To main content
En ångbåt i vattnet utanför Stockholms Slott i Gamla Stan. Kväll. I bakgrunden syns Gamla Stan.

Photo: Jeppe Wikström

Categories: Aktiviteter

Fem båtturer du inte får missa i Stockholm

Publish date: 9 december 2020

Stockholm är en stad som upplevs bäst från vattnet, vare sig du tar en sigseeingbåt runt Kungsholmen eller en dagsutflykt till skärgården. Här är några båtrutter du absolut inte får missa.

Vi är väl inga båtmänniskor, egentligen. Inte på så sätt att vi skulle kunna tänkas arbeta ombord på ett fartyg. Men att vara till sjöss som passagerare är väldigt mysigt. Och en stad som Stockholm, med alla fina bryggor och kajplatser, är fantastisk att uppleva från vattnet.

Vill man göra det lätt för sig räcker det med att gå ner till Stadshuskajen. Stig ombord på första bästa färja som ligger inne, bara chansa, och du kommer inte att bli besviken. Hit kommer pendlingsbåtar som tar dig till mysiga bryggor vid Mälaren, var du än hoppar av. Härifrån avgår även färjan till Drottningholm. En sjömansbiff i restaurangen på vägen dit är ett måste.

Pratar vi skärgårdsturer är Vaxholm eller Fjäderholmarna riktiga klassiker. Härliga resor och väldigt mysiga platser med mycket fint att titta på. Men vår absoluta favorit, som man verkligen inte får missa, är en räkfrossa till sjöss på MS Vindhem. Stämningen ombord är olika från tur till tur; ibland är det en lugn familjekväll med trubadur, andra gånger är det ordentligt hålligång med rockmusik. Vi har åkt den flera gånger och aldrig blivit besvikna!

About the author

Pehr och Richard Hante är kända för att ha om inte världens så i alla fall Sveriges mest julpyntade hem (runt jul alltså, inte året runt!). Pehr är född smålänning men har bott i Stockholm sedan 1985 och Richard är född i Stockholm, men har även bott i Uppsala och Jormvattnet. De bor på Kungsholmen tillsammans med den Spanska vattenhunden Patrik, har dottern Cornelia och barnbarnet Wiola. De plöjer massor av film – varje år ska alla Oscarsnominerade filmer bockas av – älskar minigolf, sällskapsspelkvällar, god mat, gott vin och att resa. Och när de reser passar de även på att pröva på alla Escape Rooms de hittar till!

Go to profileGo to profile Arrow icon