To main content
Sevärdheter i Stockholm. Stadshuset i Stockholm, vacker sommardag.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Saker att göra på Kungsholmen

Publish date: 5 februari 2024

Kungsholmen är främst ett bostadsområde. På ön hittar du dock även älskade parker och kända landmärken. Här är några av höjdpunkterna.

Kungsholmen domineras av bostadshus men här finns också livliga områden med restauranger, barer och kaféer, speciellt längs Hantverkargatan och Fleminggatan.

Det är också på dessa delar av ön som du hittar stadsdelens mest kända landmärken som Stockholms tingsrätt, Stockholms polishus och Stadsarkivet. Av dessa är inget mer ikoniskt än Stadshuset.

Byggnaden stod klar 1923 och det 106 meter höga tornet bjuder på en vacker panoramautsikt över Stockholm. Förutom att vara en av Stockholms mest kända siluetter, hamnar Stadshuset i fokus varje december under den årliga Nobelbanketten som hålls här.

Kultur i Stockholm. En stor grupp med människor, samlad för att titta på utomhusbio i Rålambshovsparken.
Stockholm Filmfestivals utomhusbio har blivit ett återkommande inslag i Rålambshovsparken. Varje sommar samlas hundratals besökare på picknickfiltar för att njuta av såväl klassiker som publikfavoriter i sommarnatten.Photo: Visit Stockholm

Härifrån kan den promenadsugne gå en trevlig gångtur västerut längs Norr Mälarstrand. Här finns fantastiska vyer över Södermalm på andra sidan vattnet och båtlivet i Stockholm.

Sevärdheter: fem höjdpunkter på Kungsholmen

  • Stadshuset – Arkitektonisk pärla som stod färdig 1922. Stadshuset är inte bara en ikonisk del av Stockholms stadsbild, men har också en stadens bästa utsikter från det 106 meter höga tornet.
  • Rålambshovsparken – Älskad stadspark på Kungsholmens västra del. Badplats, parklek, skatepark och mycket mer. Varje sommar anordnar också Stockholms Filmfestival gratis utomhusbio i parken.
  • Kronobergsparken – Populär park som ligger mitt på Kungsholmen. Stora höjdskillnader gör Kronobergsparken till en perfekt pulkapark.
  • Stadsarkivet – På Stadsarkivet finns planritningar, skolbetyg, offentliga handlingar, annonsmaterial och mycket mer som berättar om Stockholms historia. 2019 utökades Stadsarkivet med en filial vid Liljeholmskajen.
  • Index – The Swedish Foundation of Contemporary Art – Index öppnade 2011 vid Kungsbron och är ett galleri, utställningslokal och mötesplats med fokus på samtida konst. Förutom utställningar och vernissager ges konstnärer möjligheten att möta sin publik i olika typer av specialevenemang.

I slutet av promenadstråket hittar du en av Stockholms populäraste parker, Rålambshovsparken. Rålis, som den också kallas, har en skatepark, lekplats, amfiteater, basketplan, med mera.

Här finns även sommaröppna Boulebar Rålambshov med bistro, bar och boulebanor. Boulebar har även en året runt-anläggning inomhus, vid Rådhusets tunnelbanestation.

Sommar i Stockholm. Hornsbergs strand. Människor sitter vid Mälarens vatten, njuter av en vacker sommar kväll.
Hornsbergs strand på norra Kungsholmen är ett vackert promenadstråk med utsikt över Ulvsundasjön. Under sommaren förvandlas parken till en populär badplats.Photo: Visit Stockholm

Kronobergsparken och Hornsbergsparkens strandpark är två andra fina parker på Kungsholmen. Den centralt belägna Kronobergsparken är en trevlig plats för en lunchpromenad eller ta-med-lunch.

Hornsbergsparkens strandpark å andra sidan är ett populärt badställe under sommarmånaderna. Parken stod färdig 2012 och fick Sveriges Arkitekters Siennapris för sin fina utemiljö.

Vill du veta mer om Kungsholmen? Se vår stadsdelsundersida för fler tips.