To main content
Stockholms stadshus i soluppgång

Photo: Björn Olin

Categories: Reseinformation

Coronaviruset: Information för besökare

Publish date: 12 januari 2022

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta och håll avstånd till dina medmänniskor. Tillsammans kan hjälpas åt att begränsa smittspridningen av covid-19.

Vi hänvisar till krisinformation.se som har samlat myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera.

Inreseförbud för icke nödvändiga resor gäller fortfarande från de flesta länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige. Inreseförbudet gäller till och med 31 januari 2022. Från och med 28 december 2021 behöver alla utländska resenärer till Sverige över 12 år visa upp en negativt Covid-test. Testet får inte vara äldre än 48 timmar och måste visas upp oavsett om man är fullvaccinerad eller har varit sjuk och tillfrisknat i Covid under de senaste 6 månaderna . Läs mer om inresereglerna här.

Skärpta nationella råd och rekommendationer

För närvarande gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Du som vistas i Stockholm och övriga Sverige är skyldig att:

 • Håll avstånd till andra människor i offentliga miljöer, i synnerhet inomhus.
 • Undvik trängsel i kollektivtrafik genom resa andra tider än rusningstrafik, eller välja andra färdsätt.
 • Använd munskydd om det inte går att undvika trängsel i kollektivtrafiken.
 • Stanna hemma vid symptom på covid-19.
 • Arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter.
 • Alla personer över 6 år bör testa sig vid symptom för covid-19.
 • Tvätta händerna regelbundet och noggrant.

Speciella råd för icke-vaccinerade

 • Håll avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp som är 70 år eller äldre.
 • Testa dig vid symptom för covid-19.

Obs: Dessa råd gäller inte personer under 18 eller de som av medicinska skäl rekommenderas att inte vaccinera sig.

Ytterligare information om de skärpta nationella råden finns på krisinformation.se.

Restauranger och barer

Från och med 12 januari 2022 gäller skärpta restriktioner för serveringsställen.

 • Endast sittande gäster tillåts på restauranger, caféer och barer.
 • Ett sällskap får vara max 8 personer. Sällskap ska hålla ett avstånd på minst en meter tillvarandra.
 • Alla serveringsställen måste stänga senast 23.00.

Evenemang och offentliga tillställningar

För närvarande gäller skärpta regler och restriktioner på evenemang och publika sammankomster som till exempel sportevenemang, biografvisningar, teaterföreställningar och konserter. Evenemangsarrangörer av inomhusevenemang måste ta ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen. Till exempel ska besökare ha tillgång till handsprit och lätt kunna tvätta händerna.

 • Om ett evenemang har fler än 20 deltagare måste alla gäster ha sittplats. Enskilda sällskap får bestå av max 8 personer och det måste vara 1 meters avstånd mellan sällskapen.
 • Ett evenemang får ha fler än 500 gäster endast om alla deltagare har vaccinationsbevis. Enskilda sällskap får bestå av max 8 personer. Sällskapen måste ha avstånd mellan varandra.
 • På evenemang med färre än 500 deltagare krävs inget vaccinationsbevis. Dock får individuella sällskap bara bestå av 8 personer. Sällskapen måste hålla avstånd till varandra.

Du som är vaccinerad och svensk medborgare kan läsa mer om och ansöka om ett vaccinationsbevis hos E-hälsomyndigheten. Om du har ett mobilt bank-ID kan du få ett bevis direkt till telefonen.

Dessa restriktioner gäller inte för utomhusevenemang.

Information och rådgivning

Det kan vara hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp dem som verkligen behöver komma fram genom att främst söka svar på vanliga frågor på myndigheternas webbplatser: folkhalsomyndigheten.se och krisinformation.se.

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och inte för allmänna frågor om coronaviruset.