To main content
Categories: Sevärdhet

Hammarby Sjöstad

Visit Stockholm

Hammarby Sjöstad är en av Stockholms nyare stadsdelar och byggdes i etapper mellan 1994-2020. Merparten av bebyggelsen ligger runt Hammarby sjö på den plats som tidigare kallades för "Lugnet", ett industriområde runt den gamla Luma-fabriken. Men det finns även bostadshus på Södermalmssidan av kanalen som räknas till ”Sjöstaden”.

När det första spadtaget togs var ambitionerna att lägenheterna också skulle fungera som OS-by under sommar-OS i Stockholm 2004, innan de flyttade in permanenta boende. Nu blev det som bekant inget Stockholm OS, men bygget fortsatte ändå. När det stod klart fanns det 12 700 bostäder, butiker och restauranger samt 4 stationer längs med Tvärbanan i stadsdelen. När tunnelbanan byggs ut under 2020-talet kommer Hammarby Sjöstad bli en av de nya stationerna.

Arkitekturen i området är ett bra exempel på den urbana nymodernismen som var på modet under 90-talet. Enkla och avskalade former och material som sätter funktion före form. Det centrala läget gjorde att dagsljus och fria ytor blev något av en bristvara, vilket kompenserades med större fönster och balkonger samt högre takhöjd för bättre ljusinsläpp. Eftersom projektet pågick i över 15 år syns dock vissa skiftningar om man jämför de äldre husen med de nyare. Gemensamt för hela området är att Hammarby Sjöstad redan från början planerades med en hög miljöprofil och integrerade hållbarhetslösningar. Sjön och marken – förorenad av industriområdet ”Lugnet” – skulle återställas, byggnadsmaterialen skulle vara miljövänliga och stadsdelen fick ett eget kretslopp.

Location icon

Hammarby Sjöstad

Stockholm

Sweden

Stockholm