To main content
Shopping i Stockholm. Färggranna kläder och accessoarer på second hand-butiken Pop Stockholm.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Shopping

Fynda dina utekvälls-outfit på second hand

Publish date: 20 december 2021

Utekväll och trött på din garderob? Fynda då något i en av Södermalms alla bra second hand och vintagebutiker.

Att ge gamla kläder nytt liv känns bra av flera anledningar. Dels är det miljö -och hållbarhetsaspekten; det slängs otroligt mycket kläder världen över, helt i onödan. Så det känns bra att inte springa och köpa sprillans plagg hela tiden, utan återanvända gammalt. Men också för att man köper ett plagg med historia. Jag kan ibland undra vad en tröja eller ett par byxor jag fyndat varit med om tidigare, innan de fick följa med mig och festa i Stockholm.

Som Söderbo är jag nästan bortskämd med bra second hand-butiker att utforska och fynda i. Dels har större kedjor, anslutna till välgörenhetsorganisationer butiker här. Humana, vid Mariatorget, är den second hamd-affär jag gillar mest eftersom de har ett grymt urval av kläder och accessoarer. Även Stadsmissionen (som finns på Hornsgatan och vid Nytorget) är bra och här finns även böcker, leksaker och annat.

Sen finns en myriad mindre och väldigt härliga butiker som drivs av passionerade vintage-experter. Pop Stockholm på Åsögatan och Siv & Åke på Sankt Paulsgatan är mina favoriter. Här finns framförallt kläder, väskor och accessoarer och man hittar något fint och färggrant varje gång man sätter foten innanför dörren. Sist men inte minst får man inte glömma populära Beyond Retro vid Zinkensdamm som varje seriös vintageletare bör besöka.

Viktigt att tänka på är att många vintagebutiker kan sin målgrupp väldigt bra, särskilt på hippa Södermalm. Chanserna att hitta ett plagg av ett märke eller i en stil som är het just nu, till riktigt fyndpris, är alltså ganska små. Men den som är beredd att leta ordentligt och pröva sig fram kommer garanterat hitta något fint och färgglatt att ha på sig. För A och O när man ska handla vintage är uthållighet: lasta famnen full av kläder och var beredd på att prova MÅNGA plagg tills du hittar det du vill ha.

About the author

Nataša Marijana är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Hon har pluggat till musik -och eventarrangör och beskriver sig själv som DJ och kreativ konsult. Tillsammans med Rebecca Tegegne and Linda Nápoles startade hon Ladieslovehiphop 2014, ett dj-kollektiv som även arrangerar klubbar, evenemang och festivaler inom hip hop, soul och RnB. Om hon själv ska ut en kväll väljer hon helst Södra Teatern eller Trädgården. Även fast det finns något att älska med Stockholm året om tycker hon att staden är som bäst under sommaren. ”Man känner redan lite sommarpirr på våren när det långsamt ljusnar och uteserveringar öppnar upp”.

Go to profileGo to profile Arrow icon