To main content
Berwaldhallen Play

Photo: TriArt / Studio Ghibli

Categories: Sevärdheter

Stockholm i filmens värld

Publish date: 21 mars 2024

Ibland i en huvudroll, ibland i en avgörande biroll; Stockholm dyker ofta upp på film och serier. Allra oftast skymtar vi staden i svenska filmer såklart. Men det händer att även Hollywood vänder sina kameror och mikrofoner hit. Här är några Stockholm-tips som varje filmälskare borde känna till!

Låt den rätte komma in (2008): Tomas Alfredssons moderna vampyrklassiker utspelar sig, likt boken den bygger på, i ett vintrigt och kallt Stockholm. De norra förorterna Blackeberg och Vällingby för att vara exakt. De flesta av filmens utomhusscener filmades dock längre norrut än så, i Luleå, för att kunna garantera ett snötäcke som motsvarande manuset isande skräck.

Två av filmens rysligaste scener är dock inspelade i Stockholm. Elis anfall på Jocke, och hennes misslyckade attack mot Virginia, filmades i en gångtunnel i Råcksta samt Blackebergs torg.

Parade (1974): Den franska komediauteuren Jaques Tati reste till Stockholm för sin sista film, tv-filmen Parade. Den Fransk-svenska samproduktionen är inspelad på anrika Cirkus, på Djurgården, där Tati själv spelar en av cirkus-ensemblens clowner. Idag är konsert -och teaterlokal men under 1800-talet användes nöjespalatset faktiskt av cirkussällskap på besök i Stockholm.

Det sjunde inseglet (1957): Det sjunde inseglet – Ingmar Bergmans mästerliga begrundade över livet, döden och tro – spelades in i filmstudios och platser över hela Sverige. En av dessa var Skeviks grotta på Värmdö i innerskärgården. Grottan är idag klassad som naturminne och går utmärkt att besöka; ta valfri buss från Slussen till Gustavsberg där du byter till buss 424H eller 424V.

Bergman-älskare på besök i Stockholm bör även passa på och göra en utflykt till Filmstaden Råsunda i Solna. Filmstaden var, fram till 1969, svensk films epicentrum. I stort sett alla svenska regissörer, och då även Bergman, var verksamma här. Scener ur ovan nämnda Det sjunde inseglet­ men även Smultronstället, Persona, Vargtimmen, Jungfrukällan är inspelade här.

The Square
Magnolia Pictures

The Square (2017): Ruben Östlunds satir över konstvärlden är den senaste svenska filmen att vinna Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Handlingen utspelar sig i ett alternativt Stockholm som ändå har många likheter med den verkliga staden. Konstmuseet som handlingen kretsar kring finns dock inte på riktigt. I filmen har det byggts ovanpå Slottet i Gamla Stan, vilket besökare till den verkliga sevärdheten snart inser är ett specialeffektstrick.

Mannen på taket (1976): Filmatiseringen av Sjöwall-Wahlöös sjunde Beck-bok, Den vedervärdige mannen från Säffle, var sin tids största svenska biosuccé. En titel den höll till 1982, då den räckte över stafettpinnen till Fanny och Alexander.

Vasastans hustak spelar en bärande roll, snudd på huvudrollen, i denna berättelse om en prickskytt som ställt in siktet på Stockholmspolisen. Prickskytten har sitt bo högst upp i bostadshuset på Dalagatan 32-34 (mitt emot Eastman Institutet), något som uppmärksammats med en plakett vid porten. Dessutom är filmens mest ikoniska scen, då en polishelikopter störtar rakt ner i en folkmassa, är inspelad på Odenplan.

Kikis Expressbud (1989): Studio Ghiblis älskade film om tonårshäxan Kiki utspelar sig i en animerad värld influerad av Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet. Hayao Miyazaki, filmens regissör, besökte Sverige på 70-talet i ett försök att köpa rättigheterna för en animerad Pippi Långstrump-film. Astrid Lindgren, notoriskt beskyddande av sina verk, lät sig inte övertalas och Miyazaki fick åka hem tomhänt. Men hans Europa-resa lämnade ett bestående intryck, och han återvände till Stockholm och Visby under förarbetet till Kiki’s Delivery Service.

Byggnaderna i idylliska Koriko hämtar inspiration främst från stadsdelarna Östermalm, Södermalm och Gamla Stan. Det tydligaste exemplet på filmens Stockholms blinkningar är dock Korikos stadshus som, så när som på en stor urtavla, är identiskt med Stockholm dito.

Sunshine (2007): Sverige och Stockholm dyker inte upp i Danny Boyles apokalyptiska sci-fi thriller. I alla fall inte som sig självt. Filmens handling är nästan uteslutande förlagd i rymden, ombord ett klaustrofobiskt rymdskepp på väg mot vår döende sol. Men under filmens slutscener (OBS! SPOILER-VARNING!) får ett snötäckt Gärdet vara stand-in för Sydney, med det omisskännliga operahuset inklippt i horisonten. Scenen är spelades in på Gärdets nordvästra del, för att sälja in premissen om att en ny global istid täckt jorden. Torsten Fridhs skulptur ”Protest” syns tydligt i klippet.

The Girl With the Dragon Tattoo (2011): Millenium-febern nådde sin kulm 2011, när David Finchers Hollywoodfilmatisering av “Män som hatar kvinnor” hade premiär. Likt den svenska versionen använder filmen sig av Stockholm som fond åt det mörka deckarmysteriet. Bland annat syns gångbron på Bellmansgatan 1, Mikael Blomkvists hemadress. Filmen besöker även Sankt Paulsgatan och Krukgatan på Södermalm, Rådhuset på Kungsholmen, och Ingarö.

Jagad av agenter (1963): I detta Kalla Kriget-raffel ser vi Paul Newman som Andrew Craig, nobelpristagare på besök i Stockholm. Han träffar doktor Max Stratman (spelad av Edward G. Robinson) och dras in i en sovjetisk konspiration och hetsjakt över hela staden. Bland annat skymtar vi Grand Hôtel, Humlegården och Konserthuset. Filmens i särklass mest hissnande actionscen är inspelad högst upp på Katarinahissen vid Slussen.