To main content
En man paddlar kayak i Strömmen, precis bredvid Sveriges Riksdag. Vid horisonten syns Grand Hotel. Sommar, solen håller på att gå ner.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Aktiviteter

Vad händer i Stockholm: juni

Publish date: 11 juni 2024

Sommaren inleds med konserter, festivaler och skärgårdsäventyr. Här är junis höjdpunkter!

Järvaveckan 29 maj–1 juni

Järva Political Week 2023
Avat Andimeh

Järvaveckan startade 2016 av Ahmed Abdirahman i syfte att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter, civilsamhället och företagsledare. Sedan dess har den blivit en populär folkfest i norra Stockholm. Konserter, föreställningar, partiledarsamtal och diskussioner, mat, workshops och kul aktiviteter för hela familjen.

Adidas Stockholm Marathon 2024 1 juni

Sthlm Marathon 2023
adidas Stockholm Marathon

Adidas Stockholm Marathon är sommarsäsongens största lopp, med mellan 15–20 000 deltagare per år. Tävlingen går vanligtvis sista lördagen i maj eller första lördagen i juni, vilket 2024 innebär lördag den 1 juni. Loppet startar och slutar på Stockholms olympiska, med en bana som tar dig genom Stockholm city, förbi många av stadens vackraste platser. Ja, och givetvis hejaropen från en peppad publik som hejar på löparna.

Nationaldagen 6 juni

Nationaldagen infaller 2024 på torsdag vecka 23. Stockholms officiella firande är på Skansen med tv-sänd nationaldagsceremoni från Solliden, med flagghissning, högtidstal och artistuppträdanden på programmet. Artipelag har konsert Mikaeli Kammarkör samt blåsarsymfonikerna under ledning av Anders Eby. På Gärdet får den hästintresserade sitt lystmäte i Nationaldagsgaloppen. Hitta fler firanden i vår nationaldagsguide.

Konserter och scenföreställningar i juni

Tool
Travis Shinn

Parkteaterns startar sitt i program av kringresande utomhusföreställningar i Stockholms förorter i slutet av maj. Föreställningarna fortsätter sedan hela sommaren runt om i Stockholm och ges i både inner- och ytterstadens parker och grönområden. Det blir nycirkus, dockteater, stand-up, drama och dans, med såväl gamla uppsättningar som urpremiärer. Som vanligt är alla föreställningar gratis. Läs hela programmet på Parkteaterns hemsida.

Förutom stora musikfestivaler bjuds det på ett brett program av sommarkonserter i juni. Från alternativ metall, klassisk rock, jazz, pop och reggae.

Bland annat spelar Troye Sivan (5 juni, Hovet), Vidya (6 juni, Fasching), Rod Stewart (8 juni, Tele2 Arena), Alice Cooper (9 juni, Gröna Lund) Dinosaur Jr. (9 juni, Debaser), Nicki Minaj (12 juni, Tele2 Arena), Eek-A-Mouse (13 juni, Trädgården), Mildlife (13 juni, Fasching), The Offspring (18 juni, Gröna Lund), Tool (25 juni, Tele2 Arena) och NE-YO (29 juni, Hovet) i Stockholm.

Fler tips hittar du i våra guider för kommande konserter och teater- och scenkonst.

Rosendal Garden Party 14–16 juni

Rosendal Garden Party logo
FKP Scorpio

Rosendal Garden Party är tillbaka. Publiken bjuds på magiska konsertupplevelser och god mat i Djurgårdens grönskande och lummiga omgivningar. Årets line up består bland annat av Massive Attack, The Cardigans, Grace Jones, Turnstile och Raye.

Midsommarafton i Stockholm 21 juni

Kvinna på Midsommar
Rania Rönntoft

Midsommar i år är på fredag den 21 juni. I Stockholm har du många olika firanden att välja på; familjevänliga parkfiranden i innerstaden, Midsommarweekends ute i Stockholms skärgård, traditionella firanden i närförort eller Midsommarklubbkväll i sus och dus. Läs vår Midsommarguide för fler tips.

