To main content
En ryttare på en svart häst hoppar över ett hinder, sett ovanifrån

Photo: Roland Thunholm

Categories: Aktiviteter

Sadla upp: Se Stockholm från hästryggen

Publish date: 16 juni 2022

Att upptäcka Stockholm med hjälp av äkta hästkrafter är en unik upplevelse. Passa på att träffa några fyrbenta kamrater nästa gång du är på besök.

Stockholm är en fantastisk plats för hästälskare, där du kan kombinera unik sightseeing med spännande äventyr. Centralt belägna Häståkeriets stall på Gärdet erbjuder till exempel hästridning med picknick, olika morgonturer och femkamp. För den som kan tänka sig en längre utflykt utanför tullarna finns det flera olika stall och guidade turer som erbjuder upptäcktsfärder i Stockholms grönområden. Och för yngre ryttare finns det ponnyridning, till exempel på Skansen eller någon av Stockholms 4H-gårdar. Hur du än sadlar upp har du mycket kul att välja på.

Utanför tullarna:

Grim Islandshästar utanför Norrtälje erbjuder skogsturer på islandshästar i sällskap med instruktör. Turer finns både för nybörjare och erfarna ryttare, och möjlighet att köpa till fika finns. Boka genom att fylla i formuläret på deras hemsida.

Helens turridning i Vallentuna ligger ungefär 30 minuter norrut från Stockholm. Turerna tar dig genom den vackra naturen norr om stan. Fyll i formuläret på hemsidan eller skicka ett mejl till bokning@helensturridning.se för att boka tid.

Lappdals Islandshästar anordnar ridturer runt Åkersberga i varierad natur, med lugna hästar till ovana ryttare och piggare hästar för de mer rutinerade. Bokas genom bokadirekt.

Sofies Islandshästar anordnar turer på islandshästar runt Häringe slott, ungefär 35 minuter från centrala Stockholm. Mejla stallet på kontakta@islands-hastar.se för mer information när nästa utflykt är planerad.

Stall Bobacken är ett stall på vägen mot Ljusterö. Utöver ridläger kan här erfarna ryttare hyra en häst på egen hand i 2 timmar. Ryttaren ansvarar för att pyssla om hästen/ponnyn före och efter ridningen. Osäker på om du klarar av allt själv? Boka en privatlektion först! Mejla på stallbobacken@telia.com för mer info.

Mitt i stan:

Häståkeriet erbjuder flera olika typer av hästaktiviteter, både för nybörjare och erfarna ryttare: gryningsritt, skymningsritt, Lill-Janskogsritt och Djurgårdsritt samt ridläger, privatlektioner eller duolektioner. Det är också möjligt att boka westerninspirerad femkamp eller ledarskapsworkshop med hästen som coach, för grupper eller företag. Bokning sker på hemsidan.

Stockholm by Horse anordnar morgonturer i centrala Stockholm, men även utflykter på Djurgården och i Liljanskogen. Boka en tur genom hemsidan eller per mejl till info@stockholmbyhorse.se

För yngre ryttare:

Akalla 4H-gård når du genom att ta tunnelbanans blå linje norrut. Här träffar du djur, stora som små. Ett kaninhotell, vänliga grisar och keliga katter. Ponyridningen sker på söndagar från 13.00 och det går även att förboka en 30 minuters utflykt mot en avgift genom att mejla info@akalla4h.se.

Haga Gård & Stall i Herräng norr om Stockholm ligger ett stenkast från stranden. De erbjuder främst ridläger för barn, men även ritter och kurser för vuxna i vackra skärgårdsmiljöer. Utöver stallet finns här även ett vandrarhem med både bastu och femkamp. Boka via hemsidan eller per mejl till hagastall@hotmail.com

Rummeltorp är en familjeägd gård 30 minuter från Liljeholmsbron. Här finns inte bara hästar utan även kaniner, hundar och höns. Ryttare från två år och uppåt är välkomna. På skogsturen finns goda chanser att se vilda djur – till och med älg siktas ibland! Boka på förhand genom att fylla i kontaktformuläret på hemsidan.

Stora Skuggans 4H-gård är en stadsnära gård med, bland alla andra fina djur, ponnyer som alla barn över 10 är välkomna att ta en tur på. Ponnyridningen sker på lördagar 11-12.