To main content
Museet Fotografiska huserar i ett stort tegelhus vid vattnet i centrala Stockholm med utsikt över Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Populärkulturella Stockholm

Publish date: 19 oktober 2023

Bo på helig mark för ABBA-fans, shoppa i Quentin Tarantinos favoritbutik eller vandra i Greta Garbos fotspår. För dig som älskar populärkultur är Stockholm en riktig guldgruva. Här är några stopp att bocka av!

BO PÅ HOTELL

Pop House Hotel
På fantastiska Djurgården ligger Pop House Hotel, på bekvämt avstånd från City och Gamla stan. I huset finns, utöver ABBA The Museum, Pop House Hotel med restaurang & bar, det nybyggda Glashuset med livemusik och events. Nyligen förvärvade Pop House också den anrika teateranläggningen Cirkus på Djurgården mot målet att bli en av världens främsta musikdestinationer. En favoritplats för musikälskare!

Lydmar Hotel
Ett andra generationens livsstilshotell – så beskriver sig det avslappnat eleganta Lydmar Hotel mitt på vackra Blasieholmen i centrala Stockholm. Grundaren Pelle Lydmars första hotell på Östermalm var ett av Stockholms coolaste tillhåll på nittiotalet, och ett av de första hotellen i staden vars bar inte bara bjöd in gästerna på en drink, en spelning eller en fest, utan även stockholmarna. Denna öppenhet och kreativitet finns definitivt kvar i 2000-talets Lydmar, som med enkelhet kombinerar hög standard med en lättsam, personlig atmosfär. Njut av god mat, cocktails på den undangömda terrassen eller ett kallt glas i solen med stans bästa utsikt på kajen innan något av hotellens många musikevenemang.

Scandic Grand Central
Mitt i Stockholm city ligger Grand Central – ett nöjespalats fullt av teater, musik, konst och design som smälter samman med gatans myller. Här möts du av en kreativ atmosfär där barer och restauranger tillsammans bildar ett urbant sceneri med livemusik, konst och djs. I huset ryms även anrika Vasateatern, en magnifik scen för storslagna events, shower och konserter.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Artilleriet
Innanför den massiva muren som omgärdar Armémuseum hittar du även den här gömda pärlan till restaurang. Artilleriet serverar lunch, middag, spännande cocktails och prisvärd cava. Hundar är också välkomna.

Glenn Miller Café
En perfekt blandning av gammalt och modernt, mat och musik, Stockholm och Paris. Glenn Miller är en liten jazzklubb och restaurang i centrala Stockholm med fantastisk atmosfär där du kan se fantastiska jazzkonserter flera kvällar i veckan. Köket är franskt med rätter som Confit de Canard, Bouillabaisse, och sju olika variationer of Moules Frites.

Rost
Charmiga Rost är den gamla verkstaden på Söder som påminner om en riktig bykrog. Här bjuds du på varm atmosfär, ekologisk mat, extra goda pizzor, livemusik – och möjligheten att renovera din motorcykel!

SAKER ATT GÖRA

Scenkonstmuseet
Scenkonstmuseet är tillägnat teater, dans och musik. Förutom att du får en inblick i scenkonstens värld, låter museets interaktiva utställningar besökaren vara en del av upplevelsen. Ta plats på scen tillsammans med en virtuell dansgrupp, prova fantasifulla teatermasker eller mixa din egen musik i Samplingsbaren. På museet hittar du också utställningen Swedish Music Hall of Fame, en dynamisk utställning som lyfter fram den svenska musikhistoriens arv och milstolpar men också blickar mot framtiden och morgondagens stjärnor.

Fotografiska
Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för modernt fotografi, och presenterar fyra unika huvudutställningar och cirka 20 mindre utställningar årligen. Förutom den stora utställningsytan finns det en bok- och souvenirshop, en restaurang och ett fotogalleri. Från kaféet på översta våningen kan du njuta av både gott kaffe och en av Stockholms absolut bästa panoramavyer. Fotografiskas restaurang utsågs 2019 till Sveriges bästa av nyinstiftade Eat Guides 360° Action, och prisades för sin hållbara gastronomi. Maten är signerad stjärnkocken Paul Svensson och fokus ligger på det gröna och säsongsbaserade, med så lite svinn som möjligt.

Bio Capitol
Bio Capitol är Stockholms nyaste oberoende biograf, med ett program av klassiker, internationella premiärer och smalare filmer. Med inspiration från filmpalats som Alamo Drafthouse i USA, är ambitionerna att bjuda på en helhetsupplevelse med bio och restaurangbesök. På bistron kan du få en god bit mat och något att dricka, antingen innan eller efter filmen. Eller så beställer du något från den något mindre barmenyn att spisa på, medan du njuter av filmen!

GUIDAD TUR

Guidning av Filmstaden i Solna
Följ med på en guidad tur och ta del av Filmstadens historia, vandra på marken där den svenska guldålderns mästerverk blev till, där filmstjärnor som Greta Garbo och Ingrid Bergman fick sina stora genombrott och regissörer som Hasse Ekman och Ingmar Bergman verkade under decennier. 

100 Point Challenge
100 Point Challenge är ett annorlunda och underhållande sätt att upptäcka Stockholm. Det är nämligen en kombination mellan quiz och sightseeing där det gäller att komma först, och få flest rätt. Beroende på dina förkunskaper finns det tre olika nivåer av spelet att välja på – med andra ord passar det både besökare och Stockholmare.

SHOPPING

Aspuddens bokhandel och kafé
Oberoende boklåda som får litteraturälskare från hela Stockholm att ta tunnelbanan till Aspudden. Under höst, vinter och vår arrangeras vanligtvis författarmöten, filmvisningar och andra evenemang flera kvällar i veckan. Här finns även ett litet kafé som serverar kvalitetskaffe, mackor, pajer och sötsaker från Pärlans konfektyr.

Pet Sounds
Den legendariska skivbutiken Pet Sounds öppnade 1979 och är en av filmregissören Quentin Tarantinos favoritställen i Stockholm. I skivbakarna trängs obestridliga klassiker av Kraftwerk och Dylan tillsammans med de senaste snackisarna från indie-scenen. Så oavsett musiksmak är du garanterad att hitta något för just dina öron.

Papercut
Papercut är en butik som erbjuder såväl internationella som svenska tidningar, böcker, filmer, musik och skrivprodukter. Sortimentet är mycket väl utvalt, med fokus på ämnen som populärkultur, konst, design och mode. Delar du dessa intressen kommer du att vilja tillbringa flera timmar i butiken. Om du behöver köpa en present till någon kommer du med största sannolikhet att finna den här.

SKÄRGÅRDEN

Sandhamn
På Sandhamn möter du ytterskärgårdens hänförande havslandskap. Sandhamn är skärgårdens stora mötesplats för seglare med ett intensivt nöjesliv under högsommaren. I den idylliska lilla byn, en historisk lotsplats, finns värdshus, hotell, den klassiska Kungliga Seglarklubben samt flera restauranger och barer där Seglarhotellet är öns knutpunkt.