To main content
Nobelveckan i Stockholm. Stockholms stadshus är upplyst av en ljusinstallation under Nobel Week Lihghts-firandet.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Upplev Stockholm i Nobels anda

Publish date: 22 september 2023

Fira årets Nobelpristagare med en vecka av vetenskapliga sevärdheter och festliga måltider.

Nobelveckan är höjdpunkten på vetenskapsåret i Sverige. Den når sin kulmen den 10 December, på Nobeldagen, när årets mottagare av Nobelpriset hyllas under prisceremonin i Konserthuset och Nobelfesten i Stadshuset.

Trots att festligheterna enbart är för speciellt inbjudna gäster finns det mycket att göra i Stockholm för oss andra också. Först och främst är ett besök på Nobel Prize Museum givet för den som vill lära sig mer om prisets historia, forna vinnare och Alfred Nobel själv. Och den vetgirige som vill lära sig mer om fysikens lagar och viktiga uppfinningar rekommenderas att även besöka Tekniska museet på Gärdet.

Brunkebergstunneln Nobel Week Lights
Nobel Week Lights

Nobel Week Lights-festivalen är även tillbaka under 2022:s Nobelvecka. Under festivalen är flera byggnader och platser i centrala Stockholm upplysta av vackra ljusinstallationer, inspirerade av vetenskapliga landvinningar och årets pristagare. Läs mer om var du hittar installationerna på festivalens hemsida.

Det finns även flera platser i Stockholm att besöka med en konkret koppling till priset och Alfred Nobel själv. I söderförorten Aspudden till exempel, hittar du populära café Winterviken beläget i Nobels gamla fabrik och verkstad vid Mälaren. Och restaurang Den Gyldene Freden i Gamla Stan har varit mötesplats för Svenska Akademin i över 100 år. På tal om mat kan du beställa vilken Nobelmeny du vill på restaurang Stadshuskällaren. Det enda förbehållet är att ditt sällskap måste vara på minst 10 personer, och att bokningen görs minst en vecka innan. Vidare har flera av kockarna som ansvarat för maten under Nobelbanketten restauranger i Stockholm. Hitta var i vår guide om Nobelrestauranger.

Vänta nu... finns det två Nobelveckor?

Det kan verka förvirrande men på sätt och vis har varje år två Nobelveckor.

  • Den första infaller den första hela veckan i oktober. Tekniskt sett kallas detta inte för Nobelveckan, men ändock en tid av Nobel-relaterade aktiviteter då årets pristagare tillkännages. Med start på en måndag tillkännages ett pris om dagen. Vinnaren av litteraturpriset avslöjas till exempel alltid på en torsdag. Under denna oktobervecka pågår även Nobel Calling-festivalen där årets vinnare och deras bidrag till vetenskapen lyfts genom seminarier, utställningar och olika evenemang.
  • Den andra Nobelveckan, den "riktiga" om man så vill, är i december och avslutas alltid med prisutdelningen och Nobelfesten på Nobeldagen den 10:e december. Så om Nobeldagen är på en fredag inleds Nobelveckan måndagen innan. Är Nobeldagen på en måndag istället, startar festligheterna veckan innan. Dagarna som leder upp till ceremonin är fyllda av evenemang, föredrag och utställningar, ofta med pristagarna själva som gäster.