To main content
Södermalm i Stockholm. Utsikt över bostadshusen på Nytorgsgatan.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Shopping

Min shoppingrunda på Söder

Publish date: 13 mars 2023

Unika småbutiker såväl som väletablerade kedjor. Du med ett shoppingsug har mycket att se fram mot på Söder i Stockholm.

Stockholm är en extremt bra shoppingstad. Kanske faller stadens design -och modebutiker just mig i smaken, men man hittar verkligen allt här. Och som södermalmsbo är jag väldigt bortskämd; jag behöver sällan lämna stadsdelen. Det mesta finns här, från affärer för vardagshandlande till små mode -och inredningsbutiker.

Det ska sägas att jag inte är en jätteshoppare. Jag bor litet och har begränsad förvaring hemma. Ska något nytt få plats i garderoben, måste något gammalt sorteras bort. Jag köper heller sällan något nytt innan jag kunnat se och känt på varan i en fysisk butik, även om jag vet precis vad jag vill ha i en webbshop. Så med andra ord kan det vara riktigt trevligt att kika in i favoritbutikerna. Kanske bara strosa runt en stund för inspiration, eller se om det dykt upp något nytt på hyllorna.

En av favoriterna är Grandpa på Södermannagatan. Grandpa säljer framförallt kläder och skor, men de har även en del inredning och accessoarer. I överlag har det ett mycket bra sortiment av fina grejer, och varje gång jag stiger in känns det som att någon redan gjort ett urval åt mig. Jag behöver i princip bara välja vad jag behöver. Precis vägg-i-vägg ligger L:A Bruket. L:A Bruket grundades på Västkusten, och från början gjorde de egen tvål. Idag har de även egengjord hudkrämer, schampo, balsam men även diskmedel. Den gemensamma nämnaren är att deras produkter är ekologiska och snälla mot miljön, men också skonsamma mot huden eftersom de bara innehåller naturliga ingredienser.

Shopping i Stockholm. Möbler, krukväxter och affischer i designbutiken Esteriör på Södermalm.
På Esteriör finns såväl stor och liten inredning. Från soffor, stolar och bord till små inredningsdetaljer att pynta hemmet med.Photo: Visit Stockholm

Ett stenkast längre bort, på Åsögatan, hittar du Esteriör. Här finns en salig blandning av fin inredning lampor, porslin, möbler, doftljus och även blommor. Jag tycker de har bra smak och väljer sortiment med stor omsorg. Nästa fina designaffär ligger bara en kort promenad härifrån, Tambur på Folkungatan. Här hittar du mycket fin design och husgeråd vald med stor fingertoppskänsla; kuddar, filtar, bestick, sängkläder porslin med mycket mera. Bland annat stötte jag på ett porslin från Österrike, Lilien, som jag annars bara sett i Wien.

Shopping i Stockholm. Jackor och skjortor är upphängda i A Day's March butik på Södermalm.
På Nytorgsgatan hittar du två butiker med svenskt mode, precis bredvid varandra; Acne Studios och A Day's March.Photo: Visit Stockholm

Härifrån är det nära till Nytorgsgatan och ett riktigt trevligt stråk med butiker. Ta den söderut, gå förbi Axel Landquists park, och du kommer att se Acne Studios i det gamla 30-talshuset på hörnet av Nytorgsgatan och Åsögatan. Acne är ett av Sveriges internationellt mest kända klädmärken. Det är exklusivt och relativt dyrt, men de har väldigt fina och coola grejer. Gå in för att titta och inspireras kan man ju alltid! Precis bredvid har ett annat svenskt klädmärke butik, A Day’s March. Enkla och fina kläder som passar perfekt för Söderlooken! Ta några steg till och du står utanför Pärlans Konfektyr som gör utsökt kola, enligt gamla recept och metoder, i en härlig lokal som bibehållit mycket av fastighetens gamla inredning.

Sist måste jag ändå ta en avstickare från Södermalm och tipsa om en butik på Norrmalmstorg i city. Asket började som en butik med herrkläder men nu även har damkläder, och sammantaget kan man säga att de gör enkla och klassiska plagg som aldrig går ur tiden; T-shirts, jeans, chinos, sweatshirts. I deras koncept ingår också att vara extremt hållbara och transparenta. Hela produktionskedjan finns beskriven, var de hämtar tråd, material, knappar och vilka fabriker de använder. Men de är också öppna med vad allt kostar och hur de sätter sina priser. Det är inte billigt, men prisvärt, och allt jag köpt här har suttit perfekt.

About the author

Alex Eldblom Stefanidis är uppväxt i Skarpnäck, i södra Stockholm. Under studierna flyttade han till Wien där han blev kvar i 11 år. Numera bor han i Stockholm igen, närmare bestämt Nytorget på Södermalm, och arbetar på Camanio med att digitalisera äldrevården. Efter sin återkomst har han börjat återupptäcka staden. ”Stockholm är så härligt öppet och har så mycket urban natur. Jag älskar närheten till vattnet där man kan spendera ljumma sommarkvällar med vänner”.

Go to profileGo to profile Arrow icon