To main content
Categories: Sevärdhet

Brunnsviken

Ola Ericson/www.stockholmsfoto.se

Parkområdena runt Brunnsviken är en del av Nationalstadsparken och populärt för både picknick, bad och rekreation. Här finns en vacker kuperad parkmiljö, en botanisk trädgård, kaféer, slott och flera kulturhistoriskt intressanta byggnader.

Hagaparken, på den västra stranden, anlades 1771-1793 på initiativ av Gustav III. Parken har promenadvägar längs stränderna och vackra alléer. Här ligger många kulturhistoriskt intressanta byggnader; Gustav III:s paviljong, Koppartälten, Haga slott samt Fjärils- och Fågelhuset. Hagaparken är ett av Sveriges främsta exempel på engelska parker. Parkstilen växte fram i England som en motreaktion till den strikta barocka trädgården. Parken skulle i stället utgå från naturens förutsättningar.

Bellevueparken, vid den södra stranden är, som namnet antyder, högt beläget med utsikt över parkerna och Brunnsviken. Här finns också skulptören Carl Eldhs ateljé och museum. På den östra stranden ligger bland annat Bergianska trädgården och ett antal båtklubbar, samt Naturhistoriska Riksmuseet och Stockholms universitet.

Location icon

Brunnsviken

Stockholm