To main content
Categories: Sevärdheter

Kulturella Stockholm

Publish date: 13 mars 2023

Utforska unika konstverk utspridda i vacker skärgårdsnatur, njut av en läcker måltid till havs eller avsluta ett galleribesök på en av världens bästa takbarer. För den kulturintresserade är Stockholm ett smörgåsbord av upplevelser. Här är några tips!

BO PÅ HOTELL

Blique by Nobis
Blique by Nobis ligger i Stockholms galleridistrikt och har alltid utställningar i den egna loungen. Byggnaden ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz 1930 och har renoverats under ledning av Gert Wingårdh. Starta eller avsluta kvällen med en drink på takbaren Arc på 13:e våningen, som är öppen året runt och utsågs till en av världens bästa nya takbarer av tidningen Forbes 2019.

Hotel Hellsten
Huset som rymmer Hotel Hellsten byggdes 1898 och har onekligen en spännande historia som häststall, bokbinderi, tryckeri, pälsmakeri, lönnbordell, gym, skivbolag och reklamföretag. I dag är det en färgstark mötesplats för resande från olika konstnärliga inriktningar, möblerad med antika och nya föremål från Europa, Asien, Mellanöstern och Afrika. På torsdagar förvandlas Hellsten Earth Bar till en av Stockholms viktigaste jazzscener.

Hotel Rival
Prisbelönta Rival är ett boutiquehotell mitt på Södermalm där ABBA:s Benny Andersson är en av ägarna. Hotellet huserar även en bistro, bar och kafé samt uteservering under sommaren. I januari planeras shower och andra evenemang att återupptas på hotellets välkända scen. Extra plus för de långa frukosttiderna på helger samt kuddmenyn.

Hotel Skeppsholmen
I historiska byggnader från 1699 ligger Hotel Skeppsholmen, vackert och lugnt vid vattenbrynet, har 78 rum och ett genomgående svenskt koncept i mat, design, musik och mode. Hotellet är medlemmar i Design Hotels och granne med Moderna Museet, ArkDes och Östasiatiska museet.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Middagskryssning i Stockholms skärgård
Prova på en middagskryssning ombord det vackra fartyget S/S Stockholm från förra sekelskiftet. I restaurangen - med Stockholms kanske vackraste utsikt - väljer du dina favoriträtter från à la carte-menyn. Här finns allt från klassiska rätter och vegetariskt till krögarens husmanskost med twist. I priset ingår en reserverad plats i restaurangen och en två timmar lång båtkryssning längs stadens kajer och ut till Skurusundet och tillbaka.

Restaurangen Nationalmuseum
I Nationalmuseum på vackra Blasieholmskajen mitt i Stockholm kombineras god, okomplicerad mat med ursprung i svenska råvaror och traditioner och nyskapad svensk design i form av möbler och bruksföremål. Det gastronomiska hantverket står Fredrik Eriksson för, som förutom Restaurang Nationalmuseum även driver Långbro Värdshus i Älvsjö och anlitas flitigt som rådgivare och kreatör, bland annat som gastronomisk rådgivare till Nobelstiftelsen inför de årliga Nobelmiddagarna. Här avnjuts klassiska lunchrätter såsom kroppkakor, Wallenbergare och rödingfilé till en fantastisk utsikt mot slottet, den perfekta starten eller avslutningen av ett besök på landets främsta konst- och designmuseum. 

At Kungsholmen
Kvarterskrog på Kungsholmen som öppnade så sent som i september. Inspirationen är hämtad från brasserier i New York och på fredagar bjuds det på livemusik till middagen. I den lilla saluhallen finns allt från lunchlådor till sötsaker att köpa med sig hem.

SAKER ATT GÖRA

Millesgården
Upplev Carl och Olga Milles konstnärshem och konsthall, vackert belägna vid vattnet på Lidingö. Millesgårdens skulpturpark med sina terrasser och fontäner visar kända verk av Carl Milles och i Stora ateljén kan du se hur konstnären arbetade. Konsthallen visar utställningar med modern och samtida konst. Intill ligger Annes Hus, paret Milles hem under 1950-talet med intakt inredning av Svenskt Tenn.

Thielska Galleriet
Thielska Galleriet är ett av Sveriges främsta konstmuseer, vackert beläget i ett fantastiskt vitt palats på den gröna ön Djurgården. Här visas en unik konstsamling från förra sekelskiftet, med verk av bland andra E Jansson, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Se Nietzsches dödsmask och grafik av Munch. I den kuperade parken finns skulpturer av bland annat Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland. Den gamla intendentbostaden, tidigare storkök med pigkammare, används numera som kafé.

Nationalmuseum
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Efter ett fem år långt renoveringsarbete slog museet slog museet hösten 2018 upp sina portar igen, med mer plats än någonsin för att visa upp museets enorma samling av klassiska verk. Sammanlagt består samlingarna av cirka 700 000 föremål från 1500-talet och fram till i dag. 

UTFLYKT

Djurgården
På stadens grönaste ö finns det massor av kultur att utforska – från Sveriges första självständiga konsthall för samtidskonst i Sverige, Liljevalchs, till Prins Eugens fantastiska konstnärshem och skulpturträdgård på Waldemarsudde.

GUIDAD TUR

Söders höjder - en stadsvandring
Häng med på en underhållande Södervandring med den välkände Söderguiden Peter Frisk. Den klassiska turen ”Söders höjder” tar er upp till fantastiska utsikter med en intressant och spännande historia på vägen. Samling sker på gatuplanet vid T-Zinkensdamm, Ringvägen 8. Avslutas vid Hornsgatspuckeln vid café Tårtan. Biljett köpes på plats. En historisk kulturvandring från Yttersta Tvärgränd till Maria Kyrka på Södermalm.

SHOPPING

Konst-ig
På Åsögatan 124 ligger Skandinaviens största oberoende bokhandel med konstböcker. Konst-ig har specialiserat sig på de visuella konstformerna, från graffiti till brutalistisk arkitektur. Här finns böcker, magasin och journaler om så spridda ämnen som stickning, klassiska typsnitt, europeiska gatukonst, kubism, Robert Mapplethorpe, skivomslag och ölburksdesign.

SKÄRGÅRDEN

Artipelag
Artipelag är en mötesplats för konst, kultur, design och god mat med läckert läge på Värmdö i Stockholms skärgård. Fram till 28 november visas utställningen "Rolf Hanson – Retroactive" med drygt 90 målningar som omfattar hela den svenska konstnärens karriär, som i skrivande stund har pågått i 40 års tid. Missa inte heller den fina naturslingan och utomhusutställningen "Skulptur i natur".