To main content
Jul i Stockholm. Julskyltning på Nordiska Kompaniet.

Photo: Nordiska Kompaniet

Categories: Sevärdheter

Hitta till ljuset i vintermörkret

Publish date: 14 december 2021

Ljus, varma dofter och vintrigt skärgårdslandskap. Här är våra bästa tips för att njuta av julen i Stockholm!

OBS: ArkDes har för närvarande stängt på grund av renovering.

Museet beräknas öppna under september 2024. Mer info på museets hemsida.

Julen för oss är dels alla härliga dofter som kanel, saffran, och nejlika, men även guld, gala och glamour i vardagen. Och framförallt – ljus! Vem älskar inte att få det mysigt hemma, mitt under kallaste och mörkaste december, med några adventsstakar? Även den straightaste kille hänger upp en glittrig stjärna i fönstret!

Vi har julpyntat hemma hos oss så länge vi har känt varandra. När vi först träffades, var vi lite trevande när julen stod för dörren. Vi tänkte väl på varsitt håll att det skulle behövas kompromisser med kanske ett julfritt rum eller så. Men det visade sig att vi delar på jultokigheten. Därför pyntas det loss ordentligt hemma hos oss, med jämna mellanrum!

Jul i Stockholm. Ett hem överbelamrat med juldekorationer och pynt.
Det tar 10-12 veckor att göra vårt hem redo inför jul. Varje gång klär vi en ny temagran, och blir resultatet bra får den komma upp igen nästa gång vi julpyntar.Photo: Privat

Till en början var det en årlig tradition och de första åren hängdes pyntet upp där det fick plats och satt fint. Men mängden dekorationer bara växte för varje jul, och vi insåg att det krävdes bra planering för att det inte skulle bli kaos. Vilket översätts till ett pyntarbete på mellan 10-12 veckor. Så, allt jobb med att få upp lampor, kulor, granar och tomtar tog ut sin rätt och efter julen 2004 tog vi en pyntpaus.

Fem år senare kände vi oss dock redo igen. Milt uttryckt det gick bananas med ännu mer pynt än tidigare. Därför har vi sedan 2013 bara pyntat vartannat år. Dessutom är vi inte ensamma om extrempyntandet längre. Våra vänner i kvarteret har börjat juldekorera sin balkong, tills att det nästan bågnar av belysning, och varje år har de en festlig invigning av årets "julballe"!

Jul i Stockholm. En dekorerad julbalkong vid Fridhemsplan.
Börja din vinterpromenad i Stockholm vid Fridhemsplan. Där hittar du "julballen", är en extra-allt-dekorerad balkong som sprider glädje och ljus.Photo: Privat

Med glittrande ljus och dekorationer i åtanke är ett av våra bästa jultips i Stockholm att ta en promenad och titta på skyltningen och belysning i butiker och på gågator. Under december ställs fina ljusskulpturer ut på runt flera gator och torg i City, i vad som kallas #stockholmsjul. Du som vill se hela promenaden med alla installationer och skulpturer hittar en karta på #stockholmsjuls hemsida. Innan du ger dig ut i decemberkylan föreslår vi något gott eller värmande att dricka på en bar med bra julstämning. Till exempel klassiska Vasastanskrogen Peppar. I vanliga fall är Peppars inredning sinnebilden av ”over the top” och under juletid innebär det en maxad pyntning utöver det vanliga.

Väl uppvärmd och redo att titta på fantasifulla butiksfönster är NK:s årliga julskyltning ett måste. Förslagsvis när solen gått ner, samt på en udda tid för att slippa trängsel. Är du ändå i krokarna (Norrmalm), ta en kort promenad till Kungsträdgårdens skridskobana för en fin stund på isen. Inga egna skridskor? Inget problem – här finns uthyrning! Är skridskor inget för dig finns det såklart annat kul att göra utomhus, åka pulka till exempel. Kronobergsparken är en av våra favoriter med backar för stora som små, djärva som försiktiga.

Museer i Stockholm. Pepparkakshusutställningen på ArkDes.
Pepparkaksutställningen på ArkDes har blivit en årlig Stockholmstradition. Unga och gamla, proffs som amatörer, tävlar varje år i att bygga det mest fantasifulla huset. Vinnaren koras genom röstning på museets hemsida.Photo: Visit Stockholm

Sedan får man inte glömma alla julmarknader runt om i Stockholm. Det myllar av dem, från slutet av november och framåt, så håll ett öga öppet för att inte missa en just i ditt närområde. Två klassiker är Skansens julmarknad och Gamla Stans julmarknad. Gamla Stan, som för övrigt är en väldigt julig och härlig stadsdel att promenera genom. Är du frusen av dig och föredrar en inomhusaktivitet föreslår vi den årligt återkommande pepparkaksutställningen på ArkDes. Fantastiskt fina kreationer, där besökarna själva får rösta fram årets finaste pepparkakshus. Och glöm inte museishoppen! I likhet med många andra Stockholmsmuseer är butiken välsorterad och är en bra plats att hitta coola och roliga presenter.

Kom ihåg att julen är en tid för att komma ner i varv, njuta av ljus och värme och bara ta det lugnt. Till exempel kan man ducka stressen i julköket genom att faktiskt äta julmiddag på restaurang. Du som inte nöjer dig med vilken restaurangmiddag som helst, utan gärna äter just julmat, har mycket gott att välja på. Stallmästaregården har konsekvent ett av stans bästa julbord, och lite längre upp längs Brunnsvikens strand hittar du Royal Park Haga. Här serveras julbord, och du kan också ta dig en mysig drink utomhus runt eldarna utanför hotellet. Niklas Ekstedts Julbord är en annan fantastisk smakupplevelse. 2021 flyttade julbordet från Riksarkivets lokaler till Norra Latins Gymnasium där man under julen serverar 37 000 middagsgäster. Lite längre bort från stan, i Danderyd, hittar du Östergårds ­– ett före detta gods som byggts om till evenemangs -och konferenslokal med restaurang. Julbordet de serverar är fenomenalt med sina små mini-portioner av välsmakande julmat.

Vi har ju tidigare tipsat om skärgårdsbåtar, och när julen nalkas gör vi det gärna igen. Att ta en eftermiddags -eller kvällstur, och se hur stjärnorna tindrar över vinterlandskapet är magiskt. Vilket går utmärkt att kombinera med ett julbord, till exempel Strömmas julbordskryssningar.

Sist men inte minst, behöver du musik till julmyset? Kolla i så fall in vår spellista och kom i stämning!

About the author

Pehr och Richard Hante är kända för att ha om inte världens så i alla fall Sveriges mest julpyntade hem (runt jul alltså, inte året runt!). Pehr är född smålänning men har bott i Stockholm sedan 1985 och Richard är född i Stockholm, men har även bott i Uppsala och Jormvattnet. De bor på Kungsholmen, har dottern Cornelia och barnbarnen Wiola och Wide. De plöjer massor av film – varje år ska alla Oscarsnominerade filmer bockas av – älskar minigolf, sällskapsspelkvällar, god mat, gott vin och att resa. Och när de reser passar de även på att pröva på alla Escape Rooms de hittar till!

Go to profileGo to profile Arrow icon