To main content
Museer i Stockholm. En kvinna står framför en tavla på Tensta konsthall. Tavlan är "Fångar II" (1989) av Leon Golub.)

Photo: Tensta konsthall

Categories: Aktiviteter

15 gratisaktiviteter i Järva

Publish date: 25 januari 2023

Letar du efter budgetvänliga aktiviteter i den norra Stockholmsförorten Järva? Här är mina bästa tips för både lekfulla och sportiga familjeaktiviteter i området.

Det lokala föreningslivet i Järva är en stadsdelens grundvallar. Man kan säga mycket om det kalla vintervädret och mörkret som faller över landet under vintermånaderna, men det är samhörigheten i dessa idrottsföreningar, kulturklubbar och scoutkårer med bidrar med värme och samhörighet. De bidrar till att göra Sverige en välkomnande plats och ingenstans är det mer tydligt än i Järva-området.

Många av föreningarna anordnar också aktiviteter inte bara för sina medlemmar utan för alla invånare i trakten. Nedan följer en lista med alla de aktiviteter jag har hittat. Tveka inte att passa på! Ni kommer att mottas med öppna armar.

Familjeaktiviteter och kultur

 • Vid Husby Gårds härligt rustika café finns även Hubsby Konsthall. Här presenteras regelbundet utställningar med lokala konstnärer, som är gratis att besöka och uppleva. Detsamma gäller Tensta Konsthall som ligger tvärs över Järvafältet.
 • Håll utkik efter återkommande evenemang i Akalla by som Midsommarfirandet och julmarknaden. Ofta kan du handla lokalt tillverkade läckerheter och föremål, till ett schyst pris. Att dansa "Små grodorna" runt Midsommarstången, lyssna till vackra julsånger eller värma sig vid en Valborgseld är så klart gratis.

Under sommaren anordnas pop-ups på torgen i Rinkeby och Husby, som riktar sig till barn och unga och ger dem något skoj att göra under lovet. I Kista anordnas samtidigt "Sommaren på torget" där det också bjuds på gratis burgare till de som kommer förbi. Kön kan bli lång med den goda smaken är värd väntetiden.

Bibliotek i Stockholm. Kista Bibliotek i den norra Stockholmsförorten Kista.
Kista bibliotek öppnade 2014 och har blivit en älskad mötesplats och kulturarena i Kista. 2015 röstades det fram som världens bästa offentliga bibliotek av IFLA.Photo: Anna Åberg
 • Biblioteken i Husby, Rinkeby och Tensta är utmärkta platser att spendera en regnig dag på. Tensta bibliotek öppnade på sin nuvarande plats så sent som under sommaren 2022, och är alltså helt nyrenoverat. Glöm inte heller Kista bibliotek som utsågs till världens bästa bibliotek av branschorganet IFLA 2015. Flera av evenemangen under Kista Världsmusikfestival brukar vanligtvis hållas i detta bibliotek.
 • På tal om bibblor kommer Järva få ett nytt slags bibliotek under 2023; Rinkeby fritidsbibliotek. Fritidsbibliotek har blivit populärare påsenare tid. I Stockholm öppnade flera under 2022, bland annat i Fagersjö och Hässelby-Vällingby. Här kan du låna sport och fritidsutrustning som skidor, rullskridskor och kubb-spel. Och precis som vanliga bibliotek är det gratis.
 • Behöver du tillgång till elektronisk utrustning för lite teknikpysslande, eller hjälp med elektronik? KTH:s campus i Kista driver Mentorspace i Electrum-huset, en verkstad öppen för alla där det finns 3D-printers, lödkolvar och laserskärare att använda. Den enda förhållningsregeln är att man måste vara hjälpsam mot andra!
 • Du som har barn med spring i benen kan glädjas åt flera roliga parklekar i trakten. Våra favoriter är parkleken Rinken i Rinkeby och Erikslunds parklek i Tensta. På onsdagar säljs det våfflor i Erikslund, perfekt för den treåring som behöver en energikick.

Idrott -och friluftsaktiviteter

 • Kista Sports Club, baserad i Akalla by, driver en mängd prova-på aktiviteter. En av dessa kallas helt enkelt för familjeaktiviteter. De använder sig av stora salen i Akalla By för en lunch och sedan besöks en kultur –eller idrottsdestination i samlad grupp. Dessa är gratis med brukar snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid. Klubben är involverad i flera sporter också, som fotboll och ju-jitsu. De anordnar även regelbundna fitness-sessioner i fotboll och handboll: gratis drop-in träning öppen för alla.
 • Det finns gott om platser för att spela fotboll, men enbart en är UEFA-märkt. Maxipitchen i Lofotenparken anlades 2017, inför att Stockholm var värd för UEFA Europa League-finalen.
Aktiviteter i Stockholm. Helikopterbild över Spånga IP, en idrottsplats i norra Stockholm.
Under vintermånaderna, om vädret tillåter, görs Spånga IP om till en bana för långfärdsskidåkning. Det finns även uthyrning på plats, för dig som saknar utrustning.Photo: Lennart Johansson
 • Under vintern, och när vädret tillåter, plogas löpbanan runt Spånga IP och förvandlas till en skidbana. På helger finns också gratisuthyrning av skidor och stavar för dig som saknar utrustning. Samma förening anordnar även RinkebyRun; en löpgrupp på helger som anpassar takten efter sin långsammaste medlem!
 • Runt det naturområde som heter Järvafältet finns ett elljusspår som går mellan grönområdena. Att ta en promenad längs med slingan mitt under kallaste vintern är magiskt. Det känns som att man är mitt ute i vildmarken, trots att Stockholm City bara är en halvtimme bort. Passa på att ta en omväg uppför Granholmstoppen för att uppleva den bästa utsikten över området.
 • Föreningen Ishockey för alla använder Husby ishall för sina gratisträningar för medlemmar. Isen bokas mellan träningar och matcher och du kan prova på såväl ishockey som konståkning. Det finns även uthyrning på plats för den som saknar utrustning och skridskor.
 • Delta i Kistaloppet! Det populära fun run-loppet är lika välorganiserat som något av de mer kända loppen i Stockholm, och har varit gratis de senaste tio åren. Banan är på 10 km, med ett kortare lopp för barn (1,6 km) samt Kistaloppet MINI för de allra minsta. Kistaloppet hålls vanligtvis i september.
 • Den bästa platsen för pulka hittar du bakom förskolan vid Barnkullens busshållplats i Akalla. Backen är belyst och en perfekt aktivitet en krispig vinterdag. Även Trudelutten i Kista bjuder på härliga pulkaåk.
About the author

Ben flyttade till Stockholm 2011. Han säger att han blev förälskad i staden, efter att ha tågluffat i Europa under sina studentår. Bosatt i Akalla, i norra utkanten av staden, har han det bästa av två världar. Stockholm är tillräckligt litet för att ta tunnelbanan ska ta honom in i stadskärnan på mindre än 30 minuter. Men han bor även på en plats med mycket natur, där vilda harar hör till vanligheterna. ”Jag minns de första åren som boende här”, säger han, ”när jag spenderade helgerna genom att utnyttja mitt SL-kort fullt ut och utforska delar av staden jag inte hade besökt ännu. Åt alla väderstreck finns det något att älska med Stockholm”.

Go to profileGo to profile Arrow icon