Visit Stockholm använder cookies för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse.

Lidingö i Stockholm, dagtid. Natur. Solen skinner in genom lövverket på en skogsväg.
Photo: Visit Stockholm
Categories: Aktiviteter

Guide till Lidingö

Publish date: 17 december 2020

Lidingö är kanske bäst känt som ett välbärgat område, och för de typiska "Liiidingö" i:na. Ön dyker dock upp i historieböckerna redan på vikingatiden och var ett bondesamhälle fram till mitten av 1700-talet.

Trots en febril utveckling under 1900-talet­ – med såväl stora villor, flerfamiljshus och industriområden ­– är stora delar av ön är fortfarande täckta av vacker natur och promenadvänliga skogar, perfekta för en stadsnära dagsutflykt. Det inte för intet som man kallar ön för ”Hälsans Ö”; den som vill kamma hem En Svensk Klassiker måste flåsa sig upp-och-ned för Lidingöloppets snåriga stigningar.

Det var också på Lidingö, i Svenska Bios filmstudio och den kringliggande naturen, regissörerna Mauritz Stiller och Victor Sjöström satte svensk film på världskartan. Med banbrytande specialeffekter och djuplodande karaktärsstudier visade de att film kunde vara en genuin konstform som berörde. Till öns kulturarv hör såklart även Millesgården, tillika konsthall och skulpturpark som bostad och ateljé åt Sveriges i särklass mest kände skulptör, Carl Milles.

Allra enklast tar du dig till Lidingö med hjälp av tunnelbanans röda linje till Ropsten, där du byter till Lidingöbanan. Du kan också ta sjövägen med SL:s pendelbåtar från Nybrokajen.