To main content
Categories: Utflykt

Runmarö

Foto: Elin Fransson

Det här är en i högsta grad levande skärgårdsö med en spännande och omväxlande natur som har inspirerat många konstnärer, däribland Tomas Tranströmer och August Strindberg. Det är därför som ön i folkmun kallas för ”författarnas ö”. På Runmarö finns flera små charmiga skärgårdsbyar och öns bofasta befolkning är relativt stor. Serviceutbudet innehåller butik, bageri med café och krog.

På ön finns nio insjöar, fast här kallas dem träsk. En av dessa är trolska Silverträsk, som omnämnts av Strindberg. På Runmarös ängar blommar hela 27 olika arter orkidéer. Då ytterskärgården inte är långt borta lämpar sig Runmarö som utgångspunkt för kajakturer. Vid Solberga Gård på södra delen av ön finns kajakuthyrning, gårdsbutik och trädgårdscafé. Vid gården ligger också öns högsta berg, Telegrafberget, som är ett populärt utflyktsmål med vidunderlig utsikt över de omkringliggande öarna.

Från fastlandet är Runmarö en lättillgänglig ö, båtresan från Stavsnäs tar bara tio minuter och båtarna går tätt året om.

Location icon

Skogsbovägen 9-11

Gustavsberg

Sweden

13481 Gustavsberg

Phone icon
08-57047000