To main content
Museer i Stockholm. Ett barn trycker på en knapp vid en monter på Scenkonstmuseet.

Photo: Jonas André/Scenkonstmuseet

Categories: Aktiviteter

Aktiviteter med barn i Stockholm

Publish date: 4 mars 2024

Starta dagen i en tropisk regnskog, se alla sevärdheter från en buss som kan åka på vattnet och besök mumintrollen på Junibacken. Låt ben fulla av spring få bestämma takten. Här är våra bästa tips för hela familjen.

BO PÅ HOTELL

Scandic Ariadne
Scandic Ariadne på Gärdet i Stockholm är ett av hotellkedjans mest lekfulla familjehotell. Här får alla barn en välkomstpresent, det finns lekrum och barnkanaler på tv, kritor och pyssel i restaurangen samt tonårsrum. Hundar är också välkomna!

Långholmen
Få nycklarna till en alldeles egen familjecell att tillbringa natten i. Långholmen är Stockholms sjunde största ö och fram till 1975 var det som i dag är hotellet ett fängelse där författaren Jan Guillou var en av de sista fångarna. Boendegäster har gratis inträde till fängelsemuseet.

Jumbo Stay
Kanske har flygresan blivit inställd eller avbokad – men det innebär inte att ni måste skippa flygplanet. Jumbo Stay är en uttjänad 747-200 jumbojet från 1976 som bland annat flugit för legendariska Pan Am. Sedan 2009 står den på marken vid infarten till Arlanda och tjänar som hotell med 33 rum. Jumbo Stay funkar även som utflyktsmål med utsikt, kafé och souvenirbutik för den som inte övernattar.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Lily's Burger
Lily's Burger nöjer sig inte med bara goda hamburgare, milkshakes och fries. Startat av skådespelarna Mahmut Suvakci och Joel Kinnaman, vill Lily's även ge dig känslan av att vara inne på en mysig amerikansk 50-talsdiner; bås med lädersoffor, neonskyltar och så klart en jukebox eller två. Till och med toaletten på söderhaket är en upplevelse, tack vare smurfarna i golvet. 

Meatballs for the People
Meatballs For the People är en restaurang, bar och butik i ett. Som namnet antyder är det den klassiskt svenska köttbullen som är i fokus. Butiken erbjuder minst 14 sorters köttbullar som är tillverkade av bland annat älg, oxe, unggris och lax. Den livfulla atmosfären påminner om den som råder i saluhallar. Slå er ner vid ett rustikt träbord eller köp med maten som takeaway. Stängt för renovering 26 oktober-30 november.

Stikki Nikki
Stikki Nikki serverar dagsfärsk, egentillverkad glass, gelato och sorbet gjord på ekologiska ingredienser. De har flera glasskaféer runtom i stan, till exempel på Götgatan, Drottninggatan, Gamla stan och på Mariatorget.

SAKER ATT GÖRA

Tekniska Museet
Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och alla små geniers favoritställe. Här kan du utforska och upptäcka hur allting egentligen hänger ihop. Dataspelsutställningen "Play Beyond Play" består av ett helt våningsplan med spelupplevelser och under flera helger och skollov arrangeras kurser i programmering och spelutveckling.

Junibacken
Sagotåget tar dig med på en spännande resa genom Astrid Lindgrens magiska sagovärld, där du möter Madicken, Emil, Karlsson på taket och många andra. Nu har även mumintrollen flyttat in på Junibacken. Här kan du segla till havs, skoja på teaterscenen och bli överraskad av allt annat som dyker upp i dalen. Men du! Se upp för Hemulens dammsugartratt.

Skridskor och pulka i Stockholm
Från och med oktober/november, förutsatt att vädret tillåter, börjar stans skridskoisar att öpnna upp. De mest centrala hittar du i Kungsträdgården och Vasaparken men runt om i staden hittar du flera isar. Läs vår guide om skridskoåkning i Stockholm för fler tips. När snön faller över Stockholm och marken lyser vit, är det säkert många som också känner ett visst pulkasug. Finns det någon roligare aktivitet för hela familjen vintrig heldag? Flera av stadens parker har perfekta backar för timmar av åkande, till exempel Tantolunden Höglidsparken och Vasaparken. Hitta fler pulkatips i vår pulkaguide!