Juni på museum

JR_VisitSTHLM.jpg
JR
  • Prix Pictet är världens ledande pris för fotografi och hållbarhet, och kommer till Fotografiska i sommar. I utställningen Human (19 april-18 augusti, Fotografiska) utforskar tolv framstående fotografer medmänsklighet och människans interaktioner med omvärlden.
  • Gränslandet (20 april-27 april 2025, The Cell) är premiärutställning på Tekniska Museets nya satsning The Cell i Hagastaden. Tre unika verk av Helen Pyners. Med hjälp av avancerad vetenskap som blodflödesmätningar och DNA-sekvensering, utforskar verken existentiella och filosofiskt gränsöverskridande teman.
  • Déplacé·e·s (23 maj-12 januari 2025, Kulturhuset Stadsteatern) är en serie konstverk och installationer om de miljontals barn som är på flykt runt om i världen av den franska konstnären JR.
  • L'ART BRUT (1 juni-1 september, Millesgården) ställs frågorna "vad är konst, och vem får avgöra det?". Uttrycket l’art brut, franska för rå konst, myntades av den franske konstnären Jean Dubuffet (1901-1985). Begreppet syftar på konstnärliga uttryck som tillkommit av upphovspersoner som befunnit sig utanför den etablerade konstvärlden med dess akademiska ramverk.
  • I juni öppnar Ekonomiska museet igen, efter en tids rennovation, med den nya basutställningen Pengar (fr.o.m. 1 juni, Ekonomiska museet). Besökare får följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. Bland de 3 000 föremålen som visas finns världens största mynt, Sveriges första banksedlar och en bitcoinautomat.

Hitta fler utställningar i vår museum-guide.

Sommartrafik till Stockholms skärgård 21 juni

Boat to Vaxholm
Henrik Trygg

Sommaren i skärgården börjar i juni, när Strömma och Waxholmsbolaget går över till sommartidtabell för sina färjor och turer (17 juni för Strömma, 21 juni för Waxholmsbolaget). Läs mer i våra skärgårdsguider för att hitta en uflykt som passar dig!

  • Upptäck Stockholms skärgård – Första gången i Stockholms skärgård? Läs om de mest populära öarna och platserna, utmärkta för en okmplicerad utflykt.
  • Skärgårdsäventyr – Upplev naturen på Skärgårdens mest avlägsna platser. Här är utflykterna för dig som är sugen på en äventyrlig resa.
  • Sevärdheter i Stockholms skärgård – Skärgården är rik på kultur och historia. Hitta till populära museer och turistattraktioner.
  • Skärgårdssmaker – Låt magen guida dig till skärgårdens bästa restauranger. Typiska rätter, gjorda på lokala råvaror.

Longines Global Champions Tour och Stockholm Horse Week 28–30 juni

Den internationella stortävlingen Longines Global Champions Tour återvänder till Stockholm. Tävlingarna samlar världens bästa ryttare för att tävla individuellt i den prestigefulla touren Longines Global Champions Tour och lagtävlingen Global Champions League.

STHLM Fields 28 juni–7 juli

Stockholm Fields
Live Nation

STHLM Fields är en konsertserie med festivalkänsla som tar över Gärdet i slutet av juni och början på juli. Sammanlagt blir det 30 konserter med både internationella artister och svenska favoriter. Bland de uppträdande artisterna finns Greta van Fleet, Wolfmother, Molly Sandén, Toto, Doja Cat, Nestor & Ludwig Hart, The Hives och Viagra Boys.

Festivalsommar

Stockholm Culture Festival 2022
Visit Stockholm, Oskar Scheller

Trots att några festivaler hunnit tjuvstarta sommarsäsongen i maj, är det ändå i juni som festivalsäsongen drar igång på allvar. Dels är ovan nämda Rosendal Garden Party och STHLM Fields i juni. Men redan första veckan bjuds det på såväl klassisk musik i Stockholm Early Music Festival (4-9 juni, Gamla stan), som tunga elektroniska tongångar på Department (7-8 juni, Fållan). Mer dansmusik blir det på What A View (14-15 juni, Fåfängan) och Afrikan Fusion Fest (14-15 juni, Quality Globe Hotel) är ett smakprov på det senaste inom afrikanskt hållbart mode, kultur och gastronomi.

Läs mer om sommarens festivaler i vår guide.

Fler evenemang hittar du i vår kalender som uppdateras löpande med utställningar, konserter, mässor, guidade turer och mycket mer!