To main content
Shopping i Stockholm. Färgglada kläder hos Ganni.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Shopping

Mina bästa shoppingtips i City

Publish date: 18 mars 2024

Stockholms butiker är en guldgruva för den som älskar mode och design och på Norrmalm finns några av de bästa. Både för dig som letar efter klassiska skor och plagg, eller inredning och mode i framkant.

Jag lever och andas mode och design. Min personliga stil är klassisk med en twist; när det kommer till inredning och mode blandar jag gärna gammalt med nytt. Gärna skräddade basplagg med en look som aldrig får bli för perfekt. Det måste alltid vara en silhuett, textil eller en accessoar som sticker ut och överraskar.

Här kan jag alltid lita på Stockholms butiker för att hitta något spännande. Nätshopping i all ära, men inget slår en hederlig shoppingrunda till fots. Sneakers och andra nödvändigheter finns alltid i handväskan för att snabbt kunna svida om till en spontan shoppingrunda mellan jobb och möten i centrala Stockholms vardagsrush.

Sleepacy
Sleepacy är, i egenskap av världens första sov-konceptbutik, unik i sitt slag. Utöver butikens klassiska sömnprodukter (sängar, kuddar och lakan) erbjuder Sleepacy allt man kan tänkas behöva för att få till livets bästa sömnrutiner. Här kan man botanisera bland träningskläder, hudvård, reseprodukter, badoljor, doftljus, teer och belysning. Allt framtaget med hjälp av den senaste sömnforskningen. Butiken är indelad i olika sektioner som alla fokuserar på olika aspekter av din sömn. I Sleep pod-sektionen får du exempelvis hjälp med att ta fram en säng utefter dina behov, och i Design-sektionen väljer du tyg, färg på sängben, gavel samt andra tillbehör för att få till drömsängen. Dessutom hjälper de dig att få ordning på din sömn med hjälp av bland annat sömntest och sömncoachning. Bara en sådan sak att deras sömncoach Sanjay Verma har hjälpt delar av den svenska OS-truppen inför Vinter-OS 2022 i Peking, är imponerande.

Art Bakery
Ingen shoppingrunda är komplett utan en fikapaus på ett konditori. Jag köper gärna med mig något gott och vackert (jag äter även med ögonen) från Art Bakery i NK-huset vars framgång bygger på hantverksbröd, vackra bakverk och tårtor.

Shopping i Stockholm. Lampor och armaturer på Norrmalms Elektriska.
När Norrmalms Elektriska öppnade 1917 var det en liten butik med lampor men även andra husgeråd och bra-att-ha-saker för hemmet. Idag är den över 100 år gamla butiken helt nischad på lampor och belysning.Photo: Visit Stockholm

Norrmalms Elektriska
Tjusiga möbler och snygga inredningsdetaljer i all ära. Har jag bara råd att unna mig en ny sak till hemmet så blir det dock en snygg designlampa! Med rätt belysning kan man ganska lätt ändra stämningen i rummet och det piggar onekligen upp under årets mörkaste månader. Norrmalms Elektriskas nuvarande ägare är fjärde generationen i samma familj. De har ett brett sortiment, från nya intressanta formgivare, till designklassiker och mindre kända leverantörer. Ett stort plus är den kunniga personalen som brinner för belysning och ger bra tips på hur du på kreativa sätt kan ljussätta ditt hem. Butiken är en liten avstickare och ligger tekniskt sett, namnet till trots, inte i City, men är väl värd ett besök!

Elsas Vintagebröllop
Hyr din bröllopsklänning från vintagedrottningen Elsa Billgrens ateljé, en välförsedd skattgömma där hon samlat mängder av favoriter. Perfekt för dig som är på jakt efter den ultimata brudklänningen eller en drömmig midsommar-outfit du garanterat kommer vara ensam om. Här gäller endast tidsbokning, vilket gör själva upplevelsen ännu mer unik. Det är oerhört inspirerande att få ta del av hennes passion och expertis för tyger, design, och sömnad.

Lyko
Jag är besatt av hudvård, på ett nästan lite känslosamt vis. När man tar hand som sig själv blir man faktiskt en lyckligare människa och att shoppa hudvårdsprodukter är därför en välgörande hobby för mig. När Lyko slog upp dörrarna till en 300 kvadratmeter stor konceptbutik fylld med världens bästa hudvårdsprodukter, de senaste maskinerna och teknikerna för skönhetsbehandlingar, var jag inte sen på bollen. Alla som arbetar här är utbildade hudvårdsterapeuter som gärna delar med sig av skönhetsknep för en perfekt och välmående hy, och en trappa ner har man dessutom fem välutrustade behandlingsrum med en gedigen behandlingsmeny. Butiken har sedan dess flyttat, och idag hittar du Lykos STockholmsbutik på Drottninggatan 39.