Fjärilshuset Haga Ocean
Upplev en tropisk regnskog på 5 000 kvadratmeter i Stockholm med fritt flygande fjärilar, grodor, papegojor och andra djur. Här finns även en 30 meter lång hajtank som rymmer 1,2 miljoner liter vatten och där färgglada fiskar simmar tillsammans med revhajar. Precis utanför Fjärilshuset Haga Ocean, i vackra Hagaparken, ligger Haga Trädgårdskafé där ni kan ta en fika eller lunch efter den inspirerande upplevelsen under och över vattenytan.

Mulle Meck-parken
Mulle Meck-parken i Järvastaden är en spännande och fantasifull park, baserad på George Johansson och Jens Ahlboms finurliga barnbokskaraktär. Här kan barn mecka i Mulles garage, åka raket och leka med några av Mulles finurliga uppfinningar. Och vem vet, kanske finns Mulle på plats när just du är på besök?

Bryggartäppan
Bryggartäppan på Södermalm är en påminnelse om hur stadsdelen såg ut under det senare 1800-talet och tidiga 1900-talet. Små arbetsbostäder och fabriker skapar en unik miljö för barn att upptäcka och leka i, som hämtad ur Per Anders Fogelströms "Mina drömmars stad". 

Skansen
Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och Stockholms djurpark, vackert beläget på Kungliga Djurgården med utsikt över hela Stockholm. Skansen är en favorit både hos stockholmare och tillfälliga besökare och är en perfekt familjeutflykt. Här kan man besöka ett historiskt Sverige i miniatyr och lära sig mer om traditionella hantverk och traditioner. På Skansen finns också alla nordiska djur som älg, björn, lo, järv och säl.

Baltic Sea Science Center
Se vad som gömmer sig under Östersjöns vågor. Baltic Sea Science Center är både ett akvarium, men också en utställning om de utmaningar som finns för att bevara djurlivet i Östersjön.

UTFLYKT

Elfviks gård
Långt ut på Lidingö ligger Elfviks gård, där det mesta är som det var förr i tiden. Besök ostmejeriet, gårdsbistron, blomsterverkstaden eller antikboden och handla allt från ekologiska handtvålar till lammskinn. De många djuren på gården är en upplevelse i sig – här finns får, hästar, grisar, höns, kaniner och getter att spana in.

Hellasgården
Hellasgården i Nackareservatet har roliga och naturnära aktiviteter för hela familjen, året runt. På vintern finns det möjligheter till vinterbad, längdskidor och friska promenader. På sommaren är det en perfekt badutflykt, med möjligheter till disogolf. Restaurang Storstugan har öppet året runt, med värmande rätter och fika under vintern och svalkande glass och smoothies på sommaren.

Hammarbybacken
Förutsatt att vädret tillåter, kan du få en härlig dag i Hammarbybacken. Läget mitt i stan bidrar till en unik upplevelse av utförsåkning med utsikt över Södermalm. Skulle snön utbli har dock Hammarbybacken mängder av åretrunt aktiviteter. Till exempel finns här en klätterpark och bergbana, och under sommaren förbereds pisterna med särskilt konstgräs för sommaråkning.

GUIDAD TUR

Ocean Bus
Upplev Stockholm från både land och vatten. Ocean Bus är ett alldeles unikt inslag bland Stockholms sightseeingturer. Ombord på amfibiebussen får du en liveguidad tur av några av stans största sevärdheter, och upplevelsen när den 10 ton tunga bussen kör ner i vattnet och förvandlas till ett fartyg är något alldeles extra!

SHOPPING

Bokslukaren
En barnboksaffär för både stora och små. Bokslukaren drivs av ett gäng riktiga barnboksentusiaster med otrolig kunskap om de bästa och roligaste böckerna. Bokslukaren har böcker, ett urval av leksaker och ett litet café där ni kan ta en fika och dyka rakt ner i era nya bokköp!

Sprall
Barnbutiken Spralls prisbelönta böcker har sålts på museer världen över. Men här finns även kläder, leksaker, inredningsprylar och andra kvalitetsprodukter av såväl egen design som utländska märken. En stor del av sortimentet är även rättvisemärkt och ekologiskt.

SKÄRGÅRDEN

Siggesta gård på Värmdö
Siggesta gård rymmer hotell, restaurang och bondgård. Här finns utomhusaktiviteter för hela familjen – allt från alpackamatning under helgerna till monsterskola på höstlovet. Gården är omgiven av natur och förutom att försöka krama en av Mälardalens största ekar (868 centimeter i omkrets) kan de mindre barnen lämna sina nappar på Träsktrollens stig medan de större barnen tar en runda längs någon av mountainbikelederna. Öppet året runt.