To main content

Visit Stockholm använder cookies för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse.

Sevärdheter i Stockholm. Skogskyrkogården, vår. En grön kulle med träd på toppen på Skogskyrkogården i Stockholm.

Photo: Visit Stockholm

Categories: Aktiviteter

Soliga promenader med vackra vyer

Publish date: 23 april 2021

Stockholm är som skapat för att upptäckas till fots. Tack vare den friska luften, det kuperade landskapet och mängden vatten finns det gott om vackra utsikter. Vilken promenad du bör välja beror på årstiden. Jag ska försöka ge några riktlinjer.

Vissa sträckor kan vara lite svåra att beskriva i detalj. Men jag litar på att du har en GPS i mobilen, vågar fråga efter vägen och inte bryr dig om du tappar spåret eller tiden. En bra promenad är inte en rak transportsträcka.

Mariaberget – Skinnarviksberget

En promenad längs det här "berget" på norra Södermalm ger dig en spektakulär utsikt över nästan hela innerstaden. Det är en kort men vacker sträcka som imponerar de allra flesta besökare tack vare sina vykortsvackra vyer och pittoreska arkitektur.

Starta vid Mariatorget med en kaffe i handen. Närliggande Kaffe, S:t Pauls Bageri, Drop Coffee, Bageri Petrus eller Johan & Nyström är några bra val. Sätt GPS:en på "Black & Brown" och du hittar början av kullerstensbelagda Blecktornsgränd. Gå uppför backen mot Monteliusvägen. Här kommer du vilja stanna och utforska området runtomkring en liten stund.

Fortsätt västerut på Monteliusvägen så kommer du snart till Skinnarviksberget som är den högsta punkten. Det spelar ingen roll om det är vinter, vår, sommar eller höst – Skinnarviksberget är platsen du ska vara på när solen går ner över Stockholm.

View from Västerbron
Visit Stockholm

Riddarfjärden runt

Den här rundan lämpar sig bäst under vintern eftersom den är helt utan skugga. Ett smart val när halva året går ut på att jaga solens strålar, alltså. Tricket för att få ut det mesta av en promenad runt Riddarholmen är att vara uppe tidigt och välja en klar dag.

Jag brukar starta i Hornstull eftersom jag bodde där tidigare, men du kan egentligen starta varsomhelst längs med Riddarfjärden. Om du utgår från Hornstull finns det gott om kaféer att köpa med sig en fika från. Ta sikte på Västerbron och var beredd på en utsikt (och tidvis även blåst) som kommer att ta andan ur dig.

När du kommer över bron ska du svänga höger och följa vattnet mot Stockholms stadshus, en sträcka på cirka 20 minuter. Du kommer ha solen i ansiktet och möta många lokalbor på gångvägen som närmast känns som en motorväg för barnvagnar.

När du nått stadshuset är det dags att ta sig över vattnet igen. Promenera över till Riddarholmen och sedan vidare till Södermalm via Gamla stan och/eller Slussen. På grund av ombyggnationen vid Slussen kan den här delen vara lite svårnavigerad. Ett alternativ är att hoppa på den tillfälliga gratisfärjan från Klara Mälarstrand (bredvid stadshuset) som tar dig raka vägen till Söder Mälarstrand. Därifrån kan du låta din GPS guida dig till Monteliusvägen och fortsätta på samma väg som i ovan nämnda promenaden "Mariaberget – Skinnarviksberget".

Skinnarviksberget är platsen du ska vara på när solen går ner över Stockholm
Magnus Engvall

Skogskyrkogården

Ta gröna linjen till T-banestationen Skogskyrkogården. Jag vet att du är sugen på att promenera, men vägen dit är lång och bitvis hårt trafikerad.

På plats kommer du få uppleva en kyrkogård med otrolig arkitektur och en fridfull känsla av vilsamhet och inre ro utlovas. En person som fått sin sista vila här är en riktig local, Greta Garbo. Hennes grav är inte alls lika hemlighetsfull som hon var i livet, så det är fullt möjligt att hitta platsen om du vill.

När du känner dig färdig med Skogskyrkogården kan du knappa in GPS:en på Matateljén eller Gamla Enskede Matbod, som ger dig en 25 minuter lång promenad genom de pittoreska omgivningarna i Gamla Enskede innan du avslutar med en lokal bit mat.

Årstaviken
Visit Stockholm

Årstaviken

Om Riddarfjärden är den perfekta vinterrundan så är en promenad runt Årstaviken ett av årets första vårtecken för mig personligen. När vintern börjar tappa greppet och solstrålarna letar sig tillbaka hit lockar det fram stora mängder helglediga stadsbor. Om du gillar att titta på folk i rörelse så är det här den givna catwalken!

Du kan starta i valfri ände, men här utgår vi från Skanstull för enkelhetens skull. Sätt din GPS på restaurangen Nyfiken Gul (ja, det är en referens till kultfilmen från 1967) så kommer du på rätt spår. Sedan är det bara att följa strömmen mot Hornstull.

I Hornstull kan du stanna för en fika, matbit eller drink innan du går samma väg tillbaka igen. Eller, om du hellre vill gå Årstaviken runt, kan du svänga av över Årstabron innan du når Hornstull. På den sidan väntar en helt annan upplevelse i form av en fin skogspromenad.

About the author

Magnus beskriver sig själv som "solljusjunkie", vilket förstås gör Stockholm till en både utmanande och utmärkt stad att bo i. Han är ständigt på jakt efter ytterligare en dos D-vitamin, oavsett om det innebär att ta sig uppför ett berg eller att välja uteservering efter solens riktning. Inget får honom att må så bra som att öppna ett fönster i lägenheten på Södermalm, andas in den friska luften och betrakta solnedgången. Magnus arbetar med marknadsföring och har varit en stockholmare i 15 år. När han inte jobbar eller gymmar hittar du honom troligtvis på krogen, där han käkar och försöker vinna kvällens pubquiz.

Go to profileGo to profile Arrow icon