To main content
Sofie von Reis och Joakim Petterson. Julskyltning på NK. 2023. En kvinna och man sitter omgivna av färgglatt julpynt.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Sofie von Reis och Joakim Pettersson: Våra 5 jultips i Stockholm

Publish date: 20 november 2023

NK:s julskyltning har blivit en älskad jultradition i Stockholm. Vi frågade Sofie Reis och Joakim Pettersson, som har huvudansvaret för årets pynt på varuhuset, om deras bästa jultips i Stockholm.

Den 19 november 2023 invigs årets julskyltning på NK. I över 100 år, sedan 1915, har det anrika varuhuset piffat och pyntat inför jul. Kronan på verket har varit den unika julskyltning som tagits fram, varje år med ett nytt tema.

2015 var temat ”Stockholms historia” med dioraman över milstolpar i Stockholm historia. 2017 var julskyltningen inspirerad av julfirandet i Ingmar Bergmans Fanny & Alexander. 2022 var temat ”Varuhustomtarnas magiska jul” med påhittiga och busiga tomtar som tagit över i fönstren.

Vad årets tema blir är ännu hemligt, det avslöjas först under avtäckningen den 19 november. Vi passade dock på att fråga Sofie von Reis och Joakim Pettersson, som har det kreativa ansvaret för julskyltningen att dela med sig av sina 5 bästa jultips i Stockholm.

NK: "Julen startar här. Det är sen gammalt. På NK:s Skyltsöndag den 19 November öppnas fönsterna och temat presenteras med Tomten på plats i huset. På plan 3 hittar ni Newports Julshop, här hittar man allt för att skapa en magisk jul. I NKs saluhall finns dessutom allt för julbordet. I år kommer man även unikt att kunna köpa Blossas alkoholfria glögg på plats".

Julmarknad på Hovstallet: "Andra helgen i advent är det dags för Hovstallets julmarknad. På julmarknaden ställer ett sjuttiotal av landets bästa hantverkare ut och du kan hitta personliga julklappar i alla dess former och material, liksom butiken Slottsbodens produkter med koppling till de kungliga samlingarna. Här finns även en välfylld matbod med julens alla delikatesser".

Afternoon Tea på Hotel Diplomat: ”Unna dig en välbehövlig paus i julstressen med en Afternoon Tea bjudning på klassiska Hotel Diplomat. Välj mellan flertalet tesorter, kanske något även något bubbligt och så klart en massa godsaker som scones, bakverk och snittar som tilltugg. Varför inte göra det till ett heldagsäventyr också? Hoppa sedan på en av de fina Waxholmsbåtarna och njut av ett härligt julbord ute i Stockholms skärgård”

Skansens julmarknad: "Kanske Stockholms mest klassiska julmarknad. Här finns gott att ha på julbordet, och fina presenter att lägga under granen. I år kan man även uppleva en spännande nyhet på Skansen; ”Winter Lights”. Det är en spektakulär ljuspromenad att njuta av under mörka vinterkvällar".

Tomteparaden på Sven Harrys konstmuseum: "Tomteparaden är Sven Harrys stora utställning under hösten. I den får vi följa tomtens resa genom historien, hur han gått från helgon till en kulturikon, med verk från både folkkära konstnärer som Elsa Beskow och John Bauer till moderna tolkningar. En perfekt utställning för hela familjen!".