To main content
Second hand-butiker i Stockholm. Gamla vintage prylar på Cirkus Second Hand.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Shopping

Min second hand-runda i Råsunda

Publish date: 10 maj 2023

På senare år har det dykt upp allt fler second hand -och vintagebutiker i Solna och Råsunda. Du som vill fynda bra kläder och prylar till ett rimligt pris gör klokt i att ta en omväg!

Mitt intresse för second hand började på allvar när jag fick barn, 2010. Som förälder blir man ju uppmanad att köpa en massa nya saker som man kanske inte ens behöver eller använder. När jag såg min son ligga i sin säng, omgiven av prylar och kläder, fick jag mig en tankeställare. Jag har ju själv arbetat med kläder, uppmuntrat till köp, och själv varit storkonsument av nya saker. Men nu kände jag istället en riktig rå-ångest över allt jag samlat på mig. Det är ju ohållbart både ekonomiskt och ur miljösynpunkt; särskilt med tanke på vilken miljöbov klädindustrin är.

Så, jag började köpa begagnade kläder och leksaker, men började känna att det fanns en lucka att fylla här i Råsunda. Dels för att utbudet av butiker var rätt litet. Men också för att det kan vara lite jobbigt att handla på auktions –och second hand-sajter. Själv är jag nog lite för feg. Jag vågar till exempel inte säga till om något jag köpt är lite trasigt eller tacka nej till en affär, om jag redan begett mig hem till säljaren för att kika på varan. En gång var jag en kvart försenad när jag skulle hämta en vara. Kvinnan som öppnade var rasande, jag hade råkat ringa på när de nattade sitt barn, och jag fick en dörr slängd i ansiktet.

Råsunda. En gata i stadsdelen Råsunda, i Stockholms grannkommun Solna.
Råsunda ligger strax norr utanför tullarna, i Stockholms grannkommun Solna. Stadsdelen började växa fram under 1900-talets första år, på initiativ av bröderna Ivar och Torsten Kreuger.Photo: Visit Stockholm

Alla dessa second hand-erfarenheter ledde mig till slut att öppna en egen butik, Cirkus Second Hand. Vi öppnade i december -21, för barnkläder, damkläder, leksaker och prylar sålda på kommission. Sedan dess har jag märkt hur det vuxit fram ett litet comunity av second hand-butiker. Butikerna har blivit fler och man känner sig inspirerad när man strosar runt i dem på skattletarjakt.

Äldst i gejmet är nog Robinette, vid Arthur Lundkvist park. Det är en jättemysig liten butik, som ligger nästan på gränsen till Sundbyberg. Den har funnits sedan 70-talet och drivs av Karin, en supercool äldre dam. Här hittar du framförallt damkläder, sjalar och väskor. En annan väletablerad och välsorterad butik är Råsunda Barnkläder. Den ligger några minuters promenad från Robinette, längs med Råsundavägen. Som namnet avslöjar hittar du framför allt barnkläder, skor, böcker och leksaker här.

Second hand-butiker i Stockholm. Gamla vintage prylar på Cirkus Second Hand.
Antalet återbruksbutiker blir bara fler i Råsunda och Solna. Du kan göra såväl second hand-klipp på kläder och leksaker, som att hitta fina vintage-prylar.Photo: Visit Stockholm

Fortsätter du promenaden i riktning mot Solna centrum hittar du den färggranna hippie-vintagebutiken Hippieyaya. Ägaren Inger har varit drivande att göra området mer levande och kul, som eldsjälen i att arrangera regelbundna marknadsdagar och loppisar. Vintagebutiken Everlong öppnade några månader efter min butik. Här finns tjusiga kläder, väskor och accessoarer från 1920-talet, fram tills idag. Och borta på Ryttargatan ligger helgöppna Ryttargatans Vintage. Butiken tar framförallt hand om dödsbon och det brukar oftast vara lång kö innan de öppnar.

Avslutningsvis måste jag tipsa om Solna centrum. Dels för att jag tycker det är fint och unikt att du hittar två stora återbrukskedjor här; Emmaus och Stadsmissionen har varsin butik. Här hittar du även Returpunkt Solna som är ett väldigt fint återbruksinitiativ. Här får du hjälp med att laga prylar och kläder, låna verktyg och symaskiner, och de tar hand om grovsopor du inte behöver. Personalen är väldigt hjälpsam och duktig och gör nya fina saker av sånt man lämnar in, till exempel jättefina kakfat av gamla kantstötta tallrikar.

About the author

Isabel är född och uppvuxen i Solna. Gnagare sedan barnsben (”det är ett måste om man är uppvuxen med Råsunda som granne”), har hon bott i Hammarbyhöjden och på Kungsholmen. Men när hon väntade barn 2010 gick flyttlasset tillbaka till Råsunda. ”Jag älskar att det finns allt i Råsunda; natur, miljonprogramshus, villaområde och centrum med småstadskänsla.”. Efter flera år i mediebranschen startade hon 2021 en egen second hand-butik. Men drömmen vore att kunna öppna en stor återbruksgalleria. ”Tänk dig Mall of Scandinavia, fast med bara kul och mysiga butiker som har allt. Möbler, inredning, kläder, böcker”.

Go to profileGo to profile Arrow icon