To main content
Två kajakpaddlare glider fram mellan karga, trädtoppade öar i lugnt vatten under en mjuk kvällshimmel.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Utflykter

Utforska Stockholms ytterskärgård

Publish date: 11 april 2024

Stockholms ytterskärgård bjuder på ett unikt vattenlandskap med sina 30 000 öar av varierande karaktär. Dagarna här fylls med möjligheter att utforska, uppleva och varva ner. Perfekt för både dig som söker äventyr och för dig som söker stillhet.

Tänk dig att glida fram i en kajak över lugnt vatten, mellan lummiga öar och karga klippor. Paddling här ute i ytterskärgården är mer än en aktivitet, det är en meditation i rörelse. Med erfarna guider som The Kayak Trail, Get Out Kayak och The Green Trails kan du upptäcka dolda vikar och hemliga smultronställen som ingen annan hittar till.

Kayak_Gisslingo
Henrik Trygg

En kvällstur med kajak följt av en middag under stjärnklar himmel blir en minnesvärd upplevelse du sent kommer att glömma. Restauranger som bjuder på kulinariska reseäventyr finns spridda över öarna, alla med sin unika charm. Harö Natur erbjuder extraordinära smaker i en fantastisk miljö. Sandhamn har ett brett urval av bra restauranger; njut av den avslappnade atmosfären hos Dykarbaren, den hemtrevliga känslan på caféet Strindbergsgården, eller de utsökta skaldjuren på Pentaboden. Sandhamns Värdhus, öppet året runt, serverar en meny som smakfullt kombinerar det bästa från skärgården med en modern prägel.

Sandhamn
Henrik Trygg

Att somna och vakna i skärgården kan vara väldigt olika upplevelser. Vill du vakna med mjuka dunbolster på ett bevämt, historiskt skärgårdshotell, så väljer du kanske Sandhamns Seglarhotell. Vill du somna med stjärnhimlen ovanför, och vakna med naturen utanför dörren, så kan du övernatta i en enkel men bekväm skärgårdskoja på Harö.

Harö Natur
Lars Sjöqvist

Äventyrslystna besökare kan utforska öarna till fots eller på cykel. Sandhamn, med sina vackra stränder och vandringsleder, är en perfekt plats för att uppleva skärgårdens natursköna landskap. Här kan du vandra genom tallskogar, över klippor och längs med sandstränder, alltid med havet som din ständiga följeslagare.

Ytterskärgården är inte bara en plats för äventyr, utan också för avkoppling. Här finns flera spa-anläggningar som erbjuder bastu med en storslagen havsutsikt och möjligheten att ta ett uppfriskande dopp i klart vatten – den perfekta kombinationen för att varva ned efter en händelserik dag. Platser som Harö, Sandhamn Seglarhotell och Djurönäset erbjuder upplevelser som balanserar äventyr med lugn och ro.

Sandhamn
Henrik Trygg

Resan ut i skärgården är en del av äventyret. Välj mellan snabba RIB-båtar som tar dig från Nybroviken till Stavsnäs på ett kick, eller en långsammare resa där du hinner njuta av allt det vackra, med Waxholmsbolaget som kör till skärgården året runt.