To main content
Festivaler i Stockholm. Utklädda gatuartister under Lollapaloozafestivalen i Stockholm.

Photo: Lollapalooza

Categories: Sevärdheter

De största Stockholmsevenemangen 2023

Publish date: 27 december 2022

Fram med kalendern! Här är de stora evenemangen, festivalerna och utställningarna att hålla koll på.

Stora publika evenemang är något Stockholm knappast lider brist på. Vare sig du är ute efter stora folkfester eller nischade branschmässor och kongresser. Ett vanligt år kan du träffa innovativa filmskapare på Stockholms Filmfestival, se några av världens största artister uppträda på Lollapalooza och utmana dig själv (eller andra) i Adidas Stockholm Marathon.

Här är några evenemang i Stockholm att se fram emot 2023.

Återkommande evenemang i Stockholm

Vissa evenemang lockar besökare år efter år, och har blivit ett självklart inslag i varje årskalender. Några av de mest populära återkommande evenemangen är:

 • Adidas Stockholm Marathon - Sedan 2022 är Adidas huvudsponsor för Stockholm Marathon. Men tävlingen anordnades för första gången redan 1979. Loppet hålls vanligtvis i slutet av maj/början av juni.
 • Bauhausgalan - Före detta DN-Galan heter sedan 2015 Bauhausgalan. Friidrottsevenemanget på Stockholms Stadion är en del av Diamond League-touren och har gästats av världens främsta friidrottare.
 • Kulturnatt Stockholm - Under Kulturnatt Stockholm, som hålls varje år i april sedan 2010, öppnar många kulturscener och museer upp för en kväll av gratisevenemang och tillika smakprov på vad kulturlivet i staden har att erbjuda.
 • Lidingöloppet - Du som siktar på att göra en svensk klassiker känner så klart till Lidingöloppet. Idag är det världens största terränglopp, sett till antalet deltagare, och hålls vanligtvis först helgen i oktober.
 • Liljevalchs Vårsalong - 2021 firade Vårsalongen 100 år. Sedan starten har etablerade konstnärer och okända namn hängt sida vid sida i denna återkommande utställning. Varje år är det en ny jury som bedömer vilka verk som ska få delta.
 • Lollapalooza - Musikfestivalen Lollapalooza är en relativ nykomling i sammanhanget. Den har sina rötter i USA på 90-talet. 2019 hölls den för första gången på Gärdet i Stockholm.
 • Stockholm International Film Festival - Stockholm International Film Festival hölls för första gången 1990. Filmutbudet är brett men själva tävlingssektionen fokuserar på film av unga filmskapare.
 • Stockholm Jazz Festival - Stockholm Jazz Festival startade 1980 och är en av Sveriges äldsta musikfestivaler. Festivalen är utspridd över hela staden - med konserter och evenemang på runt 60 olika scener med såväl jazzens världsstjärnor som unga talanger.
 • Stockholm kulturfestival & UNG Kulturfestival - Två gratisfestivaler med evenemang, konserter och utställningar, som går av stapeln samtidigt, varje augusti. Både är koncentrerade i centrala Stockholm. Medan Kulturfestivalen är någon av en folkfest för hela familjen, riktar sig UNG Kulturfestival främst till ungdomar och unga vuxna.
 • Stockholm Pride - Sedan 1998 har Stockholm Pride firats i månadsskiftet juli/augusti och är idag den största Pride-festivalen i norra Europa. Under festivalen pågår det evenemang och aktiviteter i stora delar av innerstaden, men den avslutande Pride paraden har blivit den självklara höjdpunkten för de flesta.
 • Östersjöfestivalen - Under Östersjöfestivalen riktas strålkastarna mot samtida konstmusik och dess upphovsmän från länderna kring Östersjön. Festivalen görs ett i samarbete mellan bland andra Svenska Institutet och Sveriges Radio, och konserterna spelas i Berwaldhallen.
 • Ö till Ö Swimrun - Enligt ryktet började Ö till Ö som ett vad mellan några vänner, en utekväll i Skärgården, om att springa och simma sig hela vägen från Utö till Sandhamn. En sträcka som innebär ungefär 10 kilometer simning och 65 kilometer löpning över skärgårdsterräng. Loppet har vuxit till att bli ett av de populäraste evenemangen i Stockholms skärgård.