To main content
Berwaldhallen Play

Photo: Visit Stockholm

Categories: Restauranger

Mina bästa museiluncher

Publish date: 14 februari 2023

Enkel att äta och mättande. Här är sex museer som serverar en riktigt bra museilunch!

En bra museilunch ska vara prisvärd och enkel att äta. Det är inget jag vill frossa på, snarare något som fyller på min energi. Det ger mig en möjlighet att vila fötterna och sinnet, fundera en stund över utställningen jag besökt och om jag vill kika på något igen.

För mig är det också viktigt att menyn ska vara varierad, och inte samma tre rätter varje dag. Om man inte är på museum med ett barn, såklart. Då vill man ju ha något barnen tycker om och känner igen; goda pannkakor eller köttbullar. Att övertyga mitt barnbarns fyraåring om att äta en ossobuco kan bli svårt, trots allt.

Några guldkorn är Moderna Museets restaurang, med dess fina utsikt över Strandvägen, och Etnografiska där de serverar rätter inspirerade av länder och kulturer representerade i utställningarna. Men min absoluta favorit måste vara Blom Café på ArkDes. Det är underbart att sitta på deras uteservering en tidig vår, när den sista snön fortfarande ligger på marken, och avnjuta en varm soppa med nybakat bröd till.

About the author

Ingegerd Wallén är född i norra Sverige, uppväxt i Skåne och Stockholm. Hon har även bott i Bahrain och Wien, men bor sedan 1993 på Lidingö med sin make sedan 60 år. Hon har tre barn, sju barnbarn och ett barnbarnsbarn. Ingegerd är en evig student (hon tog nyligen en kurs i operavetenskap) som har arbetat som jurist och varit ordförande för FN:s Women’s Guild i Wien. Hennes favoritplats i Stockholm är Waldemarsudde, med dess kringliggande ekskog och den gamla linoljekvarnen. Och under svala sommarkvällar älskar hon att sitta utanför Fotografiska, och se hur båtar och färjor återvänder från skärgården under blå timmen.

Go to profileGo to profile Arrow icon