangelparken i Kista. Husfasaderna här har små subtila skillnader som bryter upp monotonin ofta förknippad med Miljonprogrammet.

Arkitektur i Stockholm. Kista Science Tower i norra Stockholm.
Kista Science Tower är Stockholms högsta byggnad, och tredje högst i Sverige.Photo: Vasakronan / Gustav Kaiser

Kistas innovationshub, Kista Science Park, är dock kändare för sin arkitektur. Här är de moderna byggnaderna befolkade av techföretag, start-ups och idérika universitetsstudenter. Kista Science Towers triangelformade fasad som skimrar i solen kan lätt urskiljas på långt håll, för den som tar tunnelbanan ut hit. Blott tre minuter från Kista Galleria står du nedanför denna glaskoloss. Byggnadens våningar befolkas främst av kontor, som är otillgängliga för allmänheten. Men ett hett tips är Glaze på gatuplan; en typisk bricklunsrestaurang, där du kan få en dagens till ett rimligt pris.

Arkitektur i Stockholm. Victoria Tower i Kista, exteriör.
Scandic Victoria Tower ligger vägg-i-vägg med Kistamässan och är ett populärt hotell för mässbesökare som gärna hänger på låset när mässgolvet öppnar.Photo: Stockholmsfoto / Ola Ericson

Denna 32-våningsbyggnad är inte heller ensam om att sträcka sig mot Norrorts himmel. En promenad på 7-8 minuter tar dig till Scandic Victoria Towers-entré. Detta 117.6 meter höga hotell med knappt 300 rum färdigställdes 2011, och är särskilt populärt som övernattning för besökare till grannen Kistamässan. Hotellet är värt en omväg, även om du inte ska upp med tuppen för att gå på den årliga Comic Con-mässan. På 34:e våningen hittar du takbaren som bjuder på en fantastisk vy över Stockholm. En unik utsikt åt tre väderstreck som får huvudstaden att krympa till en liten by (nästan).

För arkitektur av helt annan karaktär skulle jag bege mig längst ut på tunnelbanans blå linje, till Akalla. Jag har skrivit tidigare om hur mycket jag älskar Akallas bilfria stadsplanering, och ett område som förtjänar ett särskilt omnämnande är det idylliska radhusområdet Trädgårdsstaden. De K-märkta husen här har en unik historia. De byggdes i Lund och fraktades sedan med tåg upp till Stockholm. Varje enskilt hem är därför relativt smalt, endast 4 meter. Husen står i ett rutnät med lekplatser och gemensamma utemiljöer för att skapa ett mysigt litet samhälle. Allra trevligast är det under veckorna som leder mot jul, när områdets fönster och trädgårdar fylls av tindrande juldekorationer.

Parker i Stockholm. Gamla hus i Husbygårdsparken.
På flera platser kring Järvafältet hittar du exempel på äldre bebyggelse. Till exempel Husby gård som är från 1800-talet.Photo: Rinkeby-Kista Stadsdelsförvaltning

Utspritt över hela Järvafältet hittar du också mycket äldre bebyggelse. Gamla gårdar och torp, som Akalla By och Husby Gård som funnits här i över hundra år. Mitt tips är att försöka pricka in en söndag då Norra Järva Hembygdsförening håller sitt café öppet i Porkalaparken. Det händer ett par gånger om året. Du kommer kunna göra en resa bakåt i tiden, och uppleva Järvafältets arkitektur som den såg ut förr i tiden, innan det blev hem åt tusentals Stockholmare.

Arkitektur i Stockholm. Bostadsområdet Rinkebyterassen, byggt över motorvägen E18.
Den första delen av Rinkebyterassen var klar för inflyttning under 2019. Detta nya bostadsområde är byggt över hektiska E18 och leder rakt ut i Järvafältets fina natur.Photo: Alm Bostad / Bjurfors

För mitt sista tips måste du bege dig till andra sidan Järvafältet, och de nya bostadshusen i Rinkeby som kallas för Rinkebyterassen. De här moderna flerfamiljshusen ligger precis på gränsen till Järvas naturområden. De boende har en fantastisk utsikt över gröna fält och skogar ända bort till Kista på andra sidan fältet. Vad som verkligen gör detta bostadsområde unikt är hur det byggts över E18, trots allt en av Sveriges mest trafikerade leder. Motorvägen har tunnlats in och dolts, och istället dras ögat mot dessa byggnader i slutet av det nyrenoverade Rinkebystråket. Det är som att man på ett naturligt sätt dras längs med hela gatan, och sedan vidare ut i naturen.

About the author

Ben flyttade till Stockholm 2011. Han säger att han blev förälskad i staden, efter att ha tågluffat i Europa under sina studentår. Bosatt i Akalla, i norra utkanten av staden, har han det bästa av två världar. Stockholm är tillräckligt litet för att ta tunnelbanan ska ta honom in i stadskärnan på mindre än 30 minuter. Men han bor även på en plats med mycket natur, där vilda harar hör till vanligheterna. ”Jag minns de första åren som boende här”, säger han, ”när jag spenderade helgerna genom att utnyttja mitt SL-kort fullt ut och utforska delar av staden jag inte hade besökt ännu. Åt alla väderstreck finns det något att älska med Stockholm”.

Go to profileGo to profile Arrow icon