To main content
Berwaldhallen Play

Photo: Tove Freij

Categories: Aktiviteter

Fem fantastiska promenader i Stockholmsområdet

Publish date: 18 januari 2021

Sedan pandemin slog till försöker jag att promenera varje dag. Om jag kan kombinera det med arbetet är det bara bra. En bra promenad -och samtalsplats har natur, en bra plats att stanna till på för att ta en kopp kaffe, och är inte smockfull av andra människor. Här är fem favoriter!

Vinterviken

En riktigt trevlig strandpromenad nära stadens hjärta. Vinterviken ligger sydväst utanför tullarna och det är lätt att komma dit med buss och tunnelbana. Föredrar du att köra bil finns det fri parkering.

Här finns ett fantastiskt café, Vintervikens Trädgård, med en stor uteservering. Jag brukar använda det som startpunkt för min promenad. Därifrån kan man fortsätta längs med vattnet och gå förbi flera små utspridda småbåtshamnar. Jag brukar följa strandlinjen söderut tills att jag är framme vid det lilla caféet Uddvillan, en fantastisk liten oas där det känns som att man befinner flera mil från stan. Här tar jag gärna en kopp kaffe utomhus och beskådar den vackra sjöutsikten.

Artipelag

Vackra Artipelag är ett museum för samtidskonst en bit ut från innerstan, i skärgårdsnära Gustavsberg. Runt museet slingrar sig många promenadstigar att utforska, och utsmyckade med skulpturer förvandlar de promenaden till en konstutställning.

Efter promenaden kan man njuta av en kaffe på museets stora uteservering. En ännu bättre avslutning är dock att gå upp på Artipelags tak istället; utsikten är magisk! Museet är faktiskt grundat av Björn Jakobsson, som ligger bakom märket Baby Björn. Således är det väldigt bra tillgänglighetsanpassat, både för barnvagnar och rullstolar!

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott ligger egentligen i Solna, men är väldigt lätt att ta sig till från innerstan. Det ligger bara tre stationer norr om Stockholms Central med pendeltåg. Promenaden brukar jag starta på Slottsträdgården Ulriksdal, där det finns ett bra café för att fixa en kopp kaffe. Därifrån tar jag mig västerut genom parkens skogsområde.

Längs med rutten finns många dolda arkitektoniska pärlor och fina gamla byggnader, till exempel Ornässtugan. Det är en gammal faluröd-målad timmerstuga och en kopia av ett mycket berömt hus i Dalarna där Gustav Vasa bodde under sin flykt från danskarna. Det visades upp på världsutställningen i Paris 1867 och flyttades sedan tillbaka till Sverige.

Järvafältet

Jag bor norr om stan i Sollentuna, så Järvafältet är mitt närmaste promenadstråk. Jag gillar att börja vid Bögs Gård för en kopp kaffe på Helenas café. Det jag uppskattar mest med Järvafältet är variationen. Om givningen är en blandning av skog, sjö och öppna fält. På bara en kort liten promenad hinner du uppleva mycket mer än på många andra platser.

Det ska tilläggas att Järvafältet är enormt. Det är liksom en av de där platserna där man gör klokast i att vända om när man känner att man kommit halvvägs i sin promenad. Följer man stigarna och lederna från början till slut kan man vara borta i timmar!

Djurgården

Djurgården är toppen för dig som inte har så mycket tid att komma bort från innerstan, och ett utmärkt exempel på Stockholms stadsnära natur. Jag brukar vanligen börja promenera vid Djurgårdsbron, där man går över till Djurgården vid Nordiska museet.

Eftersom Djurgården ligger mitt i stan, finns det gott om alternativ för stanna upp och att ta en kopp kaffe. Och promenadvägar finns det gott om. Mitt bästa tips är, för den som har tid, att följa den södra stranden österut, hela vägen till caféet Blockhusporten. Här finns en fantastisk uteservering, där man kan betrakta stora kryssningsfartyg och segelbåtar när de anlöper till Stockholm.

About the author

Tomas Spragg Nilsson är Creative Director på Punctuate AB, en start up-kommunikationsbyrå baserad i Stockholm. Han har en bakgrund inom politiskt påverkansarbete, värdedriven kommunikation och filmskapande. Tomas kommenterar ofta den svenska livsstilen och publicerade 2020 "Fear and Falukorv", en djupdykning i svensk kultur, innan han själv blev svensk.

Go to profileGo to profile Arrow icon