To main content
En pärplattebild av Super Mario Bros. till Nintendo 8-bitar. Oavsett om du är en initierad gamer, cinefil eller musikkonnässör finn det en mängd affärer, barer och muséer för dig att upptäcka!

Photo: Tekniska Museet

Categories: Shopping

Stockholm ❤️ Nördar

Publish date: 10 december 2021

Genrefilm på finbio, japanska arkadspel på krogen eller en shoppingkasse fylld med de senaste Warhammer-arméerna. Här får nörden sitt lystmäte under Stockholms-vistelsen.

Stockholm är en knutpunkt för den svenska musik, tech – och filmindustrin. Här formade artister som First Aid Kit, Avicii, Tove Lo och Silvana Iman sitt sound. Här byggde Mojang, Dice, Axolot och Avalanche sina virtuella världsbyggen. Här ligger hjärtat av den svenska filmindustrin i Svenska Filminstitutets lokaler.

Ligger ditt intresse i data -och konsolspel är Hey STHLM! och N3rds Bar bra destinationer för en gaming utekväll. Hey STHLM! huserar i biljardhallen RoQs-lokaler på Odenplan och är en arkad -och flipperhall med både racingspel, light gun-shooters och dansspel. N3rds å andra sidan är en restaurang -och bar där gäster spelar konsolspel, både retrofavoriter och de senaste spelsläppen, direkt vid borden. Vill du lära dig mer om spelhistoria, spelutveckling deras plats i samhället, är Tekniska Muséets interaktiva utställning Play Beyond Play också ett måste.

Filmälskaren gör klokt i att ta en guidad tur genom Filmstaden Råsunda, Sveriges forna filmepicentrum. Här finns även en modern flersalongsbiograf att avsluta besöket på. Vill du dock ha en bioupplevelse med extra allt rekommenderas Bio Capitol i Vasastan där besökare kan beställa in både mat och dryck till filmen.

Är du istället inställd på att nörd-shoppa finns det gott om alternativ, beroende på vad du söker efter. Finsmakare inom musik kan förkovra sig i hårdrock, metal och punk på Sound Pollution; klubbmusik, soul och hiphop på Snickars; rock, pop och indie på Pet Sounds. Samlarkort, brädspel och figurspel hittar du på Dragon’s Lair. Seriealbum och tidningar på A Comics Heaven och Mickes. Obskyra filmpärlor kan du gräva fram på Monkey Beach, och föredrar du litteratur kan Stockholms Science Fiction Antikvariat vara värt ett besök. Och i Science Fiction Bokhandeln i Gamla Stan hittar du lite av varje; böcker, serier, seriealbum, film, kläder och gosedjur. Så länge drakar, vampyrer, superhjältar och utomjordingar är din grej, det vill säga.

Så oavsett om du är en initierad gamer, cinefil eller musikkonnässör finn det en mängd affärer, barer och muséer för dig att upptäcka!