To main content
Stockholms stadshus i soluppgång

Photo: Björn Olin

Categories: Reseinformation

Coronaviruset: Information för besökare

Publish date: 9 februari 2022

Tillsammans kan hjälpas åt att begränsa smittspridningen av covid-19.

Sedan 9 februari 2022 har Sveriges regering bestämt att lyfta tidigare samhällsrestriktioner. Serveringsställen, evenemangslokaler och arenor, museer och butiker har alltså inte längre några begränsningar med anledning av covid-19.

Vi hänvisar till krisinformation.se som har samlat myndigheters och andra aktörers information och uppdateras löpande om läget skulle förändras.

Det gäller dock fortfarande inreseförbud för icke nödvändiga resor från länder utanför EU/EES.

Utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU/EES måste omfattas av ett undantag från inreseförbudet och visa upp bevis på ett högst 72 timmar gammalt negativt testresultat. Läs mer om vilka länder som är undantagna hos Polisen.

Förbudet gäller inte svenska medborgare, utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige eller medborgare i annat EU/ESS-land. Inreseförbudet gäller tillsvidare. Läs mer om inresereglerna här.

Råd och rekommendationer

  • Vaccinera dig om du kan: Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Det minskar risken för allvarlig sjukdom och död. Läs mer om vaccin mot covid-19.
  • Stanna hemma vid symtom: Om du får symtom bör du stanna hemma och undvika kontakt med andra. Läs mer om vad du bör tänka på om du blir sjuk.
  • Särskilt råd till ovaccinerade: Den som är ovaccinerad löper större risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. För att undvika att bli sjuk bör den som är ovaccinerad vara extra försiktig och undvika inomhusmiljöer där många människor samlas. 
  • Information och rådgivning: För mer råd och info, se: folkhalsomyndigheten.se och krisinformation.se. Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13. Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och inte för allmänna frågor om coronaviruset.