To main content
Categories: Sevärdheter

Fotovänliga Stockholm

Publish date: 10 december 2021

Var hittar du de bästa utsiktsplatserna enligt fotografen? På vilka restauranger är det inte bara maten utan även inredningen som gör sig bra på bild? Vem har snyggaste näsan, du eller ett två och ett halv meter högt marmoransikte signerat Jaume Plensa? Svaren finns i Stockholm.

BO PÅ HOTELL

At Six
Det första du möts av i lobbyn är ett 2,5 meter högt huvud i spansk marmor, signerat den spanske konstnären Jaume Plensa. At Six är ett femstjärnigt hotell på Brunkebergstorg i centrala Stockholm med stort fokus på modern konst och exklusiv inredning. Ett besök på Stockholm under stjärnorna, hotellets egna takbar med fantastisk utsikt över stan, är ett måste.

Grand Hôtel Saltsjöbaden
Grand Hotel Saltsjöbaden är ett majestätiskt landmärke i Stockholmsförorten Saltsjöbaden. Byggt av finansmannen K.A. Wallenberg är hotellet inspirerat av lyxiga hotell från kontinenten, som Hotel de Paris i Monte Carlo. Byggnaden är först och främst ett hotell, så klart. Men du behöver inte vara nattgäst för att kunna njuta av en god middag i hotellets klassiska matsal, Franska Matsalen, med utsikt över Stockholms skärgård.

Nofo Hotel
Ett prisvärt och hemtrevligt hotell i ett kulturminnesmärkt hus från 1700-talet. Alla rum är unika och indelade i koncepten Scandinavian Design, La Belle Époque, Uptown Classics och Industrial Vintage. Här har du promenadavstånd till det mesta, men du behöver inte gå längre än ner till markplan för att hitta den mysiga vinbaren med samma namn som hotellet.

ÄTA PÅ RESTAURANG

Bar Central
Ungersk pörkölt, polska pierogi eller kanske en österrikisk apfelstrudel? Bar Central bjuder på en meny hjärtliga centraleuropeiska rätter i centrala Stockholm, och har dessutom blivit utsedd till en av världens vackraste restauranger av Condé Nast Traveler!  

Verandan
Kosmopolitiskt, elegant och klassiskt. Verandan på Grand Hôtel är en internationell mötesplats som serverar frukost, lunch och middag 365 dagar om året. Verandan är också en av få restauranger i Stockholm som bjuder på äkta svenskt smörgåsbord under större delen av året. Den vackra utsikten över Kungliga Slottet, vattnet och Gamla stan är en bonus.

Oaxen Krog & Slip
Den internationellt hyllade gourmetkrogen Oaxen låg tidigare på en ö i skärgården men, huserar nu vid ett båtvarv på ön Djurgården i ett upprustat "slipskjul", och inredningen är inspirerad av marin verkstadsindustri. I den lite mer avslappnade delen Oaxen Slip serveras vällagad, okomplicerad svensk bistromat. På tvåstjärniga Oaxen Krog får du uppleva fine dining så som den känns igen från tiden i skärgården. Båda restaurangerna har en tydlig inriktning på svenska, lokalproducerade, säsongsanpassade smaker.

Spesso
"Spesso" är inte bara det italienska ordet för "ofta", utan även namnet på den italienska restaurang som ligger högst upp i NK-huset. Ambitionen är att detta ska bli en plats som gäster gärna kommer tillbaka till, måltid efter måltid. Inte bara för menyn av modern italiensk mat utan också för den vackra panoramavyn över centrala Stockholm.

SAKER ATT GÖRA

Monteliusvägen
En 500 meter lång gångväg med en magnifik utsikt over sjön Mälaren, Stadshuset och Riddarholmen, inte minst i soluppgång eller solnedgång. Vägen är kantad av charmiga villor på ena sidan och den vackra utsikten på den andra. Ta med dig mobilen eller kameran och ta en promenad till Stockholms kanske vackraste utsiktsplats.

Moderna Museet
Moderna museet på vackra Skeppsholmen i centrala Stockholm har en av världens främsta samlingar av modern- och samtidskonst från 1900-talets början till idag, med konstnärer som Warhol, Picasso, Dalí och Matisse. Utöver samlingen presenteras också tillfälliga utställningar med internationella och nationella konstnärer. Här finns även kreativa aktiviteter för barn, en inspirerande museibutik, en restaurang med fantastisk utsikt och en espressobar. Som om det inte vore nog så har museet gratis inträde!

UTFLYKT

Skoklosters slott
Besök ett av världens främsta barockslott i naturskön miljö vid Mälarens strand, nära Arlanda! Slottet är från den svenska stormaktstiden, 1600-talet och är det största privatpalats som byggts i Sverige. Besök slottets paradvåning på egen hand eller följ med på en guidad tur som tar dig genom vackra rum och salar med originalmöbler från olika århundraden. Här finns magnifikt konsthantverk, spännande måleri och en stor rustkammare. 

GUIDAD TUR

Stockholm Photo Tour
Kombinera en guidad tur av Stockholm med nya fotokunskaper! City Photo Tours tar dig till stadens bästa utsiktsplatser, och berättar intressanta anekdoter längs med vägen. Guiderna kommer dessutom dela med sig av sina bästa fototips så att även du kan ta dina egna vykortsvackra bilder.

SHOPPING

Grandpa
Charmig och noga utvald blandning av mode, accessoarer, smycken, lite vintage, mycket Skandinavisk design, inredning och kuriosa. I butikerna bjuds det ofta på events, DJ:s och livemusik. I Stockholm finns två inspirerande butiker: en på Södermannagatan på Södermalm och en på Gamla Brogatan i City.

Wos
För dig som gillar accessoarer är Wos en riktig lustgård. Här hittar du allt du önskar dig – och mycket mer. Allt i butiken är noga utvalt eller handgjort av både designers och konstnärer. Wos är stället där du upptäcker nya varumärken eller helt enkelt hittar de där unika sakerna som gör livet och garderoben roligare!

Tambur
Hållbarhet är A och O för Tambur. Den lilla butiken på Folkungagatan, inte större än en enrummare, väljer sitt sortiment av svensk design för hela hemmet med stor omsorg för miljön. Närproducerat, fritt från kemikalier och av bästa hantverksmässiga kvalitet.

SKÄRGÅRDEN

Möja
Möja är en stor och idyllisk skärgårdsö som kantas av små byar med röda stugor och välbevarade hamnar. På ön praktiseras fortfarande fiske och jordbruk. Missa inte ett besök på populära krogen Wikströms Fisk i byn Ramsmora som drivs av skärgårdens enda yrkesfiskare. På Möja Värdshus & Bageri kan man avnjuta god mat och nybakat bröd året om, med en grönskande trädgård och möjlighet till övernattning.
Möja är en perfekt ö för kajakpaddling, vandring och cykling. Här finns vandrarhem, B&B och flera stugor att hyra.