To main content
Categories: Sevärdhet

Stockholms Stadion

Alex Ljungdahl

Stockholm Olympistadion, till vardags bara Stadion, byggdes inför Solskensolympiaden 1912. Bakom arkitekturen står Torben Grut som från början planerade för en provisorisk arena i vitmålat trä. Men när det beslutades att bygget skulle vara permanent valde han istället mörkt tegel för en tydligt nationalromantisk stil inspirerad av såväl Ragnar Östbergs konstruktioner som Ringmuren i Visby. Runt om arenan finns vackra detaljer och reliefer insprängda i teglet, till exempel sälhuvudspygatten, och statyer av bland annat Carl Eldh och Carl Fagerberg.

Stadion är inte bara ett populärt landmärke, men även ett älskat kulturminne. Innan moderna arenor som Tele2 och Friends fanns, var det hit den svenska och internationella artisteliten kom för utomhuskonserter i Stockholm. Stadion används fortfarande varje år för en mängd konserter och idrottsevenemang, vilket gör den till världens äldsta olympiska arena som fortfarande är i bruk.

Stadion är även öppen för allmänheten varje dag, för den som vill sätta lite OS-flärd på sin löprunda eller träna lite dribbling på gräsplanen.

Location icon

Lidingövägen

114 33 Stockholm