To main content
Konserter i Stockholm. Händer uppsträckta i luften under utomhuskonsert.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Vad händer i Stockholm: juni

Publish date: 9 juni 2023

Bad, uteserveringar, musikfestivaler och härligt soliga dagar. Här är junis höjdpunkter.

Järvaveckan 31 maj – 3 juni

Järvaveckan startades 2016 av Ahmed Abdirahman i syfte att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter, civilsamhället och företagsledare. Sedan dess har den blivit en populärfolkfest i norra Stockholm. Konserter, föreställningar, partiledarsamtal och diskussioner, mat, workshops och roliga aktiviteter för hela familjen. I år har även Järva Filmfestival, en gratisfestival med utomhusvisningar flyttats så att den sammanfaller med Järvaveckan.

Adidas Stockholm Marathon 2023 3 juni

Målgång Stockholm Marathon
Marathongruppen

Adidas Stockholm Marathon är sommarsäsongens största lopp, med mellan 15 - 20 000 deltagare per år. Tävlingen går vanligvis sista lördagen i maj eller första lördagen i juni, vilket 2023 innebär lördag den 3 juni. Loppet startar och slutar på Stockholms olympiska, med en bana som tar dig genom Stockholm city, förbi många av stadens vackraste platser. Ja, och givetvis hejaropen från en peppad publik som hejar på löparna.

Nationaldagen 6 juni

Nationaldagen infaller 2023 på tisdag vecka 23. Stockholms officiella firande är på Skansen med tv-sänd nationaldagsceremon från Solliden, med flagghissning, högtidstal och artistuppträdanden på programmet. Kungliga Operan firar nationaldagen ute i Hagaparken och på Gärdet får den hästintresserade sitt lystmäte i Nationaldagsgaloppen. Hitta fler nationaldagsfiranden i vår guide.

Rosendal Garden Party 8 – 11 juni

Rosendal Garden Party
Rosendal Garden Party

Fyradagarsfestivalen Rosendal Garden Party är en unik musikupplevelse i Rosendals Trädgård. Fyra kvällar med olika teman, där headliner-artister får sällskap av supportartister och djs för att sätta tonen. Första dagen blir en klubbkväll på Banankompaniet medan de tre andra dagarna hålls på festivalområdet i Rosendals trädgård. Huvudakter i år är Asake och Cherrie (dag 1), The Wars on Drugs (dag 2), Fever Ray och Aphex Twin (dag 3), och Joakim Thåström (dag 4). Andra artister som uppträder är Eva Dahlgren, Warpaint och Sara Parkman.

Restaurang Celeste öppnar 15 juni

I juni får stjärnkrogen Etoile ett syskon när fine dining-restaurangen Celeste öppnar på Södermalm. Restaurangen ligger på Torkel Knutssongatan och kökschef är Ludwig Tjörnemo, fd. lagkapten för svenska kocklandslaget samt Årets kock 2020. I skrivande stund är menyn fortfarande hemlig, men med tanke på att namnet betyder "himmelskt" på italienska får man anta att smakambitionerna är höga!

Konserter och scenföreställningar i juni

The Weeknd
Live Nation

I juni börjar sommarfestivalsäsongen på allvar i Stockholm. Bara första två veckorna arrangeras fem stycken: Stockholm Early Music Festival (Gamla stan, 1-6 juni) med fokus på tidig musik från medeltiden, barrocken och renässansen; house -och technofestivalen Department Långholmen Edition (Långholmen, 2-3 juni); den kurerade fyradagarsfestivalen Rosendals Garden Party (Rosendals trädgård, 8-11 juni); country -och blues-festivalen STHLM Americana (Münchenbryggeriet, 9-10 juni). Senare i juni återvänder den internationella superfestivalen Lollapalooza till Gärdet, med artister som Mumford & Sons, Zara Larsson och Fatboy Slim.

Parkteatern smygstartade under maj med konserter och föreställningar på Sergels Torg. I juni börjar dock deras sommarprogram med kringresande utomhusföreställningar i Stockholms förorter. Det blir nycirkus, dockteater, drama och dans, med såväl gamla uppsättningar som urpremiärer. Alla föreställningar är gratis. Läs hela programmet på deras hemsida.

Bland junis övriga konserter är bland annat klassisk hiphop med Wu-Tang Clan och Nas (Avicii Arena, 2 juni), jazzfunksväng med Thumpasaurus (Kulturhuset, 4 juni), hårdrocksklassiker med Scorpions (Avicii Arena, 14 juni) och dansant soul-pop med The Weeknd (Tele2 Arena, 17-18 juni).

Fler tips hittar du i våra guider för kommande konserter och teater -och scenkonst.

Drive-in Bio på Solvalla 16-18 juni

Drive-in bio
Stockholms Filmfestival

Mellan 14 och 18 juni blir Nordens största arena för travsport förvandlad till utomhusbiograf för bil- och cykelburna filmälskare. Ett pärlband av filmklassiker och moderna favoriter – bland annat Maffiabröder, Parasit, Everything Everywhere All At Once och Casablanca – visas under bar himmel.

