To main content
View of old town at Christmas time

Photo: Henrik Trygg

Categories: Sevärdheter

Jul i Stockholm

Publish date: 20 november 2023

Stockholm är en magisk plats att uppleva innan och under julen. Julmarknader och konserter sätter stämningen inför julhelgen. Luften doftar av glögg och pepparkaka. Och i varje fönster gnistrar och glimmar det av juldekorationer. Här är några av årets höjdpunkter.

På sätt och vis börjar upptakten mot Stockholmsjulen officiellt den 11:e november. Det är då #Stockholmsjul trycker på knappen och lyser upp 40 gator och torg i Stockholm City med runt en miljon LED-lampor slingade som renar, änglar och julprydnader. Lite ljus i ett land där sol är en bristvara 4 månader om året är trots allt inte fy skam.

Ett annat säkert tecken på att det vankas jul är Nordiska Kompaniets julskyltning. Sedan 1902 har det anrika varuhuset fyllt sina skyltfönster med fantasifulla jullandskap, varje år på ett nytt tema, till exempel ”Ett hållbart julfirande”, ”Julens mysterier” och ”Pepparkakeland”. Vad det blir i år återstår att se, temat är en välbevarad hemlighet fram till avtäckningen i slutet av november.

På några av Stockholms populäraste sevärdheter, som Skansen och Gamla Stan, råder det full julstämning från sen november och fram till julafton. Skansen håller sin egen julmarknad, men under december kan du också se exempel på traditionella julfiranden och bestyr i utomhusmuseets många historiska hus. Dessutom anordnar teatersällskapet Mäster Olofsgården en levande julkalender med teater och sång, i olika fönster runt om i stadsdelen. Sedan 2020 kan du även följa lucköppningen digitalt.

På tal om julmarknader brukar många öppna upp i mitten av november, och du hittar såväl traditionella marknader som några med en modern twist. Till exempel Bondens egen julmarknad i Tessinparken, och Färgfabrikens julmarknad. Fler tips hittar du i vår guide över Julmarknader i Stockholm som uppdateras löpande.

Maten är så klart viktigt också. Många restauranger erbjuder antingen julbord eller speciella julmenyer under december. För dig som lätt föräter dig på svenska julklassiker finns det restauranger som ger dig en smak av internationellt julfirande, eller julmat med en moderntwist. Hitta något som faller just dig i smaken i vår guide över Julbord i Stockholm.

Sist, men inte minst, tycker nog de flesta att musik är viktigt för att sätta julstämningen. Nedan hittar du ett urval av konserter och julshower som nog kan få även den vresigaste surkart att ropa ”God Jul!” istället för ”Bah! Humbug!”.

Nedan hittar du ett litet urval av julens evenemang. Ännu fler tips på julmys hittar du i vår evenemangskalender!