To main content
Två simmare i våtdräkter simmar aktivt i öppet hav, med solens gnistor på vattnet.

Photo: Lars Sjöqvist

Categories: Aktiviteter

Actionfyllda upplevelser i skärgården

Publish date: 11 april 2024

Spänningen väntar i skärgården! RIB-båtsfärder som tar andan ur dig, natursköna mountainbiketurer eller varför inte testa på swimrun - en sport som föddes i Stockholms skärgård? Här finns äventyr du sent kommer att glömma.

I Stockholms skärgård finns ett myller av äventyr för den som söker spänning och nya upplevelser. Här sammanflätas skönheten i det orörda landskapet med möjligheten att testa på adrenalinpumpande aktiviteter. Företag som Green Trails och Nordic Trails ger dig möjlighet att utforska skärgården genom kajakpaddling, cykling, mountainbike och segling.

Kayaks in the archipelago
Lars Sjöqvist

För den som söker en ännu mer intensiv utmaning är swimrun ett perfekt val. Sporten, som föddes ur en unik utmaning mellan Sandhamn och Utö, har nu blivit en internationell rörelse. Utö, med sina natursköna stigar och klippiga kuster, är inte bara värd för det prestigefyllda ÖtillÖ-racet, utan också en plats där du kan uppleva vandring, paddling, simning och andra aktiva friluftsaktiviteter i en härlig kombination.

ÖTILLÖ - Världens första swimrun

Swimrun Ö till ö
Henrik Trygg
  • Ultra endurance-loppet ÖTILLÖ hölls för första gången 2006, och har sedan dess gått av stapeln första måndagen i september varje år. Tävlingen har blivit ett populärt evenemang i skärgårdsåret, men är också internationellt stilbildande. Idag finns det swimrun-lopp i till exempel Whistler (Kanada), Engadin (Schweiz), Casco Bay (USA) och Göteborg.
  • Loppet är en lagtävling där man parvis ska ta sig dryga 70 km från Sandhamn på Sandön, till Utö Värdhus, på Utö. Bansträckningen går längs med öar såväl som öppet hav. Sammanlagt är det 60 km löpning och 10 km simning innan man tagit sig i mål.

Gronskar
Henrik Trygg

Men äventyret börjar redan på vägen till skärgården. Öppet Hav tar dig på en extraordinär resa med helikopter över den vidsträckta skärgården, där du kan skåda öar och vattnet från ett helt nytt perspektiv. Eller varför inte ta en spännande RIB-båttur som tar dig snabbt ut till ytterskärgårdens hemliga hörn. Här kan du uppleva sälar som vilar på klipporna och hitta vackra platser långt borta från de vanliga turistlederna.

Förbered dig för en resa där varje steg är en ny upptäckt – i Stockholms skärgård finns en värld av äventyr som väntar på att utforskas.