Longines Global Champions Tour och Stockholm Horse Week 16 - 18 juni

Den internationella stortävlingen Longines Global Champions Tour återvänder till Stockholm för fjärde gången. Tävlingarna samlar världens bästa ryttare för att tävla individuellt i den prestigefulla touren Longines Global Champions Tour och lagtävlingen Global Champions League. Stockholm Horse Week kompletterar programmet med fokus på unga talanger.

Stadshuset 100 år 19 – 25 juni

Stadshuset
Henrik Trygg

I år är det 100 år sedan Stockholms stadshus invigdes. Denna ikoniska byggnad firas året ut, med specialinsatta evenemang och visningar. Mellan 19-25 juni når firandet sin kulmen, då den faktiska födelsedagsveckan infaller. Bland annat anordnas det en regatta i vattnen utanför stadshuset, precis som vid invigningen 1923, och det kommer finnas möjlighet att gifta sig utomhus i stadshusparken.

Sveriges museum om Förintelsen öppnar 21 juni

Sveriges museum om Förintelsen grundades sommaren 2022, dock endast som digital informationsbank och med turnerande tillfälliga utställningar. Den 21 juni öppnar museet i fysiska lokaler, på Torsgatan i Vasastan. Dessa lokaler är dock tillfälliga, tills att museet har fått en permanent plats. Vid invigningen öppnar också utställningen Sju Liv, om sju människor som alla utsattes för den nazistiska regimens förtryck under Andra Världskriget.

Midsommarafton i Stockholm 23 juni

Kvinna på Midsommar
Rania Rönntoft

Midsommar i år är på fredag den 23 juni. I Stockholm har du många olika firanden att välja på; familjevänliga parkfiranden i innerstaden, Midsommarweekends ute i Stockholms skärgård, traditionella firanden i närförort eller Midsommarklubbkväll i sus och dus. Läs vår Midsommarguide för fler tips.

Lollapalooza Stockholm 29 juni – 1 juli

Lollapalooza Stockholm
Pax Engström

Den internationella mega-festivalen är tillbaka på Gärdet, för tre dagar av uppträdanden med några av världens största stjärnor. Under årets festival uppträder bland annat Travis Scott, Zara Larsson, Kygo, Fatboy Slim, Lil Nas X, och Mumford & Sons.

Juni på museum

Sju liv
Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM
  • Svart Sol (2 juni - 27 augusti) på Liljevalchs är en omfattande utställning med verk av Karin Broos. Broos är en av den svenska samtidskonstens mest framstående målare och i utställningen ser du både några av hennes mest kända verk, som aldrig tidigare visad konst.
  • Millesgårdens sommarutställning är Reclaiming Beauty (10 juni - 10 september). I den visas konstnären och modeillustratören Mats Gustafsons eleganta akvareller och pasteller sida vid sida med verk av Ted Muehling, smyckeskonstnär och formgivare av föremål av ädelsten, metall, pärlor, horn och trä.
  • I juni öppnar Sveriges museum om Förintelsen med premiärutställningen Sju Liv (21 juni - 31 december). I utställningen följer vi sju levnadsöden – Walter, Eva, Lieselotte, Hanna, Kiwa, Ceszlaw och Alice – från vitt skilda delar av Europa. Människor som utsattes för den nazistiska regimens förtryck och förföljelser på 1930- och 1940-talen.

Hitta fler utställningar i vår museum-guide.

Skärgårdssommar

Archipelago cottage
Henrik Trygg/Stockholm Archipelago

Trots att det finns "året runt"-öar i Stockholms skärgård, är många platser svårtillgängliga under hösten och vintern. Därför vaknar skärgården verkligen till liv först i juni, när Strömma och Waxholmsbolaget går över till sommartidtabell för sina färjor (16 juni för Strömma, 23 juni för Waxholmsbolaget) och dagsutflykter till Sandön, Möja och Utö blir lättplanerade. Läs mer i våra skärgårdsguider för att hitta en uflykt som passar dig!

Upptäck Stockholms skärgård - Första gången i Stockholms skärgård? Läs om de mest populära öarna och platserna, utmärkta för en okmplicerad utflykt.

Skärgårdsäventyr - Upplev naturen på Skärgårdens mest avlägsna platser. Här är utflykterna för dig som är sugen på en äventyrlig resa.

Sevärdheter i Stockholms skärgård - Skärgården är rik på kultur och historia. Hitta till populära museer och turistattraktioner.

Skärgårdssmaker - Låt magen guida dig till skärgårdens bästa restauranger. Typiska rätter, gjorda på lokala råvaror.

Fler evenemang hittar du i vår kalender som uppdateras löpande med utställningar, konserter, mässor, guidade turer och mycket mer!