Shopping i Stockholm. Ganni, interiör. Ganni är ett danskt klädmärke, känt för sina djärva färger och mönster. På bilden ses företagets Stockholmsbutik på Norrmalm.
Många skandinaviska designers har en förkärlek för kollektioner i nedtonade färger. Danska Ditte Refstrup, chefsdesigner på Ganni, räds å andra sidan inte bjärta kulörer.Photo: Visit Stockholm

Ganni
Även om namnet låter italienskt är det här faktiskt ett danskt varumärke. Det är kaxigt, färgsprakande och lekfullt, med inslag av 50- och 60-talets mode. Till skillnad från många andra skandinaver är chefsdesigner Ditte Reffstrup inte rädd för att använda färg och djurprint i sina kollektioner. Dessutom har inredningen, i vad som ännu är Sveriges enda Ganni-konceptbutik, ett tydligt hållbarhetstänk med återvunna material, både i möbler och byggmaterial. Det här är ett säkert kort om du vill hitta något festligt till helgens galej.

JUS
JUS har sedan 90-talet varit ett vattenhål för den ständigt ökande skaran av kvalitetsmedvetna designintresserade. Här hittar du såväl svenska som internationella modemärken, som bland annat inkluderar Dries Van Noten, Rick Owens, Yohji Yamamoto, Maison Margiela, Monika Förster x Zanat, Nor Autonom och ett brett utbud av Comme des Garçons. Vi svenskar har ju en viss förkärlek för svarta lyxplagg, det kommer du garanterat finna här.

Nygårdsanna
Prisbelönade designern Anna Bengtsson är grundare av klädmärket Nygårdsanna, och hon står också bakom designen av butiken på Mäster Samuelsgatan. Designfilosofin bygger på kläder gjorda av naturmaterial och i en naturlig färgskala. Hantverket är av högsta kvalitet, nedärvt från Annas mormor och farmor. Jag har handlat här så länge jag kan minnas, och plaggen har följt med mig på många äventyr genom åren. När de behöver lite extra kärlek, en ny knapp eller en mudd som behöver lagas, är det bara att lämna in dem. Hållbarhet är en viktig del av Nygårdsannas filosofi och i butiken får du kläderna lappade och lagade. Ett hett tips är också deras Archive Store i Gamla Stan som poppar upp under sommaren. Här hittar du tidigare kollektioner, och unika plagg till fantastiska priser. Bra för plånboken men också ett samskapande för att göra klädindustrin cirkulär.

Shopping i Stockholm. Solglasögon längsmed hyllorna på svenska märket Chimis Stockholmsbutik.
Svenska CHIMI designar såväl solglasögon för härliga vår -och sommardagar, som skidglasögon till vinterns friluftsdagar.Photo: Visit Stockholm

CHIMI
CHIMI är ett solglasögon-varumärke grundat i Stockholm av barndomsvännerna Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström. Kollektionerna är inspirerade av ikoniska och klassiska silhuetter, handgjorda av italienskt premiumacetat. En perfekt butik att shoppa både skidglasögon till vintern, och kaxigt färgglada solglasögon när vårsolen visar sig.

Myrqvist
Myrqvist är en riktig pärla för dig som uppskattar välgjorda och högkvalitativa herrskor, till rimliga priser. Hela konceptet andas Italien, men Myrqvists grundare Sebastian Öhrn är en svensk man med visionen att erbjuda handgjorda herrskor till ett bra pris. Att han dessutom har teamat upp med sin favoritarkitekt Thomas Sandell och tagit fram tre modeller i totalt fem utföranden – designade i Sverige och tillverkade för hand i Portugal – gör märket ännu mer intressant.

Blommor från Norrmalmstorg
En vacker blombukett kan lyfta inte bara ett helt rum, utan humöret också! Jag handlar alltid fredagsblommorna hos blomsterhandlaren på Norrmalmstorg. De har ett fint utbud av blomster och man möts alltid av ett leende. Dessutom är de oerhört duktiga på att sätta ihop ett fint arrangemang utan att det kostar skjortan.

Vill du ha fler tips på Norrmalm? Se vår undersida för stadsdelen med fler guider och inspiration.

About the author

Nadya är journalist, stylist och entreprenör. Hennes vardag består av resor, holistisk träning, design, och familjelivet på Djurgården med sonen Edward. Vid sidan av det är hon en passionerad mode- och inredningsfantast, ständigt i jakt på nya drömmiga upplevelser. Livet blir särskilt exalterande när hon lyckas ropa hem designklassiker och Hermès-scarfar till fyndpriser på auktion. Hon lever efter mottot “Strössla livet med extra allt”.

Go to profileGo to profile Arrow icon