To main content
Stockholms stadshus. Soluppgång. Exteriör.

Photo: Henrik Trygg

Categories: Sevärdheter

Stadshuset 100 år - så firas hundaråringen

Publish date: 20 mars 2023

2023 fyller Stadshuset i Stockholm 100 år. Se hur denna jubilar kommer att firas.

I hundra år har det karaktäristiska bruna tegelhuset på Kungsholmen, och dess torn, blickat ut över Stockholm. Stadshuset invigdes den 23 juni 1923, och 2023 firas denna hundraåring hela året. Under jubileumsåret anordnas aktiviteter både i Stadshuset, och runt om i Stockholm. Firandet når sin topp den 23 juni i sommar. Här är några sätt du kan delta i firandet på.

Guidade turer av Stadshuset

Under jubileumsåret bjuds det på flera guidningar av Stadshuset. Dels en allmän guidning, varje dag, som går igenom historia, arkitektur, de vackraste och mest kända rummen och den årliga Nobelbanketten. Dessutom erbjuds det fördjupande söndagsturer med olika teman. Under sommaren öppnar även tornet upp, för den som vill uppleva en av Stockholms mest magiska utsikter.

Stadshuset under Kulturnatten

Under Stockholm Kulturnatt (22/4) öppnar Stadshuset upp för en kväll med gratis kultur. Det bjuds på visningar, livemusik, quiz, levande skulpturer, konst och samtal i Sveriges pampigaste salar. Stadshustornet håller extraöppet och det finns mat och fika att köpa på plats.

Stadshusregattan

Under själva födelsedagsveckan, i juni, kan du återuppleva ett av de evenemang som anordnades när Stadshuset invigdes 1923. I Riddarfjärden anordnas en regatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar, och förutom spännande segeltävlingar kommer det att finnas prova på aktiviteter på plats.

Utställning: "Vi som byggde Stadshuset"

Stadsmuseet uppmärksammar jubilaren med den nya utställningen "Vi som byggde Stadshuset". Genom fotografier, ritningar och ögonvittnesskildringar får du se hur den ikoniska byggnaden tog form, och du får stifta bekantskap med dem som byggde Stadshuset. Från arkitekter och stadsplanerare, till snickare och murare.