To main content
En person som gör armhävningar utomhus

Photo: Maskot Bildbyrå AB, Johnér

Categories: Aktiviteter

Stockholms bästa träningsrundor

Publish date: 6 mars 2023

Stockholms stad anstränger sig hårt för att medborgarna ska hålla sig friska och i form. Det finns gott om offentliga idrottsanläggningar såsom simhallar, tennisbanor och fotbollsplaner, som man kan använda antingen mot en smärre avgift eller helt gratis. Och när vädret tillåter borde alla passa på att träna i ett av stadens utomhusgym!

Jag gillar verkligen Stockholms utomhusgym. Gjorda av trä, är de väldigt miljövänliga och naturligt in i parker eller nära skogar. Dessutom är de väldigt praktiska för olika typer av träning. Så länge vädret tillåter brukar jag faktisk pausa mitt gymmedlemskap, och istället träna utomhus i Stockholms vackra natur.

Två timmar, fyra gym, åtta kilometer

Mitt absoluta favoritspår ligger mycket nära Årstadal där jag bor, strax sydväst om Stockholms innerstad. Där brukar jag ta promenadvägen hela vägen runt Årstaviken och stanna vid alla gym längs med vägen, vilket kanske tar två timmar

Redan i början av sträckan, precis under Årstabron, ligger ett mindre utomhusgym och bara några kilometer bort ligger nästa. Efter att ha korsat Skanstullsbron är jag framme vid Eriksdalsbadet, Stockholms största simhall. Strax utanför badet ligger ett lite större gym omgivet av träd med vacker utsikt över vattnet.

Den sista delen av sträckan är nog den mest natursköna. Den tar mig hela vägen till Hornstull, där jag gör ett sista gymstopp på Tantolundens Utegym. Gymmet är väldigt populärt, särskilt sommartid, och jag träffar ofta på en bekant eller två.

Herre på täppan

Ibland struntar jag i att korsa Skanstullsbron. Istället fortsätter jag att promenera eller cykla till Hammarby Sjöstad för att så småningom hamna vid Hammarbybacken.

Backen, som fortfarande står värd för internationella skidtävlingar, är perfekt för intervall löpning. Jag brukar springa åtta 100-meters sprintlopp uppför och avsluta med ett motionspass på utomhusgymmet precis vid backens fot. I skogen runt backen, det vill säga Nacka-reservatet, finns det också många vackra spår för den som föredrar en joggingrunda. Och du som inte är träningssugen alls borde åtminstone ta en klättring upp till backtoppen för att kunna njuta av utsikten över innerstan!

About the author

Innocent Mugenga är grundaren av EdTech-uppstartsföretaget Aline. Sedan 2019 har han också drivit Learnability, ett nätverk för lärande genom podcasts. När han inte sysslar med företagande och teknik, kan han cykla genom Stockholms innerstad, träna boxning på en lokal klubb eller utöva yoga på en avskild äng.

Go to profileGo to profile Arrow icon