To main content

Visit Stockholm använder cookies för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse.

Sevärdheter i Stockholm. Enorma näckrosblad flyter i en damm på Bergianska trädgården i Stockholm.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Min heldagsutflykt med konst och natur för barn

Publish date: 23 april 2021

En heldagsutflykt som stimulerar alla sinnen. Här är mina bästa tips på hur du utforskar området runt Bergianska Trädgården med dina barn.

Jag älskar att kombinera heldagsutflykter med flera stopp på vägen. Att liksom börja på ett café eller museum, vandra vidare till nästa anhalt efter en stund, kanske för en lunch, och sen till nästa. En av mina favoritplatser för detta är området runt Bergianska Trädgården. Här finns många möjligheter för härligt häng.

Dinosaurier på naturhistoriska
Visit Stockholm

Börja dagen vid Naturhistoriska Riksmuseet. Man kan ta tunnelbanan till Universitetet och gå sista biten, eller ta buss från stan. Det funkar även att cykla eller promenera hit från Norrtull. Naturhistoriska är en riktig klassiker för Stockholmare med jättefina utställningar för stora och små. De som inte varit här med egna barn, har säkert besökt muséet när de själva gick i skolan. Här finns dinosaurier, nordiska djur, en valmun (skala 1:1), den tvehövdade kalven och så mycket mer.

När ni känner er nöjda är det dags att traska vidare, till Bergianska trädgården på andra sidan motorvägen. Bergianska funkar året om och är en härlig kombination av ute -och innehäng. Det finns mycket vackert att se, såklart i utomhus trädgården, men också i alla växthus som hör till. Till exempel Edvard Anderssons växthus med alla växtzoner som ökenrummet, djungelrummet och träskrummet. Och eftersom det är ett stängt växthus kan barnen utforska själva, perfekt om du är där med vänner och de vuxna vill ta en kopp kaffe. Man kan också ta en botanisk vandring i Italienska paviljongen, eller se ett urklipp av Japan i Japanska trädgården.

Något som jag länge drömt om att se, men som tyvärr aldrig blivit av, är Victoriahuset. Här, under glaskupolen, finns en inomhusdamm med gigantiska näckrosor. En natt varje år blommar vad som ska vara den vackraste av dem, Nattens Drottning. Ska låta som en liten prutt när den slår ut, om jag fattat det rätt!

Man har stimulerat alla sina sinnen med blommor och växter, konst och kunskap. Och så har magen fått sig något gott.
Jiasi Maciel

Nu kanske det har börjat kurra i magen på er och då är det lagom med en bit mat på Orangeriet, innan ni kilar vidare. Närproducerat, fräscht och gott! Efter lunchen har ni en trevlig hemväg framför er, längs med vattnet i Brunnsviken. Om det finns ork kvar, när ni är nästa framme i Norrtull, kan man passa på att slinka in på Carl Eldhs Ateljémuseum.

Kvinna på Carl Eldhs
Visit Stockholm

Avsluta dagen med ett besök i ett konstnärshem och få inblick i hans skapande. Pass på dock, till skillnad från Bergianska måste barnen hållas lite närmare här. Så egentligen är det bara bra om de fått springa av sig innan, och kanske vilar en stund medan du utforskar konstmuseet. Carl Eldhs är en plats jag alltid stöttat, men som med alla mindre muséer är dess fortsatta existens ingen självklarhet. Många klagade över Biologiska museets stängning för några år sedan, men när jag började fråga runt mina vänner hade knappt någon varit där. Så ett medskick till Stockholmare som läser detta är att stötta de platser ni vill ha kvar genom att faktiskt besöka dem. Det visar ju för beslutsfattare att de är omtyckta och fyller en funktion.

På Carl Eldhs skulle en eftermiddag gott och väl kunna ta slut. Eller så har ni gått varvet runt och är hungriga igen. Då rekommenderar jag att ni går vidare till Birka stan eller Sibirien för en bit mat. Ska ni äta middag hemma borde ni passa på att köpa med er något gott på Stockholm Ost och Chark på Birger Jarlsgatan, en av stans bästa ostbutiker. Deras urval av spanska ostar är grymt!

Vill ni istället äta middag ute skulle jag gå till en av mina favoritrestauranger i Stockholm, Svartengrens på Tulegatan. Den ligger i en fantastisk lokal, ett före detta apotek, och är liksom den klassiska sinnebilden av en restaurang. En oknusslig bit kött med en liten sallad till utan tillstymmelsen av fusion-gastronomi. Nu är Svartengrens känd som en av stans bästa köttrestauranger, och som brasse äter jag ju väldigt mycket kött. Men här brukar jag faktiskt beställa deras ostron, de är fantastiska.

Men nu, efter en rejäl middag, är dagen slut. Man har stimulerat alla sina sinnen med blommor och växter, konst och kunskap. Och så har magen fått sig något gott. I min mening en fullständig dag som inte lämnar mycket att önska!

About the author

Jiasi Maciel gick från att vara basketspelare och etnologistudent till kulturarbetare. Dels i administrativa roller som handläggare för ungdomskultur på Kulturförvaltningen, och hans nuvarande jobb som exekutiv producent på Stadsteatern i Vällingby. Men även som i allra högsta grad bidragande del av kulturutbudet själv. En solig sommardag snurrar han gärna vax från världens alla hörn under aliaset Jasses Brasse Kasse. En sjätte generationens söderkis är hans favoritplats Mosebacke torg; "Ett fint torg utan affärer, där ingen vill sälja dig något. Väldigt nära pulsen, men precis bredvid".

Go to profileGo to profile Arrow icon