To main content
Aktiviteter i Stockholm. En stuga på Akalla 4H gård. I bakgrunden syns Järvafältet sträckas ut.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Få en fin familjedag i Akalla

Publish date: 6 mars 2023

Att bo i Akalla är lite som att bo i en semesterby. Allt du behöver finns inom gångavstånd, det är säkert för små barn att utforska och det finns gott om aktiviteter oavsett vilket humör dina barn är på.

Jag bor i Stockholmsförorten Akalla, längst norrut på tunnelbanans blå linje. Den här guiden handlar först och främst om varför Akalla inte bara är mitt hem, utan även en perfekt plats för min treåring att växa upp på. Och många andra treåringar också, tror jag!

Kollektivtrafik i Stockholm. En tunnelbanevagn står stilla på Akallas tunnelbanestation.
Akalla utvecklades till ett modernt bostadsområde med centrum och egen tunnelbanestation i slutet av 60-talet. Innan bestod området mest av åkermark och natur. Omgivningarna användes ofta av militären för övningar.Photo: Visit Stockholm

Om du anländer med tunnelbana eller bus, kommer du att mötas av en trevlig överraskning. Trafiken här är minimal, med en fantastisk stadsplanering för föräldrar till barn med spring i benen. I princip hela Akalla är anpassat för fotgängare, med begränsad trafik på huvudgatorna och endast behörig trafik på många andra.

Det betyder att jag kan låta min treåring cykla från ena sidan av Akalla till andra, utan att behöva springa bredvid honom hela tiden.

Aktiviteter i Stockholm. Ankor simmar i en damm på Akalla 4H, i norra Stockholm.
Som många andra 4H-gårdar, är den i Akalla en utmärkt plats för stadsbarn att träffa några av våra vanligaste gårdsdjur. Till exempel ankor, grisar, får, ponnyer och kaniner.Photo: Visit Stockholm

Efter att jag hämtat honom på förskolan har vi några favoritplatser vi brukar varva. Akalla By är den självklara höjdpunkten. De mysiga husen här är flera hundra år gamla och huserar idag en 4H-gård med getter, får och grisar. Du hittar även ett trevligt café, keramikverkstad och en lekplats som fick sig ett ansiktslyft under 2022. Akalla by är perfekt för lite spontan ponnyridning eller glassfika en ledig söndag, men mitt tips är att även kolla in deras facebooksida. Bland annat anordnas en av Stockholms populäraste julmarknader (vi köper alltid vår gran här) och midsommarfirande för de som inte har möjlighet att ta sig ut på landet!

Jag kan låta min treåring cykla från ena sidan av Akalla till andra, utan att behöva ha honom klistrad vid höften.
Ben Robertson

Bara ett stenkast från Akalla by finns allt du behöver för en härlig sommardag. Nedanför backen hittar du en plaskdamm, en huvudattraktion när temperaturerna börjar stiga och bortom den en klassisk minigolfbana som gränsar till det majestätiska Järvafältet.

Järvafältets naturområde omsluter Akalla med nästan 180 grader. På endast fem minuter kan du ta dig från centrum till öppen landsbygd – perfekt för lite vuxenmotion om du har barn som sover i vagn. Fältet är både en promenadväg in till centralare delar av Stockholm men också ut i naturen. Du kan ofta se harar, räv och rådjur härja i grönskan, som skiljer Akalla från Hjulsta på den blå linjens andra gren.

Badhus i Stockholm. Husbybadet i norra Stockholmsförorten Akalla.
Husbybadet är perfekt för stora som små. Här finns äventyrsbad, 25-metersbassäng, bastu och gym.Photo: Rinkeby-Kista Stadsdelsförvaltning

De dagar vädret inte passar sig för utomhuslek i Akalla brukar vi bege oss till angränsande Husby. Blott en tiominuterspromenad från centrala Akalla ligger Husbybadet, ett av Stockholms bästa badhus. För barn finns här ett äventyrsbad med flera rutschkanor, forsar och lekland. Vuxna, å andra sidan, har en 25-meterbassäng och värmande bubbelpooler till sitt förfogande. Tänk på att förboka ditt besök på hemsidan dock –under helgerna är det ofta fullt på badet.

Parker i Stockholm. Gamla hus i Husbygårdsparken.
I Husbygårdsparkens pittoreska 18-tals stugor finns bland annat ett café och konsthall.Photo: Järva stadsdelsförvaltning

Jag förundras alltid över hur nästan all ledig yta mellan bostadshusen i Husby har en lekpark eller klätterställning. Och jag skulle inte kunna göra denna guide rättvisa utan att nämna min sons absoluta favorit Husbygårdsparken. I likhet med Akalla by ligger Husbygårdsparken precis i utkanten av Järvafältet. Själva lekplatsen är något äldre, men även något större. I min mening passar den perfekt för en treårings äventyrslusta. Det är också en fin plats att besöka med farföräldrar, med en lokal konstförening och café inhysta i den gamla bebyggelsen. Vi har blivit stammisar på deras månatliga afternoon tea-dagar, och fri tillgång på scones tackar man ju inte nej till!

About the author

Ben flyttade till Stockholm 2011. Han säger att han blev förälskad i staden, efter att ha tågluffat i Europa under sina studentår. Bosatt i Akalla, i norra utkanten av staden, har han det bästa av två världar. Stockholm är tillräckligt litet för att ta tunnelbanan ska ta honom in i stadskärnan på mindre än 30 minuter. Men han bor även på en plats med mycket natur, där vilda harar hör till vanligheterna. ”Jag minns de första åren som boende här”, säger han, ”när jag spenderade helgerna genom att utnyttja mitt SL-kort fullt ut och utforska delar av staden jag inte hade besökt ännu. Åt alla väderstreck finns det något att älska med Stockholm”.

Go to profileGo to profile Arrow icon