To main content
Två män spelar padel på Globen i Stockholm

Photo: Globen Padel

Categories: Aktiviteter

Så hakar du på padeltrenden i Stockholm

Publish date: 19 maj 2021

Sugen på att testa den nya innesporten padel? Tveka inte! Här är mina bästa tips till att komma igång.

Padel är det nya golf. Det nya tennis. Ja, det nya allt! För tre år sedan hade knappt någon i Sverige hört talas om sporten. Men tack vare intresse från folkkära profiler som Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimovic, har den idag över 500 000 utövare och växer stadigt. Nog för att svenskar är internationellt beryktade för att gärna anamma nya trender. Men det här får väl minst sagt ses som en explosionsartad utveckling. Även med svenska mått mätt!

Den enklaste förklaringen till padelsportens massiva framgångar i Sverige är att den är väldigt kul och enkel att spela. Många, däribland jag, kommer snabbt in i den. Padel spelas i en så kallad box; en spelplan med glasväggar som bollen studsar på. Reglerna påminner om tennis, men inlärningskurvan är inte lika brant. Och istället för en racket med uppspända strängar använder man då en flat padel. Visst har du en fördel om du har vana från andra racketsporter, men även nybörjare kommer snabbt in i spelet. I likhet med tennis är padel en inomhussport i Sverige och kan spelas året runt, oavsett väder och temperatur.

Fritids för vuxna

Eftersom många padelcenter har lyckats hålla öppet under pandemitider beskrivs de ofta skämtsamt som fritidsgårdar för vuxna – ett välkommet avbräck i vardagen för den som arbetat hemifrån det senaste året. En plan bokas en timme åt gången vilket gör det lättare att klämma in en padelmatch än låt säga en runda golf. Svårigheten ligger framförallt i att hitta en ledig plan, och lyckas synka med tre vänner; padel spelas vanligtvis i dubbelpar. Stockholms hallar kör dock enligt en pay-and-play-basis, så du behöver inte oroa dig över att köpa ett medlemskap.

Som tur är går det ingen nöd på padelbanor i Stockholm. Knappt har den senaste anläggningen hunnit slå upp portarna, gärna under parollen ”Sveriges STÖRSTA padelcenter”, innan det släpps nyheter om var nästa, ännu större, ska öppna. Nu senast har Avicii Arena byggts om till en padelhall med 14 courts. Med 85 meter i takhöjd ger öppnar den upp möjligheter för episka lobbskott

Mina fem bästa padeltips

 • Hur bokar jag en bana?
  På Padelcup.se finns en karta och förteckning över alla hallar i Stockholm och Sverige. De flesta anslutna hallar använder sig av Matchi eller Playtonic för själva bokningen.
 • Vad behöver jag ha med mig?
  Racket, bollar, vatten. Alla padelcenter har även utrustning att hyra.
 • Vad borde jag ha på mig?
  T-shirt, shorts, skor och några bra inomhus-gympaskor. I regel finns det ingen dresscode.
 • Hur hittar jag någon att spela med?
  Eftersom padel blivit så populärt, är det en grym isbrytare. Räds inte att sjösätta idéen om en match med dina vänner. Hittar du ingen att spela med går det bra att skriva upp sig på en gruppkurs eller PT-kurs i padel på flera hallar, eller via bokningstjänsterna. Och håll utkik efter tävlingsformen ”Americano”! Här kan du skriva upp dig utan bestämd partner och får spela flera matcher under ett pass (ungefär 90 minuter) med olika partners. För närvarande är just den här formen inte tillåten på grund av covid-restriktioner, men kommer förhoppningsvis vara möjlig snart igen!
 • Finns det några kommunala padel-banor som är gratis?
  Ja, det finns faktiskt flera! Svartbäcken i Haninge har en bana, och Vinterviken i Gröndal har tre. Alla är gratis att använda.
About the author

Anne Pihl är omlokaliseringsexpert och interkulturell utbildare med en passion för att hjälpa nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Hon har till och med skrivit en bok om ämnet, "Working in Sweden". Född på Irland, har hon bott i Sverige i över 20 år. Hon älskar Stockholms fyra distinkta årstider, att ge sig ut på friluftsäventyr i vacker natur, eller att bege sig till någon av stadens alla sportanläggningar,

Go to profileGo to profile Arrow icon