To main content
Den svenska skådespelaren Hanna Ardehn.

Photo: Thomas Persson / Stockholm International Film Festival

Categories: Sevärdheter

Hanna Ardéhn: Mina 5 Stockholmsfavoriter

Publish date: 30 oktober 2023

Hanna Ardéhn är en av de nominerade till SkyShowtimes Rising Star Award på Stockholms Filmfestival. Vi frågade Leva Life-skådisen om hennes favoritplatser i Stockholm.

Skådespelaren Hanna Ardéhn är uppväxt i Åkersberga, strax norr om Stockholm. Som sexåring började hon på Teaterlek för barn och fortsatte att skådespela hela under hela sin skolgång, och efter. Vid sidan av skådespelandet har Hanna också pluggat psykologi och tog Masterexamen vid Linköpings universitet 2020.

Första filmrollen var i 7X – Lika barn leka bäst (2010), och på senare år har hon synts i flera omtalade och prisade serier. Bland annat i Netflix första svenska serieproduktion Störst av allt (2019), Nattryttarna (2022) på CMore och nu senast Leva Life (2023) på Viaplay. Nästa år ser du henne i bland annat säsong 2 av Leva Life. Under Stockholm International Filmfestival 2023 är hon nominerad till SkyShowtime Rising Star Award.

Vi tog ett kort snack med Hanna om hennes favoritplatser i Stockholm.

Bio Capitol: ”Jag älskar film, och jag älskar att gå på bio. Det har jag gjort sedan barnsben. Ska jag välja en favoritbio i Stockholm blir det Bio Capitol i Vasastan. Härlig atmosfär i en fin salong, och ett program som blandar nytt med gammalt, brett och smalt. Men det blir en fin helhetsupplevelse också. Man kan äta på restaurangen innan, ta med sig något att äta in i salongen eller kanske ett glas vin."

Djurgården: ”Jag har tagit många promenader på Djurgården med mina kompisar. Oavsett väder, om det är varmt eller kallt, är det en riktigt fin upplevelse. Om jag måste välja årstid så blir det nog en riktigt fin höstdag, även om man på sommaren slipper ha på sig lika mycket kläder. Passa även på att ta en värmande kopp kaffe eller te längs med vägen."

Kungliga Operan: ”Jag är svag för allt som är pampigt och gammalt. Mode och design från 1700-talet, vacker arkitektur och Marie Antoinettes fantastiska stil! Därför är Kungliga Operan en av mina favoritplatser i Stockholm. En fantastisk miljö och en underbar lokal. Känslan och atmosfären innan en föreställning börjar, när du hör hummandet av orkestern som stämmer sina instrument i diket är svårslagen. Första gången jag var där, var jag 11 och såg Svansjön med min pappa. Det var som att drömma sig bort till en helt annan värld med sagoprinsessor och prinsar. Det är också härligt att kunna köpa deras gamla scenkläder när de har utförsäljningar. Jag har kvar en vacker kostym från en uppsättning av Nötknäpparen. Köpte den dock när jag var 14, så den passar nog inte längre tyvärr."

Fotografiska: ”Jag har alltid gillat Fotografiska, redan när jag var yngre. Men jag började besöka museet ofta, först när jag började plugga i Linköping faktiskt. Jag passade ofta på att göra ett besök så fort jag var tillbaka i Stockholm. Man dras alltid in i deras snyggt producerade utställningar. Några jag minns särskilt är ”In Bloom” med naturbilder, och ”News Flash” om nyhetsfotografi och bilder som betytt och berört. Restaurangen på Fotografiska är också väldigt bra, med en vacker utsikt, och under sommaren har museet en trevlig uteservering med klubbar och quiz."

Nationalmuseum: ”En stor favorit, och nu är vi tillbaka i min förkärlek för allt som är klassiskt och ståtligt. Det jag gillar mest är att man får så himla mycket under ett besök, från klassiska Rembrandt-tavlor till modern design och möbler. Det går att spendera en hel eftermiddag med att bara utforska ett våningsplan. Sen arrangerar de många evenemang, guidade visningar och workshops. Ska jag välja ett favoritverk ur samlingarna är det nog Karl XII:s likfärd. Den är så otroligt pampig! Ibland har man svårt att föreställa sig hur stor en tavla är i verkligheten och jag slogs verkligen av hur mäktig den är när jag först såg den!".