To main content
Kultur i Stockholm. Stadsbiblioteket, interiör. Två kvinnor står framför hyllor fulla av böcker.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Sevärdheter

Gör en kulturresa genom Stockholm

Publish date: 26 maj 2021

Kulturen är en utmärkt anledning till att förflytta sig och upptäcka Stockholm. Här är några kulturella platser jag gärna beger mig till, som i kombination målar en helhetsbild av Stockholm.

En av mina första upplevelser av Stockholm när vi kom hit var att min pappa tog oss först till Hötorgshallen, för att äta kebab, och sedan till Kulturhuset. Det är en plats jag tycker väldigt mycket om. Kulturhuset är både folkligt och centralt och man får träffa på en mängd olika människor – från tystlåtna schackfarbröder som är koncentrerade på sin match till barnfamiljer på biblioteket – se konst i gallerierna och får en fantastisk överblick av Stockholm från takterrassen. Längre bort på Sveavägen finns Stockholms stadsbibliotek, som är som ett kunskapstempel eller moské. Byggnaden är otroligt härlig att gå in i, både rumsligt för den vackra arkitekturen men också intellektuellt och kulturellt för alla böcker och kunskap som finns samlad här.

Som kontrast mot det folkliga finns Moderna Museet, helt klart en slags konstens högborg eller finrum. Men Moderna är väldigt tillgängligt och enkelt att besöka, och Skeppsholmen i sig är väldigt fint med sina muséer och caféer. Och som kontrast mot Moderna i sin tur finns Liljevalchs på Djurgården, tvärs över vattnet från Skeppsholmen. Den årliga Vårsalongen blandar proffs med amatörer, det folkliga med det nischade i en härlig mix.

Konsthall C, utställning
Konsthall C

Kultur och muséer är också en utmärkt anledning till att resa långt i staden. Personligen tycker jag att man bara kan välja en plats på kartan och bege sig dit. Det finns ju alltid något man kan knyta an till; ett shoppingcentrum, en park eller ett kulturcentrum. Utanför tullarna hittar man till exempel nyare kulturcentrum väl värda ett besök, Botkyrka Konsthall i Fittja och Konsthall C i Hökarängen. Båda är lätta att hitta och ta sig till och har alltid spännande utställningar. På Botkyrka Konsthall finns dessutom öppna verkstäder för eget skapande.

För mig som aldrig varit bekväm av sig, och aldrig haft behagligt cykelavstånd till något, har det aldrig varit något problem att ha lång resväg att avverka. Snarare har det vidgat mig då jag får se hur staden skiftar och förändras med resans gång. Och är man ny i en stad tror jag att många och långa resor underlättar att få sig en helhetsbild och komma närmare människorna.

Hagaparken, paviljong
Visit Stockholm

Sen får man ju inte glömma att kulturupplevelserna i Stockholm är väldigt styrda av årstiderna. Själv går jag helst på museum på hösten och vintern, när det är kallt och mörkt utomhus. Eller på bio. Skandiateatern på Drottninggatan är ett spektakulärt biopalats, Grand på Sveavägen är väldigt vacker också, och det finns mysiga kvartersbiografer som Bio Rio och Zita. Men på sommaren byter jag gärna det urbana mot fin natur, till exempel i Hagaparken. Det är planterat och planerat, kronprinsessan bor trots allt här med sin familj, men fortfarande vilt. Allemansrätten gör naturen tillgänglig och att alla kan känna sig välkomna i den. Vill man dessutom känna sig kunglig kan man ta en fika i en av paviljongerna!

About the author

Saadia Hussain är konstnär, konstpedagog och konstaktivist. Hennes arbete fokuserar på göra konsten välkomnande för alla, och 2018 vann hon hederspriset på Stockholms stads kulturpris för sitt inkluderande konstarbete. Hon har aldrig haft bekvämt cyckelavstånd till något, men det har snarare vidgat henne än varit ett hinder. På senare tid har hon också sökt sig mer till naturen i Stockholm. "Jag har inte alltid känt mig naturlig och avslappnad i min relation till naturen. Men jag har en allt mer växande längtan och ett behov att få komma närmare den".

Go to profileGo to profile Arrow